Szerdától több légkondicionált busz áll forgalomba Budapesten

A hőségriadóra való tekintettel, Tarlós István főpolgármester és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) soron kívüli intézkedésére 2015. július 8-a, szerda reggeltől további 29 darab légkondicionált autóbusz áll forgalomba a fővárosi közösségi közlekedési vonalakon egyes régebbi típusú buszok helyett. A BKK folyamatosan egyeztet a buszvonalakat üzemeltető szolgáltatókkal, hogy minél több klimatizált, komfortos jármű állhasson forgalomba a klímával nem rendelkező, alacsonyabb üzemeltetési költségű, ám a hőségben kényelmetlenebb utazást biztosító buszok helyett a lehető legtöbb vonalon. A forgalomba adható légkondicionált buszok száma – amelyet a jelenlegi szerződéses keretek határoznak meg – az év végéig folyamatosan nőni fog, a teljes buszállomány jelenlegi 55 százalékáról várhatóan 60 százalékra.

A fővárosi közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszok közül a VT-ARRIVA, a VOLÁNBUSZ és a T&J Busz Projekt Kft. járműflottája 100 százalékban klimatizált, míg a BKV által üzemeltetett buszok 38 százaléka rendelkezik légkondicionáló berendezéssel. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK részéről elvárás, hogy az új beszerzésű járműveken mindig legyen légkondicionáló berendezés. A hőségriadóra való tekintettel Tarlós István megbízásából a BKK soron kívül intézkedett további 29 darab légkondicionált autóbusz forgalomba állításáról július 8. üzemkezdettől, a fővárosi buszvonalakon az öregebb, klímaberendezéssel fel nem szerelt járművek helyett. Emellett folyamatosan egyeztet a szolgáltatókkal, hogy minél több légkondicionált, komfortos jármű állhasson forgalomba Budapesten. Budapest agglomerációjában jelenleg is kizárólag légkondicionált buszok közlekednek. Mind a Fővárosi Önkormányzat, mind BKK, mind a felsorolt szolgáltatók elkötelezettek a klimatizált járművek nagyobb arányú biztosítására.

Mikor kapcsolják be a klímaberendezést?

Amennyiben hőségriadót rendelnek el, Tarlós István kérésének megfelelően a fővárosi közösségi közlekedés klimatizált járművein a légkondicionáló berendezések folyamatosan működnek. A kánikulai időszakon kívül a klímaberendezések be- illetve kikapcsolását kötelezően a BKK fődiszpécsere rendeli el, folyamatosan figyelemmel kísérve a meteorológiai előrejelzéseket, valamint tájékozódva a tényleges hőmérsékletről. Amennyiben az eléri a 24°C-t, a fődiszpécser bekapcsoltatja az utastéri klímaberendezéseket a közösségi közlekedés járművein. A klímaberendezések kikapcsolását is a fődiszpécser rendeli el.

Budapest, 2015. július 7.

Budapesti Közlekedési Központ