Elindult a MOL Bubi!

Az alábbi térképen látható a MOL Bubi összes gyűjtőállomása. A piros színnel jelölt állomásokon érintőképernyős terminálok épültek ki, ezeken a helyszíneken lehet jegyet vásárolni. A fehér színnel jelzett állomásokon kizárólag a kerékpárok bérlését és visszahelyezését lehet intézni:

2014. szeptember 8-ától, hétfőtől mindenki számára elérhető a MOL Bubi közbringarendszer. A fővárosiak jelentős részének már ismerősek a MOL Bubi gyűjtőállomások és a zöld kerékpárok, hiszen több mint 2000 tesztelő hetekig tekerte azokat Budapest utcáin: a „csúcs” napi 3200 használat volt a nyilvános próbaüzemben. Az indulást megelőző hétvégén elindított előregisztráció során közel ezren jeleztek, hogy szeretnének MOL Bubi bérletet vásárolni.A rendszer a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában valósult meg.

A tesztelők a nyilvános próbaüzemben a speciálisan a városi forgalomra kialakított, nagy teherbírású kerékpárokon kívül a közbringázáshoz szükséges valamennyi funkciót kipróbálták, és jelezték tapasztalataikat. A nyilvános tesztelésén kívül a BKK, a rendszert szállító és mostantól üzemeltető T-Systems Magyarország és a Közbringa Kft. fejlesztési és üzemeltetési szakértői is folyamatosan használták – és használják – a szolgáltatásokat annak érdekében, hogy egy minden elemében működő rendszert adhassunk most át a nyilvánosságnak. Számos kisebb hiba javítása miatt késett a rendszer átadása, melyek mára megtörténtek és nem akadályozzák a rendszer indítását.

A több mint 2000 tesztelő észrevételeinek elemzése alapján a próbaüzem alatt felmerült hibák, kényelmetlenségek többségét már menet közben javította a Közbringa Kft. A többség általában kényelmesnek találta a zöld bringákat, és úgy ítélte meg, hogy MOL Bubi kártyával is könnyű használni a rendszert. A visszajelzések alapján a BKK számos kisebb kényelmi fejlesztést végez még a kerékpárokon a következő hetekben, ezek azonban nem akadályozzák a rendszer indítását, mivel nem hibák, hanem kényelmi szintet javító fejlesztések (pl. ilyen a gumik könnyebb kivitelűre cseréje is, mely a kerékpár könnyebb hajthatóságát célozza, de nem jelenti azt, hogy a mai abroncsok hibásak lennének).

A nyilvános próbaüzem betöltötte célját: a hibák átlagos napi aránya kezdetben 1-2% körül mozgott, de ez később jelentősen csökkent a folyamatosan végzett javításoknak és ellenőrzéseknek köszönhetően. A használati szokásokat jellemezte, hogy a tesztelők szívesen próbálták ki a közbringákat társasággal, barátokkal vagy a családdal, és együtt járták be a város MOL Bubi gyűjtőállomásokkal ellátott pontjait, hiszen egy bérlettel akár négy kerékpárt is el lehet vinni.

Ahogy az ismert, a rendszer integrációját a BKK-val kötött közbeszerzési szerződés keretében T-Systems Magyarország Zrt. végzi, ők felelnek az adatkommunikációért és a speciális szoftvermegoldások integrációjáért, a főbb rendszerelemeket pedig alvállalkozóként a német Nextbike GmbH – mint számos más nagyváros hasonló rendszerének fejlesztője – szállította, míg a kerékpárokat a magyar Csepel Zrt. szerelte össze. A rendszer névadó szponzora a BKK-val kötött szerződés alapján a MOL, amely így jelentős, évi százmillió forintos nagyságrendben hozzájárul az üzemeltetés költségeihez. A MOL célja a környezetbarát közlekedés támogatása, a kerékpáros közlekedés népszerűsítése.

Próbálja ki kedvezményesen a MOL Bubit!

A nagy érdeklődéssel és várakozással kísért közbringarendszer indulásakor számos kedvezményt nyújtunk a kerékpározni vágyóknak.

