Ügyfélbarát változások a bérletvásárlásban

A korábbiakhoz hasonlóan továbbra is csak igazolványszámmal érvényesek a BKK bérletei. A változás mindössze annyi, hogy az új technológiára fokozatosan átálló ügyfélpontokban és a pénztáraknál már nem az utas írja rá a szelvényre az azonosító számot, hanem az már a vásárláskor a bérletszelvényre kerül. Ez az intézkedés jelentősen megnehezíti a bérlethamisítást, hiszen a hőpapírra történő nyomtatásnak és a kézírást mellőző technológiának köszönhetően minimálisra csökken a bérletszelvény újrahasznosításának lehetősége. Az új BKK jegy- és bérletkiadó automaták által nyomtatott bérletek megvásárlása már most is csak egy arcképes igazolvány azonosító számának megadásával lehetséges, az ügyfélpontokon és a bérletpénztárakban pedig május 13-ától fokozatosan vezetjük be az azonosító szám kötelező, a vásárláskor történő feltüntetését.

Természetesen ügyfelünk dönti el, hogy melyik azonosító számot kívánja megadni, hiszen ez lehet akár a BKK vagy VOLÁNBUSZ bérletigazolványé, akár más arcképes igazolványé. Mindenki a saját kényelmi szempontjai szerint választhat, melyik arcképes igazolványa számát használja a vásárláshoz és az utazáshoz.

A bérletvásárláshoz használható igazolványok:

  • BKK vagy VOLÁNBUSZ bérletigazolvány
  • személyazonosító igazolvány
  • diákigazolvány (diákbérlethez kötelező)
  • kártya formátumú jogosítvány
  • útlevél
  • egyéb kedvezményre jogosító okmány

Igazolvány felmutatása nem, de az azonosító szám bediktálása kötelező lesz a vásárláskor

A bérlet vásárlásakor ügyfeleinknek nem kell bemutatniuk a személyazonosításra alkalmas igazolványt, csupán annak számát kell bediktálniuk.  A pénztárakban tehát nem kell igazolni a személyazonosságot, azonban az azonosító szám bediktálása a vásárlás elengedhetetlen feltétele lesz. A több évtizedes gyakorlatnak megfelelően utasunk csak a bérlet használatakor, a jegyellenőr kérésére köteles személyazonosságát igazolni, bizonyítva ezzel, hogy saját bérletét használja.

Az azonosító szám kötelező megadása a vásárláskor ügyfeleink számára is könnyebbséget jelent. Az új intézkedésnek köszönhetően nem kell később külön, kézzel ráírniuk az igazolványszámot a bérletszelvényre, egyúttal kizárjuk az igazolványszám feltüntetésének elmulasztása miatti  pótdíjazás lehetőségét is.

Az új, hőpapíros nyomtatási technológiának köszönhetően nemcsak logikusabbá és hasznosabbá válnak a vásárlási lehetőségek az elektronikus jegyrendszer bevezetése előtt, hanem a használt bérletek hamisításából adódó visszaélések lehetőségét is csökkentjük.  Az új jegy- és bérletkiadó automaták már biztonsági hőpapírra nyomtatják a jegyeket és a bérleteket, továbbá a bérletpénztárakban is hamarosan már csak biztonsági hőpapírra nyomtatott értékcikkeket lehet majd vásárolni. Az igazolványszámok már a nyomtatáskor a szelvényre kerülnek, ezért arra sem lesz lehetőség, hogy a csalók újra felhasználják a korábban kiadott bérleteket. A biztonsági hőpapír alkalmazásától a hamis termékek jelentős visszaszorulását várjuk.

Az azonosító számok nyilvántartását segíti ügyfélkártyánk, amelyen négy igazolványszámot lehet feltüntetni, így ügyfeleink egyszerűen kezelhetik akár teljes családjuk azonosító számait is.  Az ügyfélkártya használata természetesen nem kötelező.

Az arcképes igazolvány számának megadásának módja május 13-ától:

  • Amennyiben az adott ügyfélszolgálaton vagy jegypénztárnál a helyben nyomtatást már bevezettük, akkor a pénztáros már az új formátumban, az azonosító szám rányomtatásával adja ki a bérletet. Ezeken az értékesítési helyeken akár a BKK ügyfélkártyán beadott, illetve a bármilyen papírra rávezetett, akár a bemondott, illetve az igazolvány átadásával bemutatott azonosító számokat is elfogadjuk. A bérletszelvényre rávezetett számot az utas a fizetést megelőzően a pénztárgép kifelé mutató kijelzőjén személyesen, jól láthatóan ellenőrizni, javíttatni tudja.
  • Amennyiben az adott ügyfélszolgálaton vagy jegypénztárnál a helyben nyomtatást még nem vezettük be, minden esetben felajánljuk a BKK ügyfélkártya kitöltését vagy igény szerint átadjuk azt. Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy pénztárainkban hamarosan már csak az azonosító számok ismeretében vásárolhat bérletet.

A BKK elkötelezett a közösségi közlekedés hatékonyságának és minőségének javítása irányában

Az elmúlt időszakban szolgáltatásaink színvonalának javítására több intézkedést vezettünk be. Célunk, hogy a jogos bevételeket beszedjük, és megszüntessük a jegy- és bérlethamisítás lehetőségét, hiszen ez egyúttal a további fejlesztések finanszírozásának  alapja. Ennek érdekében kezdjük meg az új technológia bevezetését, amellyel termékeink formailag is megújulnak, az azonosító szám pedig már a vásárlásnál nyomtatott formában kerül a bérletekre.