Több mint 4 kilométeren újul meg a budai úthálózat

A Fővárosi Önkormányzat útfelújítási programjának részeként a Budapesti Közlekedési Központ a mai napon több kivitelezői szerződést kötött összesen 4,5 kilométer hosszú fővárosi útszakasz felújítására. A több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően a II. kerület és Óbuda közúthálózatának 13 pontján történik útfelújítás a munkák jelen ütemében.

Augusztusban írtuk ki a „Budapest 2013. évi útfelújítási program kivitelezési munkái” tárgyú közbeszerzési eljárást három ajánlattételi felhívásban összefoglalva. A közbeszerzés eredményeként már a kivitelezői szerződéseket is megkötöttük a Penta Kft.-vel, a Pulzus Plusz Kft.-vel, a Vianova 87 Kft.-vel, a Swietelsky Magyarország Kft.-vel és a Colas út Zrt.-vel, segítségükkel 13 helyszínen, több mint 1,2 milliárd forint értékben újulhat meg az  úthálózat. A munkálatok során a kivitelezők a közel 4,5 kilométer hosszú meglévő burkolatot felmarják, majd új aszfaltszőnyeget fektetnek le, illetve a nagyon rossz állapotú szakaszokon teljesen új pályaszerkezetet építenek. A munkák keretében megújítjuk a szegélyeket és a kapubejárókat, a buszmegállókat pedig bazaltbeton burkolattal erősítjük. Ahol szükséges, áthelyezzük a gyalogátkelőhelyeket, új közvilágítási hálózatot, járdát és kanyarodósávot építünk. A rekonstrukcióban 14 ezer négyzetméter zöldfelületet rendezünk, füvesítünk, körülbelül ezer darab fát és cserjét ültetünk. Az úthálózat-javításoknak köszönhetően jobbak lesznek a közösségi közlekedés feltételei, ugyanis javul a 34-es, a 91-es, a 118-as, a 129-es, a 134-es, a 143-as, a 160-as, a 186-os, a 191-es, a 204-es, a 218-as, a 243-as, a 291-es, a 901-es, a 918-as, a 931-es és a 960-as autóbuszok vonalán az útminőség, ezzel együtt az említett járatokon utazók komfortérzete is. A most kezdődő felújítások az alábbi utcákat érintik:
  • II., Apostol utca a Bolyai utca–Margit utca között 198 méter hosszon (kivitelező: Penta Kft.)
  • II., Cimbalom utca a Pusztaszeri út–Vérhalom tér között 340 méter hosszon (kivitelező: Pulzus Plusz Kft.)
  • II., Szerb Antal utca a Hűvösvölgyi út–Széher út között 406 méter hosszon (kivitelező: Vianova 87 Kft.)
  • III., Táncsics Mihály utca az Ezüsthegy utca–Égető utca között 174 méter hosszon (kivitelező: Swietelsky Magyarország Kft.)
  • III., Égető utca a Táncsics Mihály utca–Pusztadombi utca között 191 méter hosszon (kivitelező: Swietelsky Magyarország Kft.)
  • III., Pusztadombi út az Égető utca–Ország út között 431 méter hosszon (kivitelező: Swietelsky Magyarország Kft.)
  • III., Madzsar József utca a Juhász Gyula utca–Hadrianus utca között 696 méter hosszon (kivitelező: Colas út Zrt.)
  • III., Batthyány utca–Hadrianus utca csomópontjának átépítése 276 méter hosszon, beavatkozva a 204-es autóbuszjárat balra kanyarodási lehetőségének biztosításához, csatlakozva a Madzsar József utca felújításához (kivitelező: Colas út Zrt.)
  • III., Juhász Gyula utca a Madzsar József utca–Hatvany Lajos utca között 608 méter hosszon (kivitelező: Pulzus Plusz Kft.)
  • III., Pomázi út a Bécsi út–Pomázi köz között 338 méter hosszon (kivitelező: Swietelsky Magyarország Kft.)
  • III., Hollós Korvin Lajos utca a Szentendrei út és a Dózsa György út között 348 méter hosszon (kivitelező: Pulzus Plusz Kft.)
  • III., Dózsa György utca a Hollós Korvin Lajos utca és a Hősök tere között 441 méter hosszon (kivitelező: Pulzus Plusz Kft.)
  • III., Hősök tere 101 méter hosszon (kivitelező: Pulzus Plusz Kft.)

A tervezett munkakezdési időpontokról és a felújítási munkákkal járó forgalomkorlátozásokról közleményeinkben, illetve a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen adunk folyamatos tájékoztatást. A járatfigyelő funkcióra feliratkozva a felhasználó által tetszőlegesen kiválasztott járattal vagy járatokkal kapcsolatos valamennyi tudnivalót azonnal eljuttatjuk e-mailben is, hogy indulás előtt tájékozódhassanak a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról.

A fővárosi közutak felújításáról

A felújítások forrása döntően a Fővárosi Önkormányzat 2013. évi költségvetésében előirányzott bruttó 5,2 milliárd forint, de a Kormány is biztosított 500 millió forintot az egy és két számjegyű fővárosi országos közutak burkolatjavítására. A Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Közlekedési Központ között fennálló megállapodás értelmében a BKK látja el a közútkezelői és -fejlesztői feladatokat is. A BKK gondoskodik a megvalósításhoz szükséges előkészítési, kivitelezési és befejezési feladatokról, lefolytatja a szükséges megrendeléseket, illetve a közbeszerzési eljárásokat. Idén már megújítottuk a VII. kerületi Verseny utca, a III. kerületi Szépvölgyi út, a XIV. kerületi Thököly út Hungária körút és Mexikói út közötti szakaszát. Folyamatos a buszmegálló-felújítási programunk, a Budai Várban a Várbusz útvonalának kiépítése, a IV. kerületi Erdősor út és a Sporttelep utca csomópontjában a körforgalom kialakítása, a XIV. kerületben a Kacsóh Pongrác út Mexikói út és a Csáktornya Park közötti szakaszának, a XXIII. kerületi Tárcsás utca Templom utca és a Láng Endre utca közötti szakaszának, valamint a Thököly út Hernád utca és a Dózsa György út közötti szakaszának felújítása is. Az Iglói utca a Fóti út és a Sporttelep utca között már újjászületett, és a XIX. kerületben az Ady Endre út Baross utca és a Rákóczi utca közötti szakaszán is elkezdtük a munkát.
Kapcsolódó anyagok: