Reakció a fedélzeti jegyértékesítés ellen tervezett szakszervezeti akcióra

A járművezetői jegyértékesítés egy kiegészítő jegyvásárlási lehetőséget biztosít azon utasok részére, akik más forrásból nem tudták megvásárolni jegyeiket, és akik ezért a járművezetői jegyértékesítés nélkül nem tudnák igénybe venni a budapesti tömegközlekedési szolgáltatásokat.

Az utasok jobb kiszolgálása érdekében folyamatosan bővítjük azokat a járatokat, amelyeken az utasok a járművezetőtől is vásárolhatnak vonaljegyet. Jelenleg az autóbuszokon és trolibuszokon, a héven és számos villamoson is adott a lehetőség a fedélzeti jegyvásárlásra. Ebben az esetben tehát az alapvetően elővételen alapuló jegyrendszert kiegészítve az utasok a járművezetőnél is megvehetik jegyüket. Ilyenkor a BKK üzletszabályzata szerint az előre kiszámolt összeggel van lehetőségük fizetni, mivel így tehető a leggyorsabbá és a legegyszerűbbé a vásárlás/értékesítés.

A járművezetőnél váltott vonaljegy ára – éppen a helyszínen történő jegyváltás okán – Budapesten jelenleg 450 forint, ami egyértelműen magasabb a pénztárban megvásárolt vonaljegy áránál. A helyszínen váltott vonaljegy ára – hasonlóan a világ legtöbb helyéhez – többek között azért is magasabb az elővételben váltott vonaljegyénél, hogy az utasokat az elővételre ösztönözze. A jegy árának meghatározásakor figyelembe vettük azt is, hogy azt a lehető legkevesebb érmével ki lehessen fizetni, ezért 450 Ft és nem 435 vagy 460 Ft.

A járművezetőtől vonaljegy csak abban az esetben vásárolható, amennyiben az utas a jegy árát pontosan kiszámolva tudja megfizetni, mivel így tehető legegyszerűbbé és leggyorsabbá az értékesítés. A járművezetőtől nem várható el, hogy olyan mennyiségű visszajárót tartson magánál, amivel pl. 20 000 forintból vissza tud adni.

A járművezetői jegyértékesítés már több mint egy évtizede működik a teljes budapesti trolibuszhálózaton. A BKV mellett szolgáltató többi autóbusz-közlekedési társaság járművezetői (VT-Arriva, Volánbusz) is már régóta árusítanak jegyeket.

  • A hévvonalak Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszain – amennyiben a felszállás helyén nem volt alkalom – korábban is volt lehetőség jegyváltásra a hévjegyellenőröknél. Ez a lehetőség most is igénybe vehető.
  • A trolibuszokon 1998 májusa óta lehet a járművezetőnél jegyet váltani. Ma mind a 15 fővárosi trolibuszvonalon biztosítjuk a járművezetőnél a jegyvásárlási lehetőséget.
  • Az autóbuszvonalakon részben 1999-től lehet a járművezetőtől venni vonaljegyet. Jelenleg, intézkedéseink nyomán már minden nappali és éjszakai buszjáraton értékesít jegyet a járművezető.
  • A villamosvonalak közül a 3-as, a 37-es, a 37A, a 42-es, az 50-es, az 51-es, az 51A, az 52-es, a 62-es, a 62A és a 69-es járaton váltható jegy a villamosvezetőnél. Ezek az úgynevezett hannoveri villamosok, amelyek Zuglóban, Kőbányán és a dél-pesti vonalakon közlekednek.

A járművezetői jegyértékesítés bevezetése óta nincs emiatt a vonalakon késes. Ha a szakszervezet mesterségesen idéz elő késést, az a közérdekű üzem szándékos megzavarása. Ez az utasok, budapestiek idejét rabló, figyelembe nem vevő lépés.

Budapest, 2014. január 16. Budapesti Közlekedési Központ BKV Zrt.