Engedélytől eltérő munkavégzés hátráltatja a forgalmat a Széll Kálmán téren

Jelentős közúti torlódást okoz és a közösségi közlekedési járművek forgalmát is nagymértékben hátráltatja az engedélytől eltérően végzett közműépítési munka a Széll Kálmán térre vezető Szilágyi Erzsébet fasoron és a Krisztina körúton. A BKK azonnali helyreállításra szólította fel a kivitelezőt, aki a Fővárosi Vízművek megbízásából végez az előírásoktól eltérő forgalomkorlátozások mellett közműmunkákat. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK elfogadhatatlannak tartja a gyakorlatot, ezért határozottan fellépünk a hasonló jelenségek visszaszorítása érdekében.

November 11-e, hétfő reggelre a Szilágyi Erzsébet fasoron és a Krisztina körúton jelentős közúti torlódásokat okozott, és a közösségi közlekedési járművek forgalmát is nagymértékben hátráltatta az az engedélytől eltérően végzett közműépítési munka, amelyet a Fővárosi Vízművek megbízásából a Hajdú és Társai Kft. végez, és amely miatt a Széll Kálmán téren a Margit körút felé vezető útpályán csak az egyik sáv járható. A Fővárosi Önkormányzat megbízott közútkezelőjeként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a kivitelezőnek csak hétvégi munkavégzést engedélyezett, ezért ma reggel 5 óráig meg kellett volna nyitnia a lezárt útpályát, ez azonban nem történt meg. A BKK felszólította  a kivitelezőt az útburkolat azonnali helyreállítására, és jelentést kértünk az engedélytől eltérő munkavégzés okáról. Az aszfaltozás jelenleg is zajlik az érintett útszakaszon, ahol várhatóan délután indulhat meg ismét teljes szélességében a közúti forgalom. Elfogadhatatlannak tartjuk azt a gyakorlatot, hogy a kivitelezők a forgalomkorlátozási és burkolatbontási engedélyben előírt időszaknál hosszabban, illetve a jóváhagyottnál nagyobb területen korlátozzák a járműforgalmat, ezért határozottan fellépünk a helytelen gyakorlat visszaszorítása érdekében.

Szombaton a Baross téren zárt le egy forgalmi sávot a tér átépítésének kivitelezője a BKK közútkezelői hozzájárulása nélkül. Az engedély nélküli munkavégzés drámaian lelassította a forgalmat, ezért a Hegyalja út–Erzsébet híd–Kossuth Lajos utca–Rákóczi út útvonalon jelentősen megnövekedett a menetidő. Ez pedig azért okozott különösen nagy fennakadást, mert hétvégén az M2-es metró vonalán pótlóbuszok közlekedtek.

Az elmúlt évtizedeket sajnos jellemezte az engedély nélküli munkavégzések következmények nélkül maradása, a közlekedők pedig részben érthető módon a közúti közlekedés szándékos akadályoztatásaként élhették meg a kialakult állapotokat. A hatékonyabb közútkezelői fellépés érdekében már megkezdtük egy gyors, operatív beavatkozó közúti zavarelhárító egység felállítását, illetve jogi eljárásokat kezdünk minden szabálytalanul dolgozó kivitelező ellen.

Tarlós István főpolgármester Vitézy Dávid BKK vezérigazgató