Tarlós István főpolgármester sajtóközleménye a 3-as metró felújításával kapcsolatban

A budapesti 3-as metróról számos alkalommal elmondtam, amit a minap a Metróért Egyesület elnöke a médiában megerősített. A 3-as metró problémája nem politikai vagy kommunikációs csata kérdése. Ez a közlekedési viszonylat nagyobb személyforgalmat bonyolít le, mint a MÁV. Biztonságos működése nem kizárólagos budapesti érdek, hanem ennél lényegesen több. 1981 óta - ideértve a rendszerváltás utáni 20 évet is - az illetékesek semmilyen érdemi lépést nem tettek sem a szerelvények, sem az infrastruktúra felújítása érdekében.

A 3-as metróval kapcsolatos munkálatok megindítása műszaki okokból nem halasztható tovább. Hivatalba lépésem óta szorgalmazom, és a Városvezetés a BKV, valamint a BKK közreműködésével előkészítette a felújítást. A Miniszterelnöki Hivatalba az előző kormányzati ciklus idején eljuttattuk a részletes, mintegy 1000 oldalas előkészítő anyagot, költségbecsléssel együtt.

Fontos megjegyezni, hogy a 3-as metró felújítás tervezésére a főváros konkrétan 635 millió forint uniós támogatásban részesült. A szerelvények becsült költsége 60-90 milliárd, az infrastruktúra felújítása további mintegy 100 milliárd forint. Bizonyos vagyok benne, hogy a Kormány a Városvezetéssel együttműködve ez évben megtalálja és együtt biztosítja a forrást a 3-as metró felújításának kivitelezésére.

Tarlós István

Budapest főpolgármestere