Két hétvége helyett egy alatt végeztek a Dékán utca egyirányúsításával járó közműmunkákkal

A korábban több éven át ígért, de Tarlós István főpolgármester programjában már kiemelt projektként szereplő Széll Kálmán tér felújításának érdemi tervezése 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat kiemelt beruházásaként az alapoktól kezdődött meg, mert ezt megelőzően nem történtek meg a szükséges előkészületek. A tér teljes felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre, kivitelezője a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., valamint a WIS Holding Zrt. alkotta Széll Kálmán tér 2014 Konzorcium. A Budapest Főváros Önkormányzat elvárásainak megfelelően a BKK törekszik arra, hogy a forgalomkorlátozásokkal járó felújítások, építkezések a lehető leggyorsabb ütemben haladjanak, és akár a tervezettnél előbb véget érjenek. Ennek köszönhetően a korábban tervezett két szombat-vasárnap helyett csak a május 9-10-ei hétvégén kellett egyirányúsítani a Dékán utca forgalmát a Széll Kálmán tér felújításához kapcsolódó közműmunkák miatt. Ezáltal az arra közlekedők idejének megtakarítása mellett sikerült – a lehetőségekhez képest – a kényelmetlenségeket is minimalizálni. A Főváros vezetése és a BKK köszöni a budapestiek türelmét, valamint a segítségüket abban, hogy a fővárosban zajló fejlesztések, felújítások környékén a megváltozott forgalmi helyzetnek megfelelően figyelmesen vezetnek, illetve közlekednek.

A Széll Kálmán tér felújításához kapcsolódóan – mint minden hasonló, útfelújítással is járó építkezéskor – a látható útfelületek, épületek rekonstrukcióján kívül az utak alatt húzódó közművek (például a telekommunikációs vagy erősáramú kábelek, vízvezetékek stb.) átépítésére, áthelyezésére, felújítására is szükség van. A május 9-10-ei hétvégén a Dékán utcát keresztező telekommunikációs kábelt helyezték át új nyomvonalra. A közműmunkát korábban két hétvégére tervezték, azonban köszönhetően a kivitelező Konzorcium elkötelezettségének a projekttel kapcsolatban a munkát sikerült egy hétvége alatt befejezni. A Dékán utca forgalmi rendje ezért május 11-ére, hétfőre helyreállt.

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével pedig egyúttal – a munkák összehangolásának köszönhetően – a városrész közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.