Együtt fejlődünk a közösségi közlekedéssel

A Nemzetközi Közösségi Közlekedési Szövetség (UITP) kampányt indított 5 kontinens több mint 80 országában annak érdekében, hogy mind az állampolgárokhoz, mind a politikai döntéshozókhoz eljusson: a tömegközlekedés fejlesztése elengedhetetlen a zöld gazdaság fellendítése érdekében.

A BKK, mint a budapesti közösségi közlekedés szervezője büszkén vesz részt a jelenleg 88 résztvevő szakmai szervezettel, 32 országban és 21 fővárosban egyszerre zajló  „Grow with Public Transport” (Együtt fejlődünk a közösségi közlekedéssel) kampányában. A nemzetközi figyelemfelkeltő kampány középpontjában a zöld növekedés, a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint az élhető városi környezet állnak. Számunkra ezek a témakörök stratégiai fontosságúak, épp ezért az utóbbi 12 évben, minden szeptemberben megrendezett Európai Mobilitási Héten idei rendezvényein is kiemelt figyelmet szentelünk ezeknek. A kampány keretében új figyelemfelhívó, szemléletformáló plakátokkal mutatjuk be, milyen fontos szerepet kap a közösségi közlekedés a XXI. század nagyvárosainak és jövőjének alakításában. A Budapesti Közlekedési Központ részvételével eközben több fenntartható fejlődést szem előtt tartó nemzetközi projekt előkészítés is eredményesen zárult, és érdemi szakaszba lépett.

Az „Együtt a tömegközlekedés terjedéséért” mozgalom egységes felhívást adott ki a fenntartható fejlődést elősegítő tömegközlekedés terjedéséért. A UITP által az Európai Mobilitási Héten indított kampányában részt vállalnak közlekedési vállalatok, a hatóságok és az ipari szereplők is. Közösen üzenik a politikai döntéshozóknak és az állampolgároknak, hogy a tömegközlekedés fejlesztése létfontosságú a zöld növekedés érdekében. Ezekről lesz szó hétvégén is Budapesten, az Andrássy úton megrendezett rendezvénysorozaton is.

A most meghirdetett kampány mintegy 60 ezer járművön – buszon, villamoson, metrón és megállóhelyeken – lesz látható a résztvevő országok és városok tömegközlekedési hálózatán, Budapesten szeptember 24-én, keddtől. Ennek köszönhetően várhatóan naponta 85 millió utashoz, de összesen 200 millió emberhez juthat el a fenntartható fejlődés gondolatának fontossága. „Minden évben 100 milliárd euró, de legalább a GDP 1 százaléka vész el az európai gazdaságban a forgalmi torlódások miatt, sürgősen cselekedni kell” – hívta fel a figyelmet Alain Flausch, az UITP főtitkára, hozzátéve: „ha megduplázzuk a tömegközlekedés arányát, újabb 7 millió zöld munkahely jöhet létre egy már jelenleg is 13 millió főt foglalkoztató iparágban”.

A linkekre kattintva megtekintheti a Nemzetközi Közösségi Közlekedési Szövetség (UITP) gondolatébresztő videóját, illetve a budapesti plakátokat.