Biztonságos a buszközlekedés a Lánchíd utcában

Az Index Nem férnek el a buszok az új Lánchíd utcában című cikkével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk. A Lánchíd utca a Budavári Önkormányzat beruházásában épült át a megújult Várkert Bazárhoz méltó esztétikai és műszaki kialakításban. A térburkolatos útfelület 30 km/órás korlátozott sebességű útszakasz lesz. Az úttal megegyező teherbírású vízelvezető mélyedés kis mélysége az esetleg szembetalálkozó szélesebb járművek kitérését nem akadályozza, az engedélyezett 30 km/órás sebesség betartása forgalombiztonsági kockázatot nem jelent. Az útfelújítás minden építési engedéllyel rendelkezik, a terveket szaktervezők készítették ki.

A Lánchíd utcában a kétoldali irányhelyes kerékpársávok mellett majdnem a teljes hosszban 2 x 3 méter széles a forgalmi sáv, de egy körülbelül 150 méteres szakaszon az utca felosztása:

  • 1,5 méter kerékpársáv;
  • 40 cm széles 3-4 cm mély vízelvezető mélyedés;
  • 2 x 2,75 méter forgalmi sáv;
  • 1,5 méter kerékpársáv;

Az úttal megegyező teherbírású vízelvezető mélyedés kis mélysége az esetleg szembetalálkozó szélesebb járművek kitérését nem akadályozza, az engedélyezett 30 km/órás sebesség betartása forgalombiztonsági kockázatot nem jelent. Hasonló szélességű sávokon zajlik buszforgalom a város több pontján, pl. Kossuth Lajos utcában, illetve a Szilágyi Erzsébet fasorban. Ezeken a helyeken a Lánchíd utcainál kedvezőtlenebb kialakításban bonyolódik a nagyságrendileg nagyobb buszforgalom érdemi balesetszám nélkül.