Közösségi összefogással újul meg a H5-ös hév végállomása Szentendrén

Magyarországon formabontó kezdeményezés eredményeként megújult a H5-ös hév végállomása a város vezetése, a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Közlekedési Vállalat összefogásával. Ma délelőtt dr. Dietz Ferenc Szentendre polgármestere, Somodi László, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgató-helyettese és dr. Döbrei István, a BKV hév üzemigazgatója adta át az utazóközönségnek napjaink legforgalmasabb elővárosi helyiérdekű vasútvonala, a 125 éves H5-ös hév megszépült végállomását.

A kezdeményezés ötlete Holló Dávid Szentendrén élő egyetemei hallgató, fiatal formatervezőben fogalmazódott meg, hogy a küllemében némileg felfrissülésre váró végállomást hogyan lehetne gyorsan és egyszerűen megszépíteni. Az ötletet Dr. Dietz Ferenc szentendrei polgármester felkarolta és beindította a „Szentendre, HÉV végállomás szépítő” programot. Az összefogásra felkért és abban résztvevő Budapesti Közlekedési Központ és BKV támogatólag állt hozzá a kezdeményezéshez, ennek eredményeképpen ma délelőtt sajtótájékoztató keretében átadták az utazóközönségnek a rendbe rakott és átfestett végállomást.

Emlékpad uszadékfából, kijavított álmennyezet, kifestett helységek és új tájékoztatótáblák

Holló Dávid vezetésével szentendrei fiatalok csoportja dolgozott a végállomáson a peronok arculati megújításán: lefestették az oszlopokat, azokra új dizájnelemeket helyeztek fel, uszadék fából „emlékpadokat” készítettek, amelyek az idei rekordméretű árvíz elleni védekezésnek állítottak emléket. A BKK munkatársai felújították a jelenlegi statikus utastájékoztatási elemeket, új információhordozókat, nagyobb méretű tájékoztatótáblákat helyeztek el az állomás területén és a pénztárban is, amelynek belső tere is megszépült. A BKV szakemberei felújították, cserélték a hulladékgyűjtőket, megújultak a peronok közötti padok és korlátok. Lefestették a peron tartóoszlopait, eltávolították az illegálisan elhelyezett táblákat és hirdetéseket, valamint az állomás több helyen megsérült álmennyezetének burkolatát is kijavították. A munka augusztus 12-én, hétfőn kezdődött, azok főleg éjszaka zajlottak, hogy az utasokat semmilyen kellemetlenség ne érje, a forgalmi rendet ne zavarják a felújítás ideje alatt.

A kezdeményezésben önkéntesként részt vevő fiatalok célja a végállomás megjelenésének javításán túl az volt, hogy jó példával elől járva megmutassák: a festékszóró palackot nem csak rongálásra, hanem dekorálásra is lehet használni. A projektben való részvétellel a Budapesti Közlekedési Központ célja pedig az volt, hogy teljesen megújuljanak a közösségi közlekedési csomópontok utastájékoztatás elemei. Az aluljáró tájékoztatási rendszerének megújítása hozzájárul ahhoz, hogy a főváros körüli agglomeráció megállóiban is tartalmában informatív, vizuális megjelenésében korszerű utastájékoztatás működjön.

Budapesti Közlekedési Központ

Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal

BKV Zrt.