Jelentősen javul a közlekedés Belváros-Lipótvárosban

Megállapodást írt alá 2015. június 11-én, csütörtökön Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere és Dr. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes jelenlétében Belváros-Lipótvárost terhelő buszközlekedés csökkentése érdekében. A megállapodás része, hogy megoldódik a 70-es és 78-as trolibusz Kozma Ferenc utcai tolatásos fordításának problémája is.

Dr. Szeneczey Balázs köszönetet mondott Szentgyörgyvölgyi Péternek és Dr. Dabóczi Kálmánnak, hogy a fél éves nagyon kemény tárgyalássorozat eredményesen végződött, amelynek a legnagyobb haszonélvezői a belvárosi lakosok lesznek.

Szentgyörgyvölgyi Péter örömét fejezte ki, hogy aláírták a megállapodást a belvárosi lakók érdekeit képviselve, közösen a BKK-val és a fővárossal. Mint a polgármester elmondta, meg tudták oldani, hogy csökkentsék Lipótváros szűk utcáinak forgalmi terheltségét úgy, hogy mind a lakók, mind pedig a turisták élvezni tudják a belvárost.

Dr. Dabóczi Kálmán kiemelte: az aláírt papír sokkal többről szól, mint egy projekt műszaki, pénzügyi kérdéseinek a rendezése. Számára annak az új együttműködési kultúrának a kézzel fogható eredménye, amit a főváros, a főváros nevében eljáró közlekedésszakmai, közlekedésszervezői és mobilitásmenedzseri feladatokat betöltő BKK és az érintett területek, jelen esetben egy kerület vezetése között működik.

A Lipótváros környezeti terheinek csökkenését eredményezi, hogy az V. kerületi Önkormányzat támogatásával megépül a Báthory utcában és a Kozma Ferenc utcában a 70-es és 78-as trolibusz közlekedéséhez szükséges elektromos alépítmény. Így 2015 júliusában megszűnik a Kozma Ferenc utcai tolatásos fordítási rend.

A trolibusz-közlekedés javítása mellett az V. kerületi Önkormányzat és a BKK egy korábbi megállapodás alapján 2015 áprilisában közösen létesített egy fel- és leszállóhelyet a városnéző- és turistabuszok számára az id. Antall József rakparton. Az új „Hop On Hop Off” megállónak és a turistabuszok közlekedését, megállását segítő folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően létrejönnek a feltételei annak, hogy 2015. július 1-jétől, a reggel 7 és 9 óra közötti időszakot leszámítva autóbusz behajtási tilalom lépjen életbe a Lipótvárosban, a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca– Széchenyi István tér–id. Antall József rakpart által határolt terület határain belül. A tilalom nem érinti a közösségi közlekedés járműveit, illetve a területen belül található szállodákhoz, intézményekhez érkező autóbuszok számára a behajtás engedély kiadásával biztosított lesz.

Szintén a forgalom csökkentését szolgálja az is, hogy 2015. május 24-től a Nyugati térnél egy sávon újra lehet balra kanyarodni a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szent István körútra. Az intézkedés szintén a közös munka eredménye.