Véget ért a tesztüzem – Befejeződött az M2-es metró hétköznap esti autóbuszos pótlása

Kapcsolódó anyagok:

Az elmúlt hetekben vizsgázott az M2-es metró vonalán az új biztosítóberendezés, az utasok nélküli tesztüzem addig tartott, ameddig az új rendszer hibamentes működést nem tanúsított. A teszt során a rendszer minden esetleges hibáját feltárták, és a szükséges javításokat, finomhangolásokat a vállalkozó Siemens szakemberei elvégezték. Ennek köszönhetően december 2-ától, hétfőtől már minden hétköznap este a korábbi menetrend szerint közlekedik az M2-es metró. Az utolsó autóbuszos pótlás december 8-án, vasárnap délelőtt lesz, ekkor megvalósul az új biztosítórendszerre való átállás, és elkezdődhet az új biztosítóberendezés élesüzeme.

Az új rendszer az ország egyik legmodernebb vasúti biztosítóberendezése. Előnye, hogy a folyamatos vonatvezérléssel növekedni fog a biztonság, a rendszer állandóan ellenőrzi a járművezető tevékenységét is. Az új rendszer a számítógépes vezérlésnek köszönhetően automatikusan ellenőrzi és kezeli  az esetleges menetrendi zavarokat. Az eddigieknél biztonságosabb üzemmód megteremti a lehetőségét akár a 90 másodperces követési időnek, amelynek többek között a forgalmi zavarok elhárításában van szerepe, és lehetőséget teremt egy esetleges csúcsidei sűrítésre is. Az új rendszer pár nappal az átállás után lehetővé teszi, hogy a kijelzők az M2 vonalán végre ne az utolsó metró elhaladása óta eltelt időt mutassák, hanem a következő vonat várható érkezését.

A biztosítóberendezést és a vonatvezérlő rendszert a Siemens szállította. A beruházás értéke 26 millió euró, mintegy 7,8 milliárd forint.

A több hétig tartó forgalomkorlátozások, kényszerű átszállások okozta nehézségek miatt ezúton is köszönjük a fővárosban közlekedők megértését és türelmét!

Budapest, 2013. december 1.

Budapesti Közlekedési Központ

• További napokon is pótlóbuszok járnak az M2-es metró helyett (2013. november 22.)

• Hétköznap esténként, valamint a hétvégén egész nap autóbusz pótolja az M2-es metrót (2013. október 21.)

• Autóbuszos pótlás számos őszin napon az M2-es metró vonalán (2013. október 11.)