Március 16-án lezárják a Várfok utcai alagutat, ezért megváltoznak a javasolt gyalogos útvonalak a Széll Kálmán téren

2015. március 16-án (hétfőn) a Várfok utcai töltés átépítése miatt több hónapra lezárják a Széll Kálmán téri villamosalagutat. Ezáltal a 18-as, az 59-es és a 61-es villamos ideiglenes végállomásától a teret a Vérmező utca felől új ideiglenes lépcsőkön keresztül lehet megközelíteni, míg átszálláskor a 61-es villamos másik ágához gyalogosan a Krisztina körúton lehet eljutni. Ezenfelül – várhatóan március 21-éig – a Széll Kálmán tér közlekedési rendje nem változik. A tér felújításának munkái 2015. január 12-én kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) honlapján, a www.bkk.hu/szellkalmanter oldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Március 16-án (hétfőn) elkezdődik a Várfok utcai töltés átépítése, ezért több hónapra lezárják a Széll Kálmán térre vezető villamosalagutat. Az alagút lezárása miatt nem lehet majd azon keresztül gyalogosan megközelíteni a teret, a metróállomást, illetve a Margit körutat. Az ajánlott gyalogos útvonalak az alábbiak szerint módosulnak:

  • A 18-as, az 59-es és a 61-es villamos ideiglenes Széll Kálmán téri végállomásától a térre, a metróállomáshoz, illetve a Margit körút felé a villamos végállomástól a Vérmező útra felvezető lépcsőn, majd tovább a Vérmező úton, innen pedig a térre levezető lépcsőn vezet az út.
  • A 61-es villamos két ága – azaz a Széll Kálmán téri és a Káplár utcai végállomások – között gyalogosan a leggyorsabban a Krisztina körúton, a Széll Kálmán téren lévő munkaterület kikerülésével lehet eljutni, ugyanakkor továbbra is ajánljuk a meghosszabbított 91-es és 102-es autóbusz használatát:
    • A 91-es autóbusz útvonalát meghosszabbítottuk, ezért a Nyugati pályaudvar M és a Királyhágó tér között közlekedik a Széll Kálmán tér M érintésével.
    • A 102-es autóbusz útvonalát szintén meghosszabbítottuk: a járat a Szendrő utca és a Zugligeti Libegő között közlekedik a Széll Kálmán tér M érintésével.

A 4-es és a 6-os villamos közlekedése a korábbi közlésünktől eltérően nem március 14-étől, csak várhatóan március 21-étől változik. A nagykörúti villamos közlekedési rendjéről hamarosan részletes tájékoztatást adunk.

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015. január 12-én kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be.  A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével pedig egyúttal – a munkák összehangolásának köszönhetően – a városrész közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) honlapján, a www.bkk.hu/szellkalmanter oldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Budapest, 2015. március 13.

Budapesti Közlekedési Központ