Újszerű jelzőlámpás szabályozás a gyalogosok biztonsága érdekében

A Budapesti Közlekedési Központ hazánkban egy eddig még nem alkalmazott jelzőlámpaprogramot vezetett be kísérleti jelleggel, hogy segítse a gyalogosok biztonságos közlekedését az V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca kereszteződésében. A nagy forgalmú utakon található jelzőlámpás gyalogátkelőhelyeknél a gyalogosok számára nagyon kellemetlen, esetenként veszélyes, amikor csak a középszigetig jutnak el, és ott kell várniuk a kétirányú forgalom között, hogy átjuthassanak a túloldalra. Az új jelzőlámpaprogram lényege, hogy egy-egy gyalogátkelőhely egymással szemben lévő jelzőlámpái nem mindig adnak egyszerre szabad jelzést. A járdáról a középsziget felé csak akkor kap szabad jelzést a gyalogos, ha a túloldali járdára is átérhet. Amennyiben a középszigetről már nem jutna át, a jelzőlámpa a középszigetig sem ad szabad jelzést. Ezért a középszigetről induló gyalogos számára hosszabb ideig tart a szabad jelzés, mint a járdáról a középszigetre tartó gyalogosnak. Emiatt fordulhat elő, hogy a járdán álló azt tapasztalja, hogy neki már piros a lámpa, miközben a középszigetről még érkeznek vele szemben gyalogosok. Kérjük, hogy mindig a jelzőlámpákat figyeljék, hiszen az első látásra akár logikátlannak, hibásnak tűnő jelzések mögött komoly szakmai és forgalombiztonsági szempontok állnak. Amennyiben az új módszer eredményeinek elemzésekor azt tapasztaljuk, hogy az beváltja a hozzá fűzött reményeinket, a gyalogosok több helyen is találkoznak majd ilyen jellegű jelzőlámpa-programozással. Reméljük, az újszerű jelzőlámpás szabályozás elnyeri tetszésüket, és biztonságérzetet ad a gyalogos közlekedésben. A gyalogos zöldhullám folyamata:

A piros karikával jelzett jelzőlámpa nem engedi a középsziget felől a járda felé tartó gyalogos forgalmat, mivel egyrészt nem is lehet az új irányítási rendszerben senki a középszigeten, másrészt így még kicsi esélye sincs, hogy a kép bal oldalán lévő járdán álló gyalogos ezt a jelzőt nézve véletlenül lelép az előtte lévő gyalogátkelőhelyre.

Teljesen megszokott, általános jelzéskép. Mindkét irányba mehetnek a gyalogosok.

A középsziget felől a gyalogosok még mehetnek a járda felé, azonban a járda felől már nem, mivel mire odaérnének, addigra tilosra vált a túloldalon lévő gyalogátkelőhely jelzőlámpája, így a középszigeten maradnának majdnem egy percig.