Madridot a POLIS szervezet elnökének, Budapestet ismét alelnökének választották

2013. december 4-én és 5-én tartották Brüsszelben a POLIS éves konferenciáját „Innováció a közlekedésben a városi és a régiós fenntarthatóság jegyében” címmel több mint 350 közlekedési szakember részvételével. Az éves közgyűlésen Madridot egyhangúlag választották meg a POLIS városhálózat 2014-es elnöki tisztségére, amelyet Perugiától vesz át. Budapestet képviselve – 2011, 2012 és 2013 után – 2014-ben újra a Budapesti Közlekedési Központ tölti be az alelnöki tisztséget. A közgyűlés a POLIS igazgatóságába választotta Budapesten kívül Perugiát, Rotterdamot és Stuttgartot. Az éves POLIS-konferencia alkalmával indul útjára a nemzetközi szervezet legújabb kezdeményezése, a Thinking Cities, azaz a Gondolkodó Városok is.

„Más POLIS-tagokkal teljes egyetértésben valljuk mi is, hogy a helyi közlekedés fejlesztése alapvetően fontos városaink és régióink fenntarthatóságának garantálásához” – mondta Javier Rubio de Urquía, Madrid Főváros Közgyűlésének fenntarthatósági és mobilitási koordinátora. „Elérkezett az idő, hogy ebben a folyamatban több felelősséget vállaljon Madrid városa, és a POLIS-szal együttműködve innovatív technológiákat és politikát vezessen be a cél elérésének érdekében.”

A választások után került sor a Thinking Cities szaklap indítására, amely a POLIS és H3B Media közös kiadásában jelenik meg. „A Thinking Cities a városok és a régiók számára nyújt majd központi platformot az európai és nemzetközi szintű új városi és regionális közlekedési megoldásokkal kapcsolatos információcseréhez” – ismertette Sylvain Haon, a POLIS főtitkára. A Thinking Cities az érintett szereplőknek nyújt segítséget abban, hogy a városi és a regionális közlekedési hatóságok és szervezők megértsék, mi a szerepe az innovációs célok elérésében.

A POLIS-konferencia a városi mobilitással foglalkozó szakemberek fontos éves találkozója, ahol a városok és a régiók számára lehetőség nyílik közlekedési fejlesztéseiket a nemzetközi porondon is bemutatni, illetve a széles körű szakmai közönségnek módja van közlekedési innovációkkal kapcsolatos egyeztetésekre a jelen lévő hatóságok, közlekedésszervezők képviselőivel. Az előadók között szerepelt a BKK is. A technikai üléseken a POLIS-tagok által meghatározott innovációval kapcsolatos témákat vitatják meg.

Budapest részvétele a POLIS munkájában

Budapest 1999 óta tagja a POLIS (Cities and Regions for Better Transport – Városok és régiók a jobb közlekedésért) szervezetnek. A POLIS körülbelül 65 európai nagyváros és régió közlekedési együttműködési szervezete, amely elősegíti a városok közötti információáramlást, tapasztalatcserét, a városi közlekedés érdekében érdek-képviseleti tevékenységet lát el az Európai Unió intézményeinél, valamint közlekedéssel kapcsolatos európai kutatási-fejlesztési projekteket is koordinál. A POLIS közreműködött több kutatási projekthez kapcsolódó szakmai rendezvény budapesti szervezésében. Ilyen volt például a Priscilla Projekt workshop 2002-ben és a Niches+ Projekt rendezvénye 2009-ben. A POLIS évente megtartott konferenciáján a városi közlekedés aktuális kérdéseit vitatják meg.

A Fővárosi Közgyűlés által határozatként elfogadott „Koncepció Budapest közlekedési intézményrendszerének átalakítására” című munkaterv szerint 2011. július 1-jétől a fővárosi közlekedésszakmai feladatokat a BKK látja el. A 2011 novemberében Brüsszelben megtartott éves konferencián és közgyűlésen választották alelnökké Budapestet a BKK képviseletében. Feladatunk, hogy szoros együttműködésben segítsük a szervezet minél hatékonyabb munkáját.

A POLIS

A POLIS – Cities and Regions for Better Transport, azaz a Városok és régiók a jobb közlekedésért – hálózat fő célkitűzése az európai helyi és regionális hatóságok közötti tapasztalatcsere elősegítése az innovatív közlekedési technológiák és szakpolitika alkalmazására. A POLIS tagjai 1989 óta működnek együtt a fenntartható közlekedésért integrált stratégiák alkalmazásával,amelyek figyelembe veszik a közlekedés gazdasági, társadalmi és környezeti dimenzióinak összefüggéseit. A POLIS támogatja továbbá a tagok párbeszédét a közlekedési szektor további szereplőivel, tehát az ipar, a kutatóintézetek, az egyetemek és a civil szféra képviselőivel is. A POLIS ezeken felül európai intézmények számára javaslatokat is megfogalmaz.