Budapesten találkoztak a TIDE kutatás-fejlesztési projekt résztvevői

A TIDE (Közlekedési Innovációk Elterjesztése Európában) projekt keretében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a közelmúltban a fővárosban látta vendégül a hazánkba érkezett nemzetközi szakembereket. A projekt célja, hogy 15 innovatív közlekedési intézkedés elterjedését ösztönözze Európa-szerte. A budapesti BKK a litván fővárossal és az olasz Bolognával szoros együttműködésben, a Gdanski Egyetem szakmai segítségével a városi környezetben történő „integrált közösségi közlekedési szervezet kialakítása” illetve a „piackutatási eszközök alkalmazása a közösségi közlekedés fejlesztésében” koncepciókon dolgozik együtt az elkövetkező két és fél évben. Mint arról korábban már írtunk, a TIDE programban a BKK mint projektpartner vesz részt, európai uniós támogatással. A projekt célja, hogy 15 innovatív közlekedési intézkedés elterjedését ösztönözze Európa-szerte. Ennek érdekében 50 város kerül bevonásra, amelyek közül 10 város számára pénzügyi támogatást is biztosít a projekt az intézkedések megvalósítására. A programban 15 várost támogatnak aktívan abban, hogy kidolgozzanak konkrét intézkedési terveket az innovatív intézkedések bevezetése érdekében. E városok fogják bemutatni, hogy hogyan lehet sikeresen előkészíteni ezen intézkedések bevezetését, így példával szolgálnak a többi európai város számára. A TIDE konzorciumban projekt partnerként Budapest mellett további 4 város – Milánó, Donostia San Sebastian, Reading és Rotterdam – vesz részt. A tematikus csoportok a fenntartható városi mobilitási tervek (Sustainable Urban Mobility Plans, SUMP) logikája mentén alakultak. A BKK a közösségi közlekedés szervezése csoport vezetéséért felel, mely feladat során két innovatív intézkedés gyakorlati alkalmazását vizsgálja Budapesten. Az egyik a közlekedésszervező tevékenységek integrációja, melyben Budapest élen jár a BKK létrehozásával, ugyanakkor a projekt részeként számos hasznos segítséget kaphat az integráció régiós szintre történő kiterjesztésével kapcsolatban. A másik gyakorlati példa a piackutatási eszközök alkalmazása a közösségi közlekedés utasközpontú fejlesztésének elősegítésére. 2013 első negyedévében egy pályázati felhívást tettek közzé, amelyre olyan európai városok pályázhattak, akik egy-egy előremutató intézkedés bevezetését tervezik. A pályázatra mintegy 60 város jelentkezett, ezek közül tíz ún. Champion city folytatja a konzorciummal a közös munkát. A klaszterek és a résztvevő városok az alábbi táblázatból ismerhetőek meg: Klaszter

Vezető város

Szakértő partner

Champion city-k

finanszírozási modellek és árképzések

Stockholm, Svédország

WSP

Huesca, Spanyolország

Gent, Belgium

kerékpáros és gyalogos közlekedés

Donostia San-Sebastion, Spanyolország

Rupprecht Consult

Craiova, Románia

Aalborg, Dánia

közlekedésirányítás az utazási információk jobb biztosítása érdekében

Reading,

Egyesült királyság

Southamptoni egyetem

Róma, Olaszország

Lyon, Franciaország

elektromos járművek

Milánó, Olaszország

Fraunhofer Intézet

Barcelona, Spanyolország

Tampere, Finnország

közösségi közlekedés szervezése

BKK, Budapest, Magyarország

Gdanski egyetem

Bologna, Olaszország

Vilnius, Litvánia

A TIDE Konzorcium április végén először találkozott a kiválasztott városok képviselőivel. A konferenciát, amelynek fő célja a partner városok megismerése, a hasonló problémák azonosítása, közös megoldások és együttműködési lehetőségek keresése volt, a projekt általános koordinációját végző POLIS és a BKK közösen szervezte.

A BKV Zrt. közreműködésével, a konzorcium és a városok képviselői Budapesten szakmai kiránduláson vettek részt, amely során megtekintették az épülő M4-es metró diszpécserközpontját és járműtelepét. A DBR szakértői bemutatták a projektet és válaszoltak a felmerült kérdésekre. A rendezvény második napján a meghívott nemzetközi közgazdász szakértők segítségével megvitatták azokat a projektértékelési módszertani kérdéseket, amelyek segítenek a projekt későbbi munkafázisaiban a kiválasztott koncepciók hatásainak értékelésében.

Kapcsolódó cikk:

Kapcsolódó link: