Újabb vadonatúj alacsonypadlós buszokkal fiatalodik a fővárosi járműflotta

Tovább fiatalodik a budapesti autóbuszflotta: eredményesen zárult az összesen 75 db vadonatúj alacsonypadlós autóbusz vásárlásáról szóló eljárás. Tarlós István főpolgármester programjának megfelelően óriási előrelépés történt az elmúlt években a buszflotta megújítása terén: 2010 ősze óta több mint 330 vadonatúj busz és több mint 200 jó állapotú néhány éves, alacsonypadlós busz állt forgalomba kiváltva a régi, környezetszennyező, magaspadlós járműveket. A programot folytatjuk: a BKK és a BKV együttműködésében kiírt 15+60 darab alacsonypadlós, szóló autóbusz beszerzésére kiírt tenderen a Mercedes adta a legjobb ajánlatot és szállíthatja Budapest legújabb buszait.

Eredményes közbeszerzéssel zárult a BKK és a BKV együttműködésében kiírt tender, így 15 db fix és opcionálisan, a források rendelkezésre állásának függvényében további 60 darab új Mercedes Conecto autóbusz érkezhet hónapokon belül Budapestre.  Az autóbuszok 100%-ban alacsonypadlós, akadálymentes és a legszigorúbb környezetvédelmi besorolásba (EURO 6) tartozó szóló járművek lesznek, amelyeket a BKV Zrt. üzemeltet majd. Az eljárás eredményeként a BKV buszflottája is végre ismét új járművekkel bővül. Az eredményhirdetés megtörtént, a szerződéskötés tíz nap múlva lehetséges, amennyiben nem indul jogorvoslati eljárás. A győztes ajánlattevőnek a szerződés aláírását követő 6 hónapon belül kell leszállítania a budapesti arculatnak megfelelő égszínkék, légkondicionált, alacsonypadlós járműveket. Az autóbuszok várhatóan 2015 tavaszán állnak forgalomba a főváros útjain.

Fiatalabb, modernebb, környezetkímélőbb autóbuszpark

A 2013-tól folyamatosan érkező újabb buszok 99%-os megbízhatósággal működnek. Az autóbusz-ágazatban a műszaki hibából eredő járatkimaradások számát az 1990-es évek vége óta nem látott szintre, mintegy 75 %-kal szorítottuk vissza, ma már 1% alatti a járatkimaradások aránya. Az eredmények az utasok visszajelzéseiben is tükröződnek: az utaselégedettségi vizsgálatok szerint az új buszok minőségét 88,5%-uk tartja jónak vagy kiválónak.

Tarlós István főpolgármester hivatalba lépésekor és a BKK megalakulásakor jelentősen leromlott állapotú buszparkkal rendelkezett a főváros: 1250 darab 10 évesnél idősebb autóbusz közlekedett Budapest útjain. A helyzet azonnali javítására 2011-től 200 használt, de újszerű, jó állapotú buszt vásároltunk, majd 2013-ban 150, 2014-ben pedig 167 vadonatúj busz váltotta ki a régieket. Ugyenezen időszakban több mint duplájára nőtt az alacsonypadlós autóbuszok aránya. Amíg 2010-ben a teljes buszállomány 25,4%-a volt alacsonypadlós, 2014 első felében az az arány már 54,2%-ra nőtt. Ha minden a tervek szerint alakul és a megkezdett munka folytatódik, célunk, hogy 2018-ra kizárólag alacsonypadlós, korszerű járművek közlekedjenek Budapesten és agglomerációjában.