Fontos változások a fővárosi közlekedésben

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén döntött több olyan előremutató változás bevezetéséről, amely a közlekedési módok összehangolását, a szolgáltatások színvonalának emelését vonja maga után.

A fővárosi közlekedési rendszerbe integrálják az elővárosi járatokat

Miután ez év április 30-án lejártak az NFM, a BKK és az érintett önkormányzatok között korábban létrejött, az elővárosi autóbusz közlekedésről szóló háromoldalú megállapodások, az elővárosi autóbuszjáratok üzemeltetése, és a járatok megszervezése újra napirendre került. 2013. szeptember 4-én az NFM és a Főváros a Budapest határát átlépő, fővárosi területen is alapszolgáltatást nyújtó autóbuszjáratok jövőjéről stratégiai megállapodást kötött. E szerint a Főváros közösségi közlekedési rendszerébe szervesen illeszkedő, egyes Budapest környéki településeken közlekedő menetrendszerinti autóbuszok üzemeltetését Budapest Főváros Önkormányzata rendeli meg közlekedésszervezőjén, a BKK-n keresztül. A járatok továbbra is a budapesti tarifarendszer és a BKK menetrendi rendszere integráns részét képezik, így azokon elérhetők lesznek a FUTÁR és az új elektronikus jegyrendszer szolgáltatásai.

A Közgyűlés szeptember 26-i ülésén elfogadta az NFM és a BKK között létrejött kétoldalú megállapodást is a Budapest közigazgatási határán kívüli, menetrend szerinti vasúti közlekedés biztosítására. Ennek alapján a BKK közlekedésszervezési feladata a jövőben az érintett vonalakon a jegy- és bérletárak beszedése, a jegy- és bérletellenőrzés, a komplex forgalomirányítási, utastájékoztatási feladatok ellátása, valamint a viszonylati menetrendek és a hálózatfejlesztés előkészítése és bevezetése. Tavasztól a vonalakon új autóbuszok is forgalomba állnak, illetve új szolgáltató kiválasztását is megkezdtük a vonalak üzemeltetésére.

Helyben nyomtatott jegyek, változó díjszabás

Hamarosan helyben nyomtatott jegyeket és bérleteket lehet vásárolni a Budapesti Közlekedési Központ pénztáraiban és jegyautomatáiban. Az új, ügyfélbarát megoldásnak köszönhetően a BKK értékszelvényei biztonságosabbá is válnak. A BKK jegyei és bérletei jelenleg nyomdában készülnek, így az értékesítési folyamatnak jelentős részét képezi megrendelésük, készletezésük, illetve kezelésük. Az előnyomtatott bérletekre a pénztáros az értékesítés során írja rá az érvényességi időt, és az utas megfelelő igazolványának sorszámát. Mindezek erőforrásigénye, költsége, változásokkal szembeni rugalmatlansága és nem utolsó sorban biztonsági kockázatai miatt a BKK megkezdte  a helyben nyomtatott értékcikkek értékesítésének előkészítését. A helyben nyomtatás jelentős változást eredményez több területen is, így például a bérletekhez szükséges igazolványszámokat és egyéb adatokat a pénztárakban nyomtatják majd az értékszelvényekre. Az új módszer bevezetésével megszűnik az elavult értékcikkek év végi selejtezése, amivel a BKK évente közel 50 millió forintot takaríthat meg.

A helyben nyomtatás és több más változás miatt is időszerű volt a díjszabás módosítása, azonban a jövőben lehetőség lesz a fel nem használt jegyek visszaváltására is.

Díjmentes soroksári új buszjáratok: 135-ös és 135A buszok

A Soroksár önkormányzatával kötött megállapodás alapján beinduló 135-ös buszcsalád járatai (a korábbi Soroksár-buszhoz hasonlóan) díjmentesek lesznek a Fővárosi Közgyűlés mai hozzájárulása alapján. A járatról részletek itt olvashatók.

A fővárosi közlekedés szerves részévé válnak a nosztalgiajáratok

A világviszonylatban is kiemelkedő közlekedéstörténeti hagyományokkal és műszaki tárgyi emlékekkel rendelkező fővárosi közösségi közlekedés számára különösen fontos az úgynevezett nosztalgiajárművek felújítása, megőrzése, bemutatása és folyamatos működtetése. Önfenntartó üzemeltetésük biztosításának érdekében ezért azokat a jelenlegi díjszabás lényegi megtartásával szervesen integrálják a fővárosi közlekedésbe. A nosztalgia járatokon továbbra is az eddig meghirdetett jegyárak lesznek érvényesek: a gyermekjegy 6 és 14 éves kor között 300 Ft, a felnőtt jegy – 14 éves kor fölött – 500 Ft, a díjmentesség pedig a többi, „hagyományos” járatra vonatkozó szabályozás szerint lesz érvényes a nosztalgiajáratokon is.

A fenti nosztalgiajáratoknál hosszabb útvonalon és menetidővel, több viszonylaton közlekedő városjáró és fotós a nosztalgia járatokon továbbra is megmaradnak, de ezek igénybe vétele a normál nosztalgiajáratok díjánál drágább napijegy megváltásával lesz lehetséges (felnőtt jegy 2000 Ft, gyermekjegy 1200 Ft). A hosszabb nosztalgiajáratok napijegye ugyanakkor a normál nosztalgiajáratokon az érvényesség napján (naptári nap) korlátlan számú utazásra jogosít.

A nosztalgiajáratok finanszírozási rendszere igen bizonytalan volt eddig, sok évben el sem indultak vagy nehézkésen voltak csak finanszírozhatóak a nosztalgiajáratok. Az új rendszerben ezek a járatok is a BKK közszolgáltatási rendszerének részét képzik, szabályos finanszírozásuk és menetrendjük teljes értékű kialakítása, egész évre előre tervezhetősége így biztosított lesz. A járatokat továbbra is a BKV működteti majd.