  • Az év végéig (2014. december 31-ig) használható, kedvezményes 3000 forintos MOL Bubi Start bérletet válthatnak azok, akik ismerkedni szeretnének Budapest új közbringa-rendszerével. A MOL Bubi Start bérlet 3000 forintba kerül, ebből 1500 forint felhasználható a félórás ingyenes használaton túl fizetendő díjakra, és 2014. december 31-éig érvényes.
  • Indulási kedvezményként a beindulást követő első időszakban (visszavonásig) az éves bérletet 18.900 forint helyett 12.000 forintért (5000 Ft felhasználható kerettel), a féléves bérletet pedig 12.500 Ft helyett 8000 forintért (3000 Ft felhasználható kerettel) vásárolhatják meg azok, akik hosszabb ideig és/vagy rendszeresen szeretnék használni a MOL Bubit.
  • Állandó kedvezményként az éves közösségi közlekedési BKK-bérlettel rendelkezőknek 50%-os kedvezményt adunk az éves MOL Bubi bérlet árából. Szintén állandó kedvezmény, hogy a vásárlás napján érvényes tömegközlekedési szemeszterbérlettel rendelkező köz- és felsőoktatásban tanulók a féléves MOL Bubi bérletet 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg. Az indulási kedvezmények időszakában az 50, illetve 20% kedvezmény a csökkentett éves, illetve féléves bérletárból adjuk.

A fenti bérletek a BKK ügyfélközpontjaiban válthatók meg (Deák Ferenc tér M, Kelenföld vasútállomás M, Keleti pályaudvar M, BKK központi ügyfélszolgálat Rumbach Sebestyén utca). Javasoljuk, hogy bérlet váltásához – a várakozás elkerülése érdekében – a molbubi.bkk.hu webcímen előzetesen regisztráljanak, mely mostantól lehetséges.

Bérletvásárláskor (MOL Bubi Start bérlet, éves vagy féléves bérlet) személyes szerződéskötés szükséges, és az ügyfelek egy MOL Bubi kártyát kapnak, mellyel egyszerre 4 kerékpárt is ki lehet venniük a dokkolóból. Viszont külön kauciót nem von le a rendszer, és mindegyik tartalmaz valamennyi felhasználható keretet a félórás ingyenes használaton túl fizetendő díjra.

  • Az alkalmi felhasználók 24 órás, 72 órás vagy 168 órás (heti)jeggyel próbálhatják ki a közbringát. Ezekhez az indulástól 2014. szeptember 22-éig szintén nagyon jutányos áron, mindössze 100 forintért juthatnak a MOL Bubi weboldalán, vagy az érintőképernyős termináloknál. Jegyet vásárolni nem minden gyűjtőállomáson, hanem csak a 31 – a honlapunkon található térképen pirossal jelölt – érintőképernyős terminállal rendelkező állomáson lehet, ahol helyben bankkártyával tudnak fizetni mindenféle előzetes regisztráció vagy szerződéskötés nélkül. Kérjük, előzetesen tájékozódjanak ügyfeleink a BKK honlapján!

A kedvezményes jegyek vásárlásakor 25.000 forint kauciót zárolunk a felhasználó bankkártyáján, de ha a rendszert csak a 30 perces díjmentes időszakokban használja (például 29 percig), akkor a mindössze a jegy árával csökkentett összeget, azaz 24.900 Ft-ot visszakap a jegy érvényességi idejének lejártával, a banki tranzakció néhány napos átfutása után.

A szeptember 23-tól érvényes jegyárakról, illetve a 30 percen túli használat díjairól (melyek a bérlet- és jegyvásárlók számára is megegyező használati díjak) a molbubi.bkk.huhonlapon lehet tájékozódni.

Az ügyintézés menete

A bérletek megvásárlására és a szerződéskötésre a BKK ügyfélközpontjaiban (Kelenföld vasútállomás M, Keleti pályaudvar M, Deák Ferenc tér M és BKK központi ügyfélszolgálat a Rumbach Sebestyén utca és a Király utca sarkán) lesz lehetőség. A sorban állás elkerülése érdekében érdemes a rendszer honlapján előre regisztrálni, időpontot foglalni. Előregisztráció 2014. szeptember 5-én, 19 órától a molbubi.bkk.hu oldalon lehetséges. A személyes szerződéskötésre – és a MOL Bubi bringák használata – 2014. szeptember 8-án, hétfőn reggeltől van mód. Regisztrációkor az ügyfeleknek meg kell adnia a személyes adatait, illetve időpontfoglalásra is itt adott a lehetőség. Ezt követően a kiválasztott időpontban, a BKK ügyfélközpontban a személyazonosításra alkalmas dokumentumok bemutatása és a szerződés aláírása után átvehetik MOL Bubi bérletüket az új MOL Bubi ügyfelek. A legközelebbi terminálról akár már közbringával folytathatják útjukat.

