Megújult Szigetszentmiklós térségének közösségi közlekedése

A tömegközlekedési változások életbe lépését megelőzően a szigetszentmiklósi lakosokat a következő héten szórólapokkal, valamint a változások életbe lépésének első napjain a főbb megállókban, a járműveken és augusztus 23-án (szombaton) a reggeli órákban a szigetszentmiklósi piactéren felállított információs standnál személyesen is tájékoztatjuk a változásokról.

A kialakított változások célja, hogy az autóbuszos közlekedési kínálat bővítésével, illetve az eddigi VOLÁNBUSZ-járatok közlekedésszervezői átvételével Szigetszentmiklós és Budapest XXI. kerülete között a jelenleginél lényegesen gyakoribb, ütemes, színvonalas tömegközlekedési szolgáltatást alakítsunk ki.

A tömegközlekedési szolgáltatás minőségének fejlesztésével a sárga buszok mellett közlekedő új BKK-buszok a korábbi 30-60 perces vagy még ritkább követési idő helyett –közös szakaszukon – 15-30 percenként járnak majd. Az új agglomerációs járatokon a fejlesztésben egységes díjszabási rendszert vezetünk be. A jegyvásárlás megkönnyítése érdekében Szigetszentmiklós, Városháza buszmegállóban ideiglenes értékesítési pontot nyitunk, mely addig működik majd, míg üzembe nem helyezzük ugyanott az új, érintőképernyős jegy- és bérletkiadó automatát néhány hónap múlva. A készülék telepítéséig az ideiglenes értékesítési pontban megvásárolható valamennyi, a közösségi közlekedés igénybevételéhez szükséges jegy és bérlet. Jegyek pedig a településre közlekedő autóbusz-vezetőknél is válthatók. A jelenleg működő új BKK-automatából várhatóan 2014 szeptemberétől lehet a szigetszentmiklósi jegyeket és bérleteket is megvásárolni.

A társadalmi egyeztetésen ügyfeleinktől érkezett vélemények, meglátások, a bevezetendő új hálózat az egyeztetésre bocsátott tervekhez képest lényegesen átláthatóbb lesz, egyszerűsödik. Az új járatok az 1–299 számmezőből kapnak jelzést, mivel a BKK budapesti és kapcsolódó agglomerációs szolgáltatásának részei lesznek.

Meghosszabbított és új buszjáratok

38-as, 38A, 238-as, 279-es, 280-as és 938-as járat

 • A társadalmi egyeztetésen meghirdetett javaslatunknak megfelelően a 38-as járat útvonala Lakihegytől meghosszabbodik. Az autóbuszok a II. Rákóczi Ferenc útról balra, a Massányi Károly útra fordulva továbbhaladnak Szigetszentmiklós központja felé, és körjáratként bejárják a Petőfi Sándor utca–Tököli út–Ifjúság útja–Gyári út–Bajcsy-Zsilinszky út–Tököli út–Széchenyi utca útvonalat. A 38-as autóbusz mindennap kb. reggel 4 óra és éjfél között, hétköznap reggel 30 percenként, egyébként 60 percenként közlekedik.
 • 238-as jelzéssel új buszjárat indul Csepel, Szent Imre tér és Szigetszentmiklós között, amely a 38-as járattal ellentétes irányban járja be Szigetszentmiklós központját és a József Attila-telepet feltáró hurokútvonalat. A 238-as járat mindennap kb. reggel 5 óra és este 22 óra között hétköznap reggel 30 percenként, egyébként 60 percenként közlekedik. A 38-as és a 238-as együtt hétköznap reggel 15, egyébként 30 percenként közlekedik.
 • A 38-as és a 238-as autóbuszon kívül a helyi körjárat szerepét a Leshegyi Ipari Parkot is kiszolgáló új 279-es és 280-as busz tölti be. A szigetszentmiklósi belső közlekedési kapcsolatokat tehát négy járattal (kör irányonként két-két járattal) is biztosítjuk.
 • A 38-as és a 238-as járaton kívül a 38A jelzésű új betétjárat is közlekedik majd Csepel, Szent Imre tér és Lakihegy, Cseresznyés utca között. Ennek célja a II. Rákóczi Ferenc út térségében a szigetszentmiklósi járatokkal és a 138-as busszal együtt a megfelelő sűrűségű kiszolgálás biztosítása.
 • Szigetszentmiklós éjszakai járatot is kap, melyet a meghosszabbított útvonalon közlekedő 938-as busszal biztosítunk. Ez Szigetszentmiklóson a 38-as járat útvonalán halad. A 938-as járat budapesti vonalvezetése változatlan marad. A járat augusztus 23-ról, szombatról augusztus 24-re, vasárnapra virradó éjjel közlekedik először.

