MOL Bubi: figyelni kell a dokkolásnál!

A közbringarendszer használóinak érdemes alaposan ellenőrizniük, hogy sikerrel rögzítették-e a zöld bringákat a gyűjtőállomáson, ugyanis a nem megfelelő dokkolás miatt nemcsak tovább pörög a használati idő, de sajnos más is kiveheti a rosszul visszatett biciklit. 2014. szeptember 16-án, kedden este a MOL Bubi egyik ügyfele valószínűleg nem győződött meg arról, hogy visszaadáskor valóban jól rögzítette-e a kerékpárt a Corvin-negyed metróállomásnál található gyűjtőállomáson. Az éjszakai órákban valaki megpróbált a dokkolóból kivenni egy közbringát, ami sikerült is neki, mert azt nem megfelelően rögzítette a „bérlője”. A GPS-nek köszönhetően azonban a rendőrök időben elfogták a tettest, ezért anyagi kár végül nem keletkezett.

A közbringarendszer július 17-én elindult nyilvános próbaüzeme és szeptember 8-i átadása óta ez volt az első lopási kísérlet, ezért fontosnak tartjuk felhívni a  MOL Bubi ügyfeleink figyelmét a bringák megfelelő rögzítésére használat után a gyűjtőállomásokon és arra, hogy ellenőrizzék: a kerékpárokat valóban lezárta a rendszer, azok a dokkolóállásról nem elmozdíthatók. Dokkolás után a kormányt két kézzel megfogva kell kipróbálni, hogy a bicikli kivehető-e, és adott esetben újra rögzíteni azt. A kerékpárok sikeres visszaadását a dokkolóállás sípoló hangja és a zöld LED felvillanása jelzi, de a használat befejezése ellenőrizhető a gyűjtőállomás terminálján és online is a MOL Bubi honlapján, ha megadjuk felhasználói adatainkat.

Fontos tudni, hogy mindegyik MOL Bubi kerékpárba műholdas nyomkövetőt szereltünk, tehát a bringák pillanatnyi helyzetét azonnal le lehet olvasni az irányítóközpontban, jogosulatlan elmozdításukról pedig riasztást küld a rendszer. A zöld kerékpárok kialakítása egyedi, hagyományos szerszámokkal nem megbonthatók, alkatrészeik nem használhatók fel más kerékpárokhoz.