Különjárat a szívómotoros buszok búcsúzása alkalmából

Környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva a BKK és a BKV megkezdte az Euro kategória-besorolás nélküli motortípusok lecserélését, így 2014. január elsejétől már kizárólag a korszerűbb, nagyobb teljesítményű turbómotoros autóbuszok állhatnak forgalomba. A szívómotorral működő autóbuszok búcsúztatása alkalmából idén december 29-én (vasárnap) a legidősebb szívómotoros Ikarus 280 típusú autóbuszon utazhatnak a nosztalgiázni vágyók a 244-es és a 276E vonalán.
A BKV Zrt. jelenleg még 5 darab szívómotoros autóbusszal rendelkezik. A fajlagosan kis műszaki teljesítményű Euro kategória-besorolás nélküli motorok üzemeltetése napjainkban már elavultnak számít, ezért időszerűvé vált azok selejtezése. 2014. január 1-jétől már csak a nagyobb teljesítményű turbómotoros autóbuszok közlekedhetnek.
A legidősebb Ikarus 280 típusú autóbuszt a BKV 1986-ban vásárolta meg, ez idő alatt közel másfél millió kilométert tett meg utasforgalomban. Az érdeklődők utoljára december 29-én (vasárnap) utazhatnak rajta a 244-es és a 276E vonalán.
Indulási időpontok az Örs vezér teréről:
  • 244-es járat: 10.00; 11.00; 12.00,
  • 276E járat: 14:30; 16:00
A különjárat érvényes jeggyel vagy bérlettel vehető igénybe, és a vonal valamennyi megállóját érinti. Ezen a napon az érdeklődők számára fotózási lehetőséget biztosítunk az Örs vezér terén az indulások előtt 15 perccel.

A szívó- és a turbómotorokról röviden

A szívómotoroknál a dugattyúk felső holtponttól távolodó mozgása hatására a hengerben csökken a nyomás, nyit a szívószelep, és a légköri nyomású levegő áramlik az alacsonyabb nyomású térbe. A turbómotorok a kipufogógáz áramlásával meghajtott turbina segítségével a szívómotorokhoz képest a légkörinél nagyobb nyomással juttatnak több levegőt a hengerbe, ezáltal jelentősebb mennyiségű üzemanyag ég el. Ez pedig nemcsak kedvező hatást gyakorol a motor teljesítményére, de csökken a károsanyag-kibocsátás is.
A BKK és a BKV az új autóbuszok beszerzésére indított programok folytatása mellett, a nagy számú elöregedett járműre tekintettel, a jövőben is indít tendereket jó állapotú, alacsonypadlós, használt autóbuszok beszerzésére.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.