Új 278-as, 279-es és 280-as járat

A Leshegyi Ipari Park kiszolgálása érdekében 278-as, 279-es és 280-as jelzéssel új autóbuszjáratot indítunk. Ezek az igényekhez igazodva, meghatározott napokon és napszakokban közlekednek.

 • A 278-as járat Csepel, Szent Imre tértől az ipari parkon át, valamint a Massányi úti lakópark érintésével Szigetszentmiklós, Szabadság utcáig közlekedik. Az autóbuszok a reggeli csúcsidőszakban az ipari parkon át csak Szigetszentmiklós irányába, a délutáni órákban – szintén csak egy irányban – az ipari park érintésével Csepel, Szent Imre tér felé közlekednek. Az új járat célja, hogy Budapest XXI. kerülete és a Leshegyi Ipari Park között a munkába járást biztosítsa.
 • Az ipari létesítmények kiszolgálása érdekében 279-es és 280-as jelzéssel új járatot indítunk, mely Lakihegy, Cseresznyés utcától az Auchan Sziget áruház érintésével a Leshegyi Ipari Park felé halad, majd hurokvonalszerűen feltárja Szigetszentmiklós nagy lélekszámú lakóterületeit. A 279-es járat a szigetszentmiklósi kört a 38-as járattal megegyezően, a Petőfi Sándor utca–Gyári út–Bajcsy-Zsilinszky út–Tököli út–Széchenyi utca útvonalon teszi meg. A 280-as új járat ezzel ellentétesen, a 238-as buszokhoz hasonlóan járja be a térséget. Hétköznap reggelente, a munkába járás időszakában a 280-as autóbusz közlekedik, napközben, valamint a délutáni órákban pedig a 279-es járattal lehet az Auchan áruház, a Leshegyi Ipari Park és Szigetszentmiklós lakóterületei között utazni. A 279-es, illetve a 280-as autóbusz csak munkanapokon, csúcsidőszakban érinti Lakihegy, Cseresznyés utcát, napközben és este az Auchan Sziget áruház a végállomásuk.

