Aláírtuk a szerződést: teljesen megújul az újpesti Görgey Artúr utca

A Budapesti Közlekedési Központ 2014. november 28-án, pénteken aláírta a főváros legrosszabb állapotú útszakasza, az újpesti Görgey Artúr utca teljes felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést. A BKK által meghonosított komplex szemléletű felújítás szerint nem csak az úttest újul meg, hanem a 12-es és a 14-es villamos pályája is. Kétirányú kerékpársávot is kialakítunk, hiszen a Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy Újpesten is javuljanak a kerékpáros közlekedés feltételei. A munka 2015 elején indul.

Az újpesti Görgey Artúr utca útburkolatának állapota mára olyannyira leromlott, hogy a közlekedés ezen a szakaszon veszélyessé vált. Ezért a Budapesti Közlekedési Központ Wintermantel Zsolt Újpest polgármestere kezdeményezésére felújítja a IV. kerületben található utca burkolatát és a villamosvágányokat. Az erről szóló szerződést 2014. november 28-án írta alá a BKK és a Colas Alterra Zrt. A felújítás a BKK által meghonosított szemlélet szerint nem csak aszfaltozást jelent: teljesen megújul a 12-es és a 14-es villamos pályája is és kerékpársávokat is építünk, egyszerre gondolva a gyalogosokra, a kerékpárosokra, a villamossal és busszal utazókra és természetesen az autóval közlekedőkre is.

A Görgey Artúr utca Budapest legrégebben felújított utcája. A burkolatot utoljára 1957-ben cserélték, a meglévő villamospálya 1975-ben épült. Az út rossz állapota miatt a személyautók is évek óta a vágányokra kényszerülnek. A nagypaneles villamospálya állapota is olyan mértékben leromlott, hogy a 12-es és 14-es villamos csak csökkentett sebességgel haladhat rajta. Mivel nincs kiépített megálló, az utasok az úttestre szállnak le.

Akadálymentes villamosmegállók

A munka során új, bazaltbeton burkolatú, csendes villamospálya épül, melyen a személyautók is közlekedhetnek. Az úttest két oldalán parkolósávok lesznek. A Vécsey Károly utcánál visszaépül a korábban elbontott vágánykapcsolat, tehát szükség esetén lehetséges a villamosok visszafordítása.

A Corvin utcai és a Deák Ferenc utcai villamosmegállót összevonjuk, az új megálló a Kiss Ernő utcánál lesz. Mindenhol akadálymentes, 26 cm szegélymagasságú peronok épülnek térkő burkolattal, a villamosokra így kényelmesebben és biztonságosabban lehet fel-, illetve róluk leszállni. A csatlakozó járdák is térkő burkolatot kapnak, valamint a terület fásításáról is gondoskodunk. A kockakő burkolat eltűnik, a teljes útpályát felújítjuk (ahogyan a rajta lévő felsővezeték-hálózatot is), új tartóoszlopokat állítunk, és megújul az áramellátás. A közvilágítási rendszer is újjászületik: a világítótestek a felsővezeték-tartó oszlopokra kerülnek.

Új kerékpársávok Újpesten is

A BKK számára kiemelten fontos a környezettudatos közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy Újpest lakói is tiszta és fenntartható környezetben élhessenek. A BKK a fővárosi utak forgalomtechnikai kezelőjeként minden fejlesztés során igyekszik a kerékpáros közlekedés számára is a lehető legjobb megoldást megtalálni. Ezt a célt szem előtt tartva a Görgey Artúr utca felújításakor az út mellett aszfaltozott kerékpársávokat alakítunk ki.

A felújítás három ütemben történik. Az elsőben az István út és a Rózsa utca közötti szakasz készül el az utca teljes szélességű lezárásával. A másodikban (az első ütemmel egy időben) a Rózsa utca és a Szilágyi utca közötti szakasz déli oldala, a harmadikban pedig a Rózsa utca és a Szilágyi utca közötti szakasz északi oldala újulhat meg. A Rózsa és a Szilágyi utca közötti szakasz két részben történő rekonstrukciója azért szükséges, hogy az itt található ingatlanokat a lakók az építkezés teljes ideje alatt megközelíthessék.