Díjat nyert a BKK és a BKK Közút fejlesztése

A Budapesti Közlekedési Központ szakmai irányítása alapján a BKK Közút által kiépített új intelligens jelzőlámpa-irányító rendszer nyerte meg a Werner von Siemens hatékonysági verseny első díját közlekedés kategóriában. A díjat Vitézy Dávid a BKK, és Almássy Kornél a BKK Közút vezérigazgatói vették át. A szakmai elismerésen kívül a közönség díjat is a BKK közútfenntartással és üzemeltetéssel foglakozó szervezete nyerte.

2014. november 27-én vehette át a Werner von Siemens hatékonysági verseny első díját Almássy Kornél, a BKK Közút vezérigazgatója és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója. A szakmai díj odaítélésekor a Siemens a fejlesztés komplexitása, innovatív jellege mellett kiemelten fontos szempontként vette figyelembe a nyertes beruházás üzleti és társadalmi hasznát. Az elmúlt években a BKK és a BKK Közút Európa egyik legintelligensebb és legfejlettebb jelzőlámpa-irányító központját hozta létre.

Easyway projekt – fejlesztés a budapesti autósközlekedésért

A Werner von Siemens hatékonysági versenyen nagy sikert aratott a BKK által megálmodott és a BKK Közút által kifejlesztett intelligens jelzőlámpa-irányító központ. Az Easyway projektben a jelzőlámpák, az irányító modern központ mellett számítógép-vezérelt, változtatható jelzésképű táblákat is telepítettünk az M1-M7 autópálya közös, a BKK kezelésében levő szakaszán és a 6-os számú főút budapesti bevezető szakaszán, valamint kapcsolódó főútjain. A kijelzők folyamatosan informálják a gépjárművezetőket arról, hogy a Dunán átvezető hidakhoz mennyi idő alatt lehet eljutni. A táblák így csökkentik a forgalmi dugók kialakulásának lehetőségét, mivel a kijelzett információ alapján a torlódó útvonalakról és hidakról a gyorsabb átjutást biztosító átkelők felé terelődik a forgalom. A BKK Közút beruházása nagymértékben javítja a budapesti autós közlekedés szervezettségét.

A 2013-ban indított rendszert a járművezetők pozitívan fogadták, ezért a BKK a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában és a BKK kezelésében lévő rendszer bővítése mellett döntött a 2014-2017 közötti forgalomirányítás fejlesztési programban. Már folynak a rendszer bővítésének kivitelezési munkái a II. kerületi Önkormányzat által megújított hűvösvölgyi városrészközpontban, illetve a Ferihegyi repülőtérre vezető úton. Az új kijelzők a várható eljutási idők mellett a hűvösvölgyi és a KÖKI Terminál P+R parkolók foglaltságáról is tájékoztatást fognak adni.

A Werner von Siemens Hatékonysági Díjról

A Siemens Zrt. 2014 áprilisában hirdette meg a Werner von Siemens Hatékonysági Díjat. Az elismerésre olyan vállalatok, intézmények illetve szervezetek nevezhettek, melyek az elmúlt időszakban - 2014. március 30-ig bezárólag - hatékonyságukat növelő projektet hajtottak végre, és annak eredményét igazolni tudták. A díjat a Siemens azért hozta létre, hogy elismerje partnereinek eredményeit a hatékonyságnövelés terén, legyen az üzleti vagy társadalmi eredmény.

Budapest, 2014. november 29.

Budapesti Közlekedési Központ

BKK Közút