Budapest agglomerációjában is népszerűek az égszínkék buszok

Nyár óta már a budapesti agglomerációban is korszerű, alacsonypadlós, égszínkék autóbuszok szállítják az utasokat. Az új járművek forgalomba állásával gyorsabbá és kényelmesebbé vált a közlekedés a főváros és a környező települések között, rövid idő alatt megszerették az utasok – derült ki a BKK mint a főváros közlekedésszervezője megrendelésére készült TÁRKI-felmérésből*.

Tíz rendszeresen utazó ügyfelünk közül kilencen elégedettek a szolgáltatás minőségével

Az agglomerációban élők többsége naponta ingázik lakhelye és fővárosi munkahelye között. Az autósokon kívül nagyon sokan busszal szeretnének gyorsan és kényelmesen eljutni úti céljukhoz. A szolgáltatás minőségének javítása érdekében néhány hónapja a Budapesti Közlekedési Központ ügyfelei a régi korszerűtlen járművek helyett már az agglomerációban is az új, égszínkék autóbuszokkal utazhatnak, amelyeket a BKK megbízásából a VOLÁNBUSZ Zrt. üzemeltet.

Az égszínkék buszok fogadtatásáról egy szeptemberben készült felmérésben a szolgáltatást húsz szempont alapján 1–5 ponttal értékelhették az ügyfelek, tehát összesen 100 pontot adhattak, amennyiben minden területen maximálisan elégedettek. A megkérdezettek szinte kivétel nélkül megszerették az új buszokat, ugyanis átlagosan 88 pontra értékelték a szolgáltatást. Leginkább a péceli, a budaörsi és a nagykovácsi, illetve a remeteszőlősi lakosok kedvelik az új járműveket, ők több mint 90 ponttal jutalmazták a fejlesztést. A felmérés szerint a legkevesebbet buszozó diósdiak adták a legalacsonyabb pontszámot, 81-et, de még ez is kiemelkedően jó értékelés.

A felmérésben részt vevők főként a buszok akadálymentességével (94 százalék), műszaki állapotával (93 százalék) és tisztaságával (92 százalék) elégedettek. A válaszadók 91 százaléka a járművek minőségét, megbízhatóságát és az új utastájékoztató rendszert, a FUTÁR-t is pozitívan értékelte. Az autóbusz-vezetőkkel is elégedettek az agglomerációban élők, hiszen 89 százalékuk udvariasnak tartja őket. Az égszínkék buszok kényelmi szolgáltatásaival a megkérdezettek 87 százaléka, míg pontosságával 86 százalékuk elégedett. A válaszadók több mint fele úgy érzékeli, hogy az új, modern járműveknek köszönhetően csökkent a korábban gyakori zsúfoltság is.

A kutatásban az agglomerációban élők budapesti tömegközlekedéssel kapcsolatos véleményére is rákérdeztek. Tíz utasból hat szerint javult a szolgáltatások színvonala elmúlt két évben, a válaszadók a jövőt illetően is bizakodnak, hiszen 50 százalékuk további pozitív változásokat vár.

*A BKK megbízásából a TÁRKI 2014 szeptemberében végzett kérdőíves kutatást. A telefonos felmérésben 600 fő vett részt. Budaörs, Budakeszi, Gyál, Diósd, Remeteszőlős, Nagykovácsi, Pécel, Solymár és Törökbálint 18 év feletti, az adott járatokon utazói lakóit kérdezték meg a 2014 nyarán üzembe helyezett új, égszínkék buszokról.