Kiegészítő információk a Nagykörúton folyó munkákhoz

A Széll Kálmán tér felújításával összehangolt munkák kezdődtek Budapesten a 4-es és a 6-os villamos vonalán. Azzal, hogy a kényelmetlenségekkel járó építkezéseket egy időben végezzük, nemcsak az Európai Unió által meghatározott határidőket tudjuk tartani, de az egymáshoz közel eső területeket sem kell három különböző időpontban lezárni, ezzel pedig jelentős időt és pénzt takarítunk meg a budapestieknek. Mind a budai fonódó villamoshálózat kiépítése, mind a Széll Kálmán tér felújítása jelentős fejlesztés a budapesti közösségi közlekedésben. A nagykörúti villamosvonal felújítására ezen a szakaszon utoljára másfél évtizede került sor, a Margit hídon pedig a hőtágulás miatti mozgásokat kiegyenlítő szerkezeti elemeket cseréli ki garanciálisan a híd felújításának korábbi kivitelezője; mindkét karbantartási munka halaszthatatlan. A kényelmetlenségekkel járó útlezárások miatt kérjük a fővárosiak türelmét, valamint a segítségüket abban, hogy a megváltozott forgalmi helyzetnek megfelelően figyelmesen vezetnek, illetve közlekednek. A BKK a kommunikációs felületein a továbbiakban is minden friss  forgalmi információt megad a közlekedőknek.

Az építési munkák miatt a 4-es és a 6-os villamosok március 21-étől várhatóan két hónapon át rövidített útvonalon, a dél-budai végállomások és az Oktogon M megálló között járnak. Az Oktogon M és a Széll Kálmán tér M között autóbuszokkal pótolják a villamost. Az érintett szakaszon szándékosan végezzük el egymással párhozamosan a szükséges munkálatokat, kihasználva a már meglévő lezárásokat. Összességében a felújítások így okozzák a legkisebb kényelmetlenséget. Amennyiben egymás után, több részletben végeznénk el – az önmagukban is jelentős – részmunkákat, úgy a forgalomkorlátozások jóval több ideig tennék nehezebbé a közlekedést, s okoznának ezzel kellemetlenséget a főváros lakosságának.

A Széll Kálmán tér felújítása és a budai fonódó projekt közös műszaki tartalma a tér villamosvágányainak átépítését és a Széna téren az új elágazó váltók beépítését teszi lehetővé ugyanabban az időpontban. Jelenleg az alábbi munkaelemeket végzik:

A budai fonódó villamoshálózat kiépítése

A fonódó villamoshálózat Széll Kálmán téri ágának építése a nagykörúti vágányzárral új ütemébe lépett, melynek során

  • teljesen átépül a villamosvágány a Mechwart liget környezetében,
  • átépül a Margit körút¬–Csalogány utca (Széna tér) csomópontja,
  • ezzel párhuzamosan a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. is rekonstrukciós munkát végez,
  • továbbá a felsorolt munkák mellett a teljes munkaterületen folyamatosan zajlanak olyan beavatkozások is, amely elvégzéséhez mindenképp a villamosközelkedés leállítása lenne szükséges.

A Széll Kálmán tér felújítása

A Széll Kálmán téren az alábbi munkák kezdődtek meg a nagykörúti vágányzárral egyidejűleg:

  • a metróépület földszinti (nem teherhordó) szerkezeteinek, a pince vasbeton szerkezetének bontása,
  • a 4-es és a 6-os villamos vágányának építése a Széna tér és Dékán utca közötti szakaszon,
  • a nagykörúti villamos-végállomás perontetejének építése,
  • csatornaépítés a 4-es és a 6-os villamos vágányai alatt, illetve a Szilágyi Erzsébet fasorban,
  • emellett vízvezetéket építenek a metró épülete mellett, valamint a 4-es és a 6-os villamos vágányai alatt.

A Margit híd budai hídfőjénél, a Margit körútnak a hídfő és a Török utca közötti szakaszán beépítik az új váltókat és a kiágazó vonalszakaszokat a villamos pályába. Átépül a 4-es és a 6-os villamos megállóhelye is. A munka során ezen a szakaszon korszerűbb vágány épül, így biztosítva a kétirányú autóbusz-közlekedés lehetőségét a Nagykörút ezen szakaszán. Ebben az építési fázisban a Nagykörutat érintő közműkiváltások is megtörténnek, illetve elkezdődik a Frankel Leó utcába kanyarodó vágány kiépítése. Elkészítik a fonódóhoz szükséges kitérőket és a vágánykeresztezést is.

A Margit hídon csak nagyon csekély munkát végeznek, hiszen nemrég újították fel teljes körűen a hídat. A hídon átvezető villamospályán néhány síndilatációs elemet cserélnek, amelyet a kivitelező saját költségén, garanciálisan végez el az egyébként is szükséges vágányzár alatt. Ezzel elkerülhető, hogy a későbbiekben további hétvégi napokon legyen forgalomkorlátozás. A munka idején, hétköznapokon pótlóbuszokkal lehet utazni.

Megújul a villamospálya a Szent István körúton és a Teréz körúton, a Tátra utcától az Aradi utcáig terjedő szakaszon is. A Tátra utca–Nyugati tér közötti szakasz 1997-ben, a Nyugati tér Rákóczi út közötti szakasz 1994-ben épült. A Combino villamosok 2006-os forgalomba állításakor a megállóhelyi peronok és az áramellátási rendszert építették át, a pálya felújítására akkor még nem volt szükség. Mivel viszont a vonal kiemelten nagy terhelést kap, azért mára már felújításra szorul.