Új vasúti menetrend: gyorsabban az elővárosban is, Budapest-bérlettel

A Budapest-Székesfehérvár vasútvonal korszerűsítésével új, gyorsabb, bővített menetrendi szerkezet lép életbe 2013. december 15-étől, vasárnaptól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megrendelése alapján több dunántúli vasúti vonalon. A főváros közigazgatási határain belül a BKK által kibocsátott Budapest-bérletekkel is igénybe vehető vonatok új menetrendje a fejlesztés által gyorsabb eljutást biztosít a közeli nagyvárosokból, az agglomerációból Budapestre, vagy Budapesten belül. Az érdi ingázók 9-12 perces fővárosi eljutási idővel és bővebb menetrendi kínálattal, a Székesfehérvárról vasutazók pedig 39 perces vonatúttal és számos új gyorsvonati járattal számolhatnak. Érd - Budatétény irányából Kelenföldön át Kőbánya-Kispestre teljesen új kapcsolat létesül, Kelenföld és Kőbánya-Kispest között 14 perces menetidővel, amelynek előnyeit főként a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre tartók és a dél-pesti, dél-budai városrészek és agglomerációs településeken között utazók élvezhetik. A MÁV-START a BKK-val együttműködésben a könnyebb tájékozódás érdekében az elővárosi forgalomban - az egységes budapesti rendszerbe is illeszkedő - számjelzéssel látja el a vonatokat.
Érd-Budapest: 9-12 perces eljutás, sűrű követési idő
A december 15-étől életbe lépő új vasúti menetrend szerint a csúcsidőszakokban 5-10 percenként követik egymást a vonatok Érd alsó vagy Érd felső és Budapest között. Az eddigi személyvonatok mellett zónázó vonatok is indulnak, amelyek nem állnak meg Kelenföldig. A főváros Érd alsóról így – 30-40 százalékos menetidő-csökkenéssel – 12 perc alatt lesz elérhető, visszafelé pedig 9 percbe telik majd az út.
Székesfehérvár-Budapest: 39 perces, komfortos utazás
Az eddigi legsűrűbb követést és leggyorsabb eljutást biztosítja a MÁV-START a Budapest–Székesfehérvár vonalon: a fejéri megyeszékhelyről mindössze 39 percbe telik majd Kelenföldre a vonatút. A csúcsidőszakokban 30 percenként követik egymást a járatok, amelyeknek a többsége légkondicionált, alacsonypadlós motorvonat lesz.
Kelenföldről Kőbánya-Kispestre 14 perc alatt
Új vasútjárat indul Székesfehérvár–Érd felső–Kelenföld–Ferencváros–Kőbánya-Kispest között. Az óránként közlekedő vonat 14 perc alatt teszi meg az utat Kelenföld és Kőbánya-Kispest között.
Számjelzés a vonatokon
A könnyebb és egyszerűbb tájékozódás érdekében a MÁV-START a BKK-val együttműködésben számjelzéssel látja el az elővárosi forgalomban közlekedő egyes vonatait. A legfeljebb négykarakteres betű- és számsor azt jelzi majd, hogy az adott járat milyen útvonalon közlekedik (számjelzés), míg a betűvel a megállási gyakoriságot jelölik (S: személyvonat, G: gyorsított személyvonat, Z: zónázó vonat). Az S30-as jelentése például a 30-as vasútvonalon (Budapest-Déli–Székesfehérvár) közlekedő személyvonatot jelenti.
Budapest-bérlettel a MÁV elővárosi járatain
A Budapest-bérletek nemcsak a BKK által megrendelt tömegközlekedési járatokra, de Budapest közigazgatási határain belül a MÁV-Start elővárosi és más kijelölt vonataira, valamint a Volánbusz kijelölt elővárosi járataira is érvényesek. Az Budapest-bérletek érvényessége és a környéki szakaszhatárok, érvényességi határok megismerhetőek a BKK weboldalán.
Forrás: www.kormany.hu, www.bkk.hu