Egyéb fontos tudnivalók

 • Az új szigetszentmiklósi BKK-járathálózatban a meghosszabbított vonalon haladó 38-as és az új 238-as funkcionál gerincjáratként. A Budapest XXI. kerülete és Szigetszentmiklós között utazóknak ezeket ajánljuk. Ezek az autóbuszok hétköznap és hétvégén is teljes üzemidőben közlekednek. Csepel, Szent Imre tér és Lakihegy, Cseresznyés utca között a 38A betétjárati indulások a 38-238-as járatpárt sűrítik. Ezekkel, valamint a 138-as járattal együttesen biztosítjuk minden időszakban a megfelelően gyakori közlekedést a II. Rákóczi Ferenc út külső szakaszán. Szigetszentmiklóson belüli utazásokhoz sűrítő jelleggel a 38-as és 238-as gerincjáratokon kívül a 279-es és 280-as is rendelkezésre áll.
 • Szigetszentmiklós lakótérségéből az Auchan Sziget áruház a 38-as és a 238-as járaton kívül az ipari parkot kiszolgáló 279-es és 280-as autóbusszal is elérhető.
 • A fejlesztéshez kapcsolódva a 138-as járat menetrendjét némileg módosítjuk annak érdekében, hogy a II. Rákóczi Ferenc út kiszolgálását a 138-as busz és a szigetszentmiklósi járatok összehangoltan, ütemesen biztosítsák.
 • A Szigetszentmiklós, Tököli út nyugati végén létesült Oktatási Központnál az autóbuszok jelenleg nem tudnak megállni és megfordulni infrastrukturális okok miatt, ezért az intézmény környezetében az autóbuszok átmenetileg nem állnak meg. Az intézmény megfelelő kiszolgálása érdekében Szigetszentmiklós önkormányzata megkezdte az autóbusz-forduló építését. Amint elkészül az autóbuszok megfordulását lehetővé tévő autóbusz-forduló, az érintett járatok útvonalát módosítjuk, erről külön tájékoztatást fogunk adni.
 • Déli irányban a jelenlegi Szigetfő Tsz megállóhely a peron hiánya miatt biztonságosan nem használható, ezért a Szigetszentmiklós központja felé közlekedő 279-es autóbusz eleinte ideiglenesen nem ott áll meg. Amint az utasforgalom számára szükséges peron megépül, az autóbuszok természetesen használni fogják ezt a megállóhelyet is.
 • Az egységes megállóhely-elnevezési koncepciónkhoz igazodva, az egyszerűbb azonosíthatóság és az információtartalom növelése céljából Szigetszentmiklóson bizonyos megállóhelyeket átnevezünk, illetve az érintett megállókban kék menetrendtartó táblákat szerelünk fel.

Egységes díjszabás

A minisztériumi rendelkezésnek megfelelően az új agglomerációs autóbuszjáratokon a fejlesztés okán részben egységes díjszabási rendszert vezetünk be. Az új szolgáltatási területen a más agglomerációs településekre közlekedő járatokéhoz hasonló viteldíjrendszer lesz érvényes. A főváros közigazgatási határán túl a környéki 5 km-es és 10 km-es bérlettel, illetve környéki helyi bérletekkel lehet utazni. Az új közlekedési rend beindulása előtt megvásárolt, az eddigi VOLÁNBUSZ-vonalakon használt bérleteket – azok lejártáig, azaz legkésőbb szeptember 30-áig – minden esetben elfogadjuk, utasainkat ebből kellemetlenség, kockázat nem éri.

Ezen túlmenően törekszünk arra, hogy a VOLÁNBUSZBUSZ Zrt.-vel kölcsönös bérletelfogadási megállapodás jöjjön létre, melynek célja, hogy Szigetszentmiklós és Budapest XXI. kerülete között bármely autóbuszjáratot a megrendelő cégtől függetlenül a megfelelő VOLÁNBUSZ- vagy BKK-bérlet bármelyikével igénybe lehessen venni.

A BKK Szigetszentmiklóson közlekedő autóbuszain érvényes jegy- és bérletfajták

 • A környéki havi helyi bérlet Szigetszentmiklóson, a BKK valamennyi autóbuszán Budapest közigazgatási határán (Hárosi Csárda) kívüli szakaszokon érvényes.
 • A környéki havi 10 km-es bérlet Szigetszentmiklóson, a BKK valamennyi autóbuszán érvényes Budapest közigazgatási határától (Hárosi Csárda).
 • A környéki havi 5 km-es bérlet az 1. zónára váltva Budapest közigazgatási határa (Hárosi Csárda) és – az útiránytól függően – Szigetszentmiklós, Szabadság utca vagy Temető utca között, a 2. zónára váltva – az útiránytól függően – Massányi úti lakópark vagy Temető utca és József Attila utca között érvényes Szigetszentmiklóson, a BKK valamennyi autóbuszán. A 2. zónára érvényes bérlet a hévre vagy helyközi VOLÁNBUSZ-járatra átszálló utasok számára kerül bevezetésre. A bérlet a megadott megállók között körutazásra, hosszabb útvonalon történő eljutásra nem használható.
 • A Budapest-bérlet Budapest közigazgatási határán belül érvényes.
 • Az éves összvonalas Budapest-bérlet, a havi kutyabérlet valamennyi autóbuszvonal teljes hosszán érvényes.
 • A közfoglalkoztatottak arckép nélküli havi bérletének érvényessége a Budapest-bérletekével azonos.

