Indulhat a CH4LLENGE projekt

A Budapesti Közlekedési Központ már jó ideje foglalkozik a fenntartható fejlődés és a közlekedés összefüggéseivel, társaságunk egyik fontos célja a környezetvédelmi szempontok érvényesítése a fővárosi közösségi közlekedésben. Ennek érdekében vállaltunk szerepet több nemzetközi projektben is.

A CH4LLENGE projekt támogatási szerződését 2013 márciusában írtuk alá a nemzetközi partnereinkkel, valamint az Európai Bizottság képviseletében az innovációval és versenyképességgel foglalkozó hivatallal (Executive Agency for Competitiveness and Innovation). A projekt előkészítési költségeinek fedezésére a BKK sikeresen pályázott a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap keretein belül az EU_KP_12 kódszámú (Ösztönzés az Európai Unió 7. Kutatási-, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramjában (FP7) és egyéb közös EU-s kezdeményezésekben való magyar részvétel támogatására című) pályázatra.

A projekt 3 éven keresztül segíti a BKK-t a fenntartható városi mobilitási tervezés módszertanának megismerésében és sikeres alkalmazásában. A BKK feladata a 17 nemzetközi projektpartnerrel közreműködve a különböző érdekeltekkel (helyi lakosság, civilek, stb.) a közlekedésfejlesztések terén az együttműködési stratégiák és bevonásukra vonatkozó lehetőségek feltérképezése és ezekkel kapcsolatos előkészítő munka elvégzése. A Fenntartható Városi Közlekedési Tervek (SUMP) bevezetése a köztudatba fontos eleme a jövőbemutató gondolkodásnak. A fenntartható mobilitás-tervezés módszertana kiemelten fontosnak tartja a városlakók bevonását a közlekedésfejlesztési döntésekbe. Ezt, az emberek bevonásával történő tervezési gyakorlatot a BKK már alkalmazza a közösségi közlekedés folyamatban lévő átszervezéseinél. A fejlesztési projektek társadalmi egyeztetése ugyanakkor hazánkban még ritkán alkalmazott szokás. Az ezen irányelvek szerinti tervezési gyakorlat meghonosítása Budapest fenntartható mobilitási tervének kialakítása során megkezdődik, amelyhez kiemelkedő segítséget nyújtanak a nagy tapasztalattal rendelkező nemzetközi partnerek.

A CH4LLENGE projekt keretében kiemelt figyelmet kap a potenciális városok körében a fent leírt SUMP módszertan népszerűsítése, a meglévő tudás megosztása. Ennek egyik fontos eleme a 2013. november 5-6-án megrendezendő workshop. A Leeds-i rendezvényen a 9 partner városon kívül várhatóan további 30 európai város képviselője is részt vesz majd, ahol a kiemelt téma a különböző városi közlekedésben érintett szervezetek együttműködésének problémái és kihívásai lesznek.

Kapcsolódó dokumentumok:

EU_KP_12-1-2013-0002 projekt rövid bemutatása PDF formátumban (0,1 MB)

Sajtóközlemény PDF formátumban (0,3 MB)