Tudnivalók a MOL Bubi használatáról

A jegyek és bérletek érvényességi ideje alatt (mely 24 órától egy évig terjedhet, a jegy és bérlet típusától függően) a rendszer alkalmanként legfeljebb 30 perces időtartamban díjmentesen, korlátlan számban használható.

  • 30 percet meghaladó folyamatos használat után használati díjat kell fizetni. A 30. perc után az egyre emelkedő használati díjjal arra ösztönözzük a felhasználókat, hogy tegyék vissza a biciklit útjuk megtétele után; ne vigyék magukkal munkahelyükre, haza, moziba, étterembe stb. több órára, hogy más is használhassa. A díjszabás részletei a molbubi.bkk.hu oldalon elérhetők.
  • MOL Bubi bérlettel maximum 4 kerékpár bérelhető egyszerre, és nem kell kauciót fizetni.
  • Egy jeggyel szintén egyszerre akár 4 kerékpár is elvihető, de ekkor kerékpáronként 25.000 Ft kauciót zárolunk az ügyfél bankkártyáján, amit a jegy érvényességi idejének lejártával kap vissza a használati díjak levonásával csökkentett összegben.
  • A bicikli visszavétele után ugyanazzal a MOL Bubi kártyával tíz perc eltelte után vehető ki újra bicikli.

Hétfőtől a közbringarendszer 76 gyűjtőállomáson 1100 jellegzetes színű, almazöld kerékpárral áll a bringázni vágyók rendelkezésére télen-nyáron, a nap 24 órájában. Az egymástól 300-500 méterre elhelyezett gyűjtőállomások a pesti oldalon a Nagykörúton és a Városligeten belül, Budán pedig a Vízivárosban, valamint a dél-budai egyetemi negyedben és a Margitszigeten találhatók. A közbringák egységes kinézetű, speciálisan a városi forgalomra tervezett, strapabíró kerékpárok. Olyan elemekből állnak, amelyek nem kompatibilisek más típusú kerékpárok alkatrészeivel, ezért ellopni nem érdemes őket. A MOL Bubi a konzorciumi tagok közös fejlesztésének eredményeként olyan látványos, innovatív megoldásokat is tartalmaz, mint például az állomások megújuló energiával, napelemmel történő működtetése vagy a nagyméretű érintőkijelzővel felszerelt terminálok. A rendszer üzemeltetéséről a BKK által megbízott Közbringa Kft. gondoskodik, munkatársai folyamatosan ellenőrzik az állomásokat, hogy az igényekhez igazodva ott mindig kellő számú kerékpár és szabad férőhely legyen.

A BKK 24 órás központi telefonos ügyfélszolgálatán a +36 1 3 255 255-ös telefonszámon minden érdeklődő és MOL Bubi ügyfél segítséget kérhet, ha bármilyen nehézségbe ütközik a MOL Bubi használata során. Mindemellett a rendszer beindulását követő első napokban kora reggeltől késő estig minden gyűjtőállomásnál a BKK MOL Bubi nagykövetei segítik az újdonsült MOL Bubi ügyfeleket.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés több mint egymilliárd forintba kerül. A „Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer kialakítása” c. projektet az EU Regionális Fejlesztési Alapja a Széchenyi 2020 keretében támogatja. A projekt összköltsége nettó 1,059 millió forint, amelyből 900 millió forint az EU-s támogatás, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat nyújtja a BKK-nak. A rendszer üzemeltetését fő szponzorként a MOL támogatja, ezen felül a felhasználók által megváltott jegyek és bérletek bevételei és a Fővárosi Önkormányzat támogatása biztosítja a rendszer fenntartását.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala

Budapesti Közlekedési Központ

IN ENGLISH