A BKK számos nemzetközi szervezettel dolgozik a gyalogos és kerékpáros közlekedést erősítő FLOW projektben

2015. június 10-11-én a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. székházában rendezték meg a FLOW (Furthering Less congestion by creating Opportunities for more Walking and cycling) európai uniós kutatási-innovációs projekt nyitókonferenciáját. A résztvevőket a BKK részéről Horn Gergely Stratégia és Innováció igazgató-helyettes köszöntötte, bemutatta a társaság működését és jó munkát kívánt a 2015. május elsejétől három éven át tartó projekthez. A FLOW projektben nyolc európai ország résztvevői arra keresik a választ, hogy milyen hatással van a kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztése a közúti torlódások csökkentésére. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az aktív közlekedési módok használata hatásos ellenszere a városi torlódások kialakulásának, valamint hogy a kerékpáros és gyalogos közlekedést a többi közlekedési móddal azonos szinten szükséges figyelembe venni és kezelni.

Miközben nyilvánvaló tény, hogy minél többen választják a városi közlekedésben autózás helyett a gyaloglást és a kerékpározást, annál kisebb lesz a közúti torlódások mértéke, mégsem áll rendelkezésre olyan általános módszertan, ami ezt a kapcsolatot számszerűen kimutatná és mérné. Ennek a hiányosságnak a pótlását szeretné elérni a FLOW projekt, hozzájárulva ahhoz, hogy az uniós városok továbbhaladjanak közterületeik gyalogos- és kerékpáros-baráttá tételével. A kezdeményezésben résztvevő szervezetek célja olyan módszertan kidolgozása és tesztelése, amely a projekt zártával alkalmazható lehet az unió összes országában.

A konzorciumban szakmai szervezetek és cégek, valamint városi önkormányzatok illetve közlekedésszervező intézmények egyaránt részt vesznek. A projektben vezető tevékenységet végző szervezetek öt különböző uniós országból érkeztek (Belgium, Egyesült Királyság, Lengyelország, Magyarország és Németország), a kidolgozott módszertan tesztelését Budapest mellett Dublin, Lisszabon, München, Szófia és Gdynia városai végzik majd el. A projekt teljes költségvetése 3.781.697 €, ebből a BKK Zrt. részére rendelkezésére álló összeg 138.813 €, amelyet teljes egészében az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás-fejlesztési programja fedez.

A tesztvárosok mellett a nemzetközi konzorcium tagjai az alábbi szakmai szervezetek és intézmények:

  • Rupprecht Consult – Forschung & Beratung GmbH, koordinátor, Németország
  • PTV Planung Transport Verkehr AG, Németország
  • European Cyclists’ Federation, Belgium
  • Walk21, Egyesült Királyság
  • POLIS – Promotion of Operational Links with  Integrated Services, Belgium
  • Forum des Laboratoires Nationaux Europeens de Recherche Routier, Belgium
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Magyarország,
  • Gdansk University of Technology, Lengyelország
  • Traject Mobility Management, Belgium
  • Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy, Németország