A kerékpárosok biztonsága érdekében egyre több helyen vezetjük be a ferdén tolatva parkolást a belvárosban

A MOL Bubi közbringarendszer megvalósításával párhuzamosan a BKK folytatja a belváros komplex kerékpárosbarát fejlesztését, melynek célja, hogy a kerékpározás, az autós forgalom és a parkolás egyaránt a mainál biztonságosabbá váljék. A fejlesztés kilenc kerületet, összesen 30 fő- és gyűjtőútszakaszt érint (11,5 km kerékpársáv, 13 km kerékpáros nyommal megjelölt útszakasz), 64 egyirányú utca megnyitását, 60 jelzőlámpás csomópont korrekcióját, 1600 férőhelynyi kerékpártámaszt kihelyezését, valamint 20 kisebb forgalmirend-módosítást foglal magában.

A ferdén tolatva parkolást a kétirányú kerékpározásra megnyitott egyirányú utcákban alkalmazzuk, ugyanis a tapasztalatok szerint nagyobb biztonságot jelent a közlekedők számára. A gépjárművezetők induláskor helyzetükből adódóan mindkét irányban belátják azt az útszakaszt, ahova kihajtani készülnek, így a kerékpárral közlekedőket is jobban észreveszik. A terveket minden esetben forgalombiztonsági szempontból is vizsgáltuk.

A kétirányú kerékpáros forgalom számára megnyíló utcákban a ferde parkolás iránya sok esetben megfordul a kerékpárosok és az autósok együttes biztonsága érdekében. Ezt a megoldást először az V. kerületi Szemere utcában alkalmaztuk, és ott biztonságosan működik. Az intézkedés célja, hogy a parkolásból elinduló járművek vezetői jobban rálássanak az adott útszakaszra, ezzel is növelve a forgalombiztonságot. Ugyan szokatlan lehet tolatva, ferdén parkolni, de ne feledjük, hogy ennél a műveletnél a tükrök segítségével maximálisan rálátunk az érintett útszakaszra, illetve a kerékpárosok által használt, a parkoló autók melletti sávra. A menetirány szerinti kiálláskor pedig a járművezető közvetlenül, nagy szögben és láthatja az útszakaszt és a közeledő kerékpárost. A mai rend, miszerint orral, ferdén kell beállni, kényelmes, gyors és biztonságos, azonban kiálláskor a tolatás még kerékpárosok nélkül is kockázatos, hiszen nincs az autókon olyan tükör, amelyik ebben a szögben lát, és a járművezető sem képes tökéletesen hátrafelé, a másik autó takarásából figyelni. Biciklis forgalom esetén a tolatás még inkább balesetveszélyes: a fokozatosan vagy hirtelen kiálló autó vezetője nem biztos, hogy időben észreveszi a kerékpárost, emiatt a kerékpáros esetleg megijed és hirtelen elveszti egyensúlyát, elesik, és ezt az autós már végképp nem láthatja. A parkolási rend módosítása tehát szükséges és indokolt mind a kerékpárosok, mind pedig az autósok biztonsága érdekében. A ferdén tolatva parkolás további előnye, hogy az autó hátsó csomagtartójába a járda felől lehet bepakolni, s így az autós sincs kitéve az úttesten zajló forgalomnak.

A tolatva parkolásról az eddig érkezett, mind a kerékpárosok, mind az autósok véleményét tükröző visszajelzések pozitívak, ezek a rendszer bevezetésének szükségességéről szóltak. Arra vonatkozó visszajelzés nem érkezett, hogy a várakozóhelyek használata problémát okozna, vagy hogy az út közepén kevesebb helyet hagynának szabadon az autók, mint az eddigi beállási rend szerint.

Az V. kerületi Szemere utcában menetrend szerinti autóbusz jár, melynek közlekedését eddig még sosem akadályozták a megváltozott elrendezésű várakozóhelyeken álló járművek. A Széchenyi utcában a Kossuth Lajos tér átépítése idején a 2V jelű autóbusz is probléma nélkül közlekedett.

Azokon a  helyszíneken, ahol bevezetjük az új forgalmi rendet, „Kérjük, segítse a tolatva parkolást!” feliratú tájékoztató táblát helyezünk ki a gépjárművezetők számára.

2013 novembere óta a VII. kerületi Jósika, Vörösmarty és Rumbach Sebestyén utcában és az V. kerületi Bihari János, Stollár Béla és Széchenyi utcában is ez a parkolási rend érvényes.

Folytatjuk a komplex kerékpárosbarát fejlesztést a VI. és VII. kerületben

2014 novemberéig folyamatosan bevezetjük a ferdén tolatva parkolást az alábbi utcákban is, a kétirányú kerékpáros behajtás kijelölésével egyidejűleg:

 • Jókai utca
 • Podmaniczky utca (Bajcsy-Zsilinszky utca–Teréz körút között)
 • Vörösmarty utca (Podmaniczky utca–Király utca között)
 • Rippl-Rónai utca
 • Benczúr utca
 • Király utca (Teréz körút–Akácfa utca között)
 • Péterffy Sándor utca (Rottenbiller utca–Cserhát utca között)
 • Murányi utca (István út–Damjanich utca között)
 • Alsó erdősor utca (Dohány utca–Munkás út között)
 • Huszár utca (Rózsák tere–Rákóczi út között)

2014 nyaráig 35 helyen alakítottunk ki kerékpárparkolókat és az alábbi egyirányú utcákban tettük lehetővé a kétirányú kerékpározást:

 • Vörösmarty utca (Király utca–Almássy tér között)
 • Jósika utca (Rottenbiller utca–Vörösmarty utca között)
 • Kertész utca (Király utca–Dohány utca között)
 • Szövetség utca (Rákóczi út–Wesselényi utca között)
 • Klauzál utca–Klauzál tér (Dob utca–Klauzál tér között)
 • Rózsa utca–Rózsák tere (Király utca–Péterffy Sándor utca között)

A kerékpáros fejlesztések részeként az V. kerület útfelújításaival összehangolva megvalósult a kétirányú kerékpározhatóság a Bihari János utcában, a Stollár Béla utcában és a Széchenyi utcában is.

Kapcsolódó linkek: