Megjelent a tender a Budafok kocsiszín kivitelezésére

A fővárosba érkező új CAF villamosok üzemeltetése három járműtelepen történik majd. A 3-as villamosvonalon közlekedő, 34 méteres szerelvények a Határ úti metróállomásnál található Száva kocsiszínbe, az 1-es villamos vonalán közlekedő néhány 56 méteres villamos az MTK-stadionnál található Hungária kocsiszínbe kerül. A budai fonódó villamoshálózaton forgalomba álló, valamint az 1-es villamos többi járművét a Budafok kocsiszínben helyezik el. A Száva és a Hungária telep felújítása már 2001-ben, illetve 2006-ban megtörtént, ezért ott csak kisebb munkák szükségesek, azonban a Budafok kocsiszínt teljesen át kell alakítani. A Budafok kocsiszín kivitelezési munkái 2015 tavaszán kezdődnek, és várhatóan 1 évig tartanak. A beruházást európai uniós forrásokból finanszírozzák.

A Budafok kocsiszín története

A XI. és a XXII. kerület határán, a Fehérvári út déli végén lévő Budafok kocsiszín 1899-ben épült a BBVV (Budapest-Budafoki Helyiérdekű Villamos Vasút) számára. A társaság első vonala a Gellért térről Nagytéténybe vezetett, majd ehhez 1914-ben csatlakozott a Budaörsön át Törökbálintra vezető szárnyvonal. A Budafok kocsiszínben így alapvetően hévjárművek állomásoztak, sőt itt készült el az első MIXA típusú HÉV motorvonat is, amellyel azonos járművek máig járnak a csepeli héven. A BBVV vonalai 1963-ban kerültek át végleg a villamosüzem kötelékébe, ekkortól a Budafok kocsiszín villamosokat üzemeltetett; elsősorban kéttengelyes 1000-es, 1900-as motorkocsik, majd UV-k és TatraT5C5 motorkocsik tartoztak a telep állományába. 1980-tól a több mint 300 csehszlovák motorkocsi is ide érkezett.

A felújítás szükségessége

A kocsiszínt hosszú története alatt számos alkalommal, de sokszor ötletszerűen bővítették, ezért a telep funkcionális rendszere ma meglehetősen bonyolult, nehezen áttekinthető. Az épületek állapota általában rossz, felújításuk gazdaságosan nem végezhető el. A vágányhálózat a korábbi hév igényeit tükrözi, az eltúlzott méretű váltók rengeteg helyet foglalnak el. A telep nem járható körbe villamossal, ezért az üzemeltetési folyamat elemei (napi vizsga, mosás stb.) között többszörös irányváltás, tolatás szükséges. Probléma továbbá, hogy a Fehérvári úti villamospályához való bonyolult csatlakozás okán a telep nem keríthető be, az utcáról szabadon megközelíthető, tehát az őrzésre jelentős energiát kell fordítani.

Teljesen megújul a Budafok kocsiszín

Mindezek miatt a járműtelep nagy részét elbontják, teljesen új vágányhálózat, valamint új csarnokok és irodaház épül. Az átépítést követően a villamosok a Fehérvári útról két helyen is beállhatnak majd a telepre: egyrészt a mai vágánykapcsolatokat átalakítják, egyszerűsítik, másrészt a Forgalmi utcai deltavágányt (a 41-es villamos korábbi végállomása) is bekötik a kocsiszín vágányhálózatába. Ezáltal lehetővé válik a telep szalagszerű használata: a technológiai berendezéseket egy hurokszerű vágányon helyezik el, ahol a villamosok irányváltás nélkül tudnak végighaladni, továbbá szintén irányváltás nélkül forgalomba állhatnak.

A járművek javítására és a napi vizsgálatok lebonyolítására két külön csarnok épül, ezek között kapnak helyet a mindkét épületet kiszolgáló műhelyek és raktárak. A felsővezeték nélküli, darus javítócsarnokban két vágányon lehet majd megemelni a járműveket, egy további vágányon pedig aknák és állványok segítségével a villamos valamennyi részén el lehet végezni a szükséges alkatrészcseréket, javításokat. A vizsgálócsarnokban két vágányon zajlanak majd a gyakoribb rutinellenőrzések és a járművek csúszásgátló homokkal való feltöltése, valamint egy vágány szolgál majd a járművek takarítására és mosására. A telepen a lehető legkorszerűbb, oldal- és homlokfali mosást is lehetővé tevő mosóberendezés épül, amely a keletkező szennyvizet szinte teljes egészében újrahasznosítja. A telepen új fényezőkonténer is létesül, mellyel a BKV Zrt. maga is el tudja végezni a sérült alkatrészek felületkezelését.

A régebbi épületek közül a jelenleg raktárként szolgáló III. számú csarnok, valamint a BKV-s lakóház marad meg. A csarnokot az eredeti szerkezeteit megtartva felújítják, a későbbiekben a hóseprő gép és nosztalgiajárművek tárolására használják majd.

A telep tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak a zajvédelemre is. A Forgalmi utcai új bekötés környezetében zajvédő fal létesül, továbbá  az összes vágányt teljesen kicserélik, valamint a deltavágányban vágánykenő berendezéseket telepítenek, így biztosítva a villamosok zajmentes közlekedését.

A kocsiszín átépítésekor a közeli villamosmegálló is megújul. A peronokat a Forgalmi utcai deltavágány északi oldalára helyezik, amelyek teljes hosszukban akadálymentesítettek lesznek. A panelházak felőli oldalon lévő peronon zajvédő funkciót is szolgáló perontető létesül, melynek kialakítása megegyezik az 1-es és 3-as villamosvonalon épült, úgynevezett sztenderd kivitelű megállókéval. Szintén kapcsolódó beruházásként jelzőlámpás forgalomirányítás épül a Mezőkövesd utca és a Fehérvári út kereszteződésénél is, vagyis a gyalogosok és kerékpárosok átvezetése jóval biztonságosabbá válik.

A kivitelezés 2015 tavaszán kezdődik, és várhatóan 1 évig tart. A beruházást 99,33%-ban a KÖZOP, illetve várhatóan az IKOP finanszírozza. A 116 éves Budafok kocsiszín – a Száva és a Hungária kocsiszín modernizálását követően –  megszépülve várja a főváros új villamosait.