Jegyek érvényessége:

 • A vonaljegy, a helyszínen váltott vonaljegy, a 10 darabos gyűjtőjegy, az átszállójegy, a kedvezményes csoportos tanulójegy, az 5/30 BKK-napijegy, a rendezvényhez kapcsolódó jegy és a kombijegy a BKK valamennyi autóbuszvonalán, annak teljes hosszán érvényes.
 • A környéki helyközi vonaljegy (teljes árú, 50%-os és 90%-os kedvezményű változat) érvényessége a környéki 10 km-es bérletével azonos. A teljes árú változat az autóbuszokon helyi utazásra is igénybe vehető.
 • A Budapest-jegyek (Budapest 24 órás jegy, Budapest csoportos 24 órás jegy, Budapest 72 órás jegy, Budapest-hetijegy), továbbá a Budapest Kártyák érvényessége a Budapest-bérletekével azonos.

Jegyek és bérletek ára:

Az érintett autóbuszvonalakon használható legfontosabb jegy- és bérletfajták ára:

Megnevezés Ár (Ft)
környéki havi helyi bérlet 5.200
környéki havi helyi bérlet (tanuló, nyugdíjas) 2.600
környéki havi 5 km-es bérlet 5.940
környéki havi 5 km-es bérlet 90%-os kedvezménnyel 595
környéki havi 10 km-es bérlet 9.580
környéki havi 10 km-es bérlet 90%-os kedvezménnyel 960
környéki helyközi vonaljegy 250
környéki helyközi vonaljegy 50%-os kedvezménnyel 125
környéki helyközi vonaljegy 90%-os kedvezménnyel 25
vonaljegy 350
havi Budapest-bérlet természetes személyeknek 9.500

Az egyéb jegy- és bérletfajták árát részletesen a BKK díjszabása tartalmazza.

A Budapestre történő utazás díjszabási lehetőségei:

Massányi úti lakóparkból Budapestre történő eljutás:

 • vonaljegy vagy
 • környéki helyközi vonaljegy és Budapest-bérlet vagy
 • környéki 5 km-es bérlet (1. zónára) és Budapest-bérlet vagy
 • környéki helyi bérlet és Budapest-bérlet.

Leshegy Ipari Parkból Budapestre történő eljutás:

 • vonaljegy vagy
 • környéki helyközi vonaljegy és Budapest-bérlet vagy
 • környéki 5 km-es bérlet (1. zónára) és Budapest-bérlet vagy
 • környéki helyi bérlet és Budapest-bérlet.

Szigetszentmiklós, városháza térségéből Budapestre történő eljutás:

 • vonaljegy vagy
 • környéki helyközi vonaljegy és Budapest-bérlet vagy
 • környéki 10 km-es bérlet és Budapest-bérlet vagy
 • környéki helyi bérlet és Budapest-bérlet.

A 38-as, a 38A, a 238-as, a 278-as, a 279-es és a 280-as agglomerációs autóbuszjáraton elsőajtós felszállási rend lesz érvényes, azaz a bérletet fel kell mutatni a járművezetőnek, az előre, illetve a helyszínen váltott jegyet pedig felszálláskor érvényesíteni kell.

Kapcsolódó anyagok:

Szigetszentmiklós térségének megújuló közösségi közlekedését bemutató szórólap