Társadalmi egyeztetés (Váci úti hipermarket)

A közösségi közlekedési kapcsolatok bővítése Angyalföld és Újpest térségében, a XIII. kerületi Váci úti hipermarket közösségi közlekedési kiszolgálása

       
       
       
       

A IV. és a XIII. kerületi Önkormányzatokkal egyeztetve, illetve a TESCO-Global Zrt.-vel együttműködve a BKK elkészítette javaslatát a térségi közösségi közlekedés bővítésére, valamint a XIII. kerületi Váci úti áruház autóbuszos ellátására vonatkozóan.

Érintett térség:    Angyalföld, Újpest
Érintett járatok:    105-ös, 220-as autóbusz
Bevezetés tervezett időpontja:    2016. I. negyedév

A változást kiváltó előzmények:    

 • Angyalföld északi részének közösségi közlekedési kapcsolatai nem teljes körűek sem a kerületen belül, sem pedig a szomszédos IV. kerület irányába.
 • A XIII. kerületi Váci úti hipermarket jelenleg a BKK járataival nem érhető el.
 • Az áruház közösségi közlekedéssel történő megközelítése jelenleg a kereskedelmi cég által üzemeltetett vásárlói céljáratokkal lehetséges. Igényként merült fel, hogy a gyűjtőterületek bővítése mellett a BKK illessze be szolgáltatási tevékenységébe a hipermarket autóbuszos kiszolgálását, a jelenlegi céljáratokhoz képest magasabb komfortfokozatú autóbuszokkal.

Változás rövid leírása:

 • A 105-ös járat némelyik indulása a Gyöngyösi utca M végállomástól tovább közlekedik a Váci úti hipermarketig, és onnan indul vissza a Gyöngyösi utca M érintésével az Apor Vilmos tér felé. A hipermarketet kiszolgáló autóbuszok 205-ös jelzéssel közlekednek. Az új 205-ös járat beindításával Angyalföld északi részének, a Madarász Viktor utca és a Juta utca vonzáskörzetének közösségi közlekedési kiszolgálása javul, továbbá az áruház így közvetlenül elérhetővé válik Angyalföld több, nagy lélekszámú lakóterülete felől.
 • A 220-as járat némelyik indulása Újpest-Központ M végállomástól tovább közlekedik a Váci úti hipermarketig, és onnan indul Újpest-Központ M érintésével Újpest, Erdősor út felé. Az áruházat kiszolgáló autóbuszok 221-es számjelzéssel közlekednek. Az új 221-es járat beindításával Újpest számos forgalmas térségétől közvetlenül elérhetővé válik a XIII. kerület északi része, illetve a fejlesztés révén az áruház is kényelmesen megközelíthetővé válik több IV. kerületi lakótelep felől.
 • Az új 205-ös és 221-es járat kiváltja a kereskedelmi cég által üzemeltetett vásárlói céljáratokat. A céljáratokon közlekedő régebbi típusú járművek helyett a BKK arculatához illeszkedő, döntően új, korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált és környezetkímélő autóbuszok az áruházi utazási igényeket is kiszolgálják.

Útvonal:    
Az új 205-ös járat

 • A Váci úti hipermarket felé:
 • Az Apor Vilmos tér és a Gyöngyösi utca M között a 105-ös járat vonalával egyezően halad, majd a Gyöngyösi utca M csomóponttól a Váci út–Juta utca útvonalon éri el a Váci úti hipermarketet
 • Apor Vilmos tér felé:
 • A Váci úti áruháztól a Juta utca–Balzsam utca–Új Palotai út–Göncöl utca–Gyöngyösi utca útvonalon éri el a Gyöngyösi utca M csomópontot, ahonnan visszafordulva, a 105-ös járat vonalán halad az Apor Vilmos tér végállomásig.

Az új 221-es járat

 • A Váci úti hipermarket felé:
 • Újpest, Erdősor út és Újpest-Központ M között a 220-as járat vonalával egyezően halad, majd az István út–Pozsonyi utca–Berda József utca–Mártírok útja–Új Palotai út–Balzsam utca–Juta utca útvonalon éri el a Váci úti hipermarketet.
 • Újpest, Erdősor út felé:
 • A Váci úti áruháztól a Juta utca–Balzsam utca–Új Palotai út–Mártírok útja–Pozsonyi utca–Berda József utca–István út útvonalon éri el Újpest-Központ M csomópontot, ahonnan tovább a 220-as járat vonalán halad Újpest, Erdősor út felé.
 • Megállóhely:    

Az új 205-ös járat

 • A Váci úti hipermarket felé:
 • Az Apor Vilmos tér és a Gyöngyösi utca M között kiszolgálja a 105-ös járat által érintett összes megállóhelyet. A Gyöngyösi utca M csomópontot követően csak a Váci úti hipermarketnél áll meg. Az áruháznál le- és felszállni a jelenlegi vásárlói céljáratok által használt megállóhelyen (a Juta utcával párhuzamosan az áruház melletti szervizúton kijelölt megállóhelyen) lehetséges.
 • Apor Vilmos tér felé:
 • A Váci úti áruház és a Gyöngyösi utca M csomópont között kiszolgálja
 • a Szekszárdi utca (120-as busz által használt),
 • a Cziffra György park (105-ös busz által használt) megállót.
 • A Gyöngyösi utca M csomóponttól az Apor Vilmos térig használja a 105-ös járat által érintett valamennyi megállóhelyet.

Az új 221-es járat

 • A Váci úti hipermarket felé:
 • Újpest, Erdősor út és Újpest-Központ M között érinti a 220-as járat által használt összes megállóhelyet. Újpest-Központ M csomópont és a Váci úti hipermarket közötti útvonalon kiszolgálja
 • az Újpest-Központ M (Munkásotthon utca) (25-ös busz által használt),
 • a Tél utca / Pozsonyi utca (25-ös, 30-as, 30A, 230-as buszok által használt),
 • a Mártírok útja (újonnan építendő megálló a Mártírok útja / Berda József utca csomópontban) megállót.
 • Az áruháznál leszállni a bejárat előtt újonnan kijelölt megállóban lehetséges, a felszállás a jelenlegi vásárlói céljáratok által használt megállóhelyen történik.
 • Újpest, Erdősor út felé:
 • A Váci úti áruház és Újpest-Központ M csomópont között kiszolgálja
  • a Mártírok útja (újonnan építendő megálló a Mártírok útja / Berda József utca csomópontban),
  • a Tél utca / Pozsonyi utca (30-as, 30A, 120-as, 230-as buszok által használt),
  • az Újpest-Központ M (Munkásotthon utca) (30-as, 30A, 120-as, 230-as busz által használt) megállót.
 • Újpest-Központ M csomóponttól Újpest, Erdősor út felé használja a 220-as járat által érintett valamennyi megállóhelyet.

Üzemidő és követési idő:    
Az új 205-ös járat

 • hétköznap

8:00 és 22:00 óra között 30 percenként közlekedik.

 • szombaton

7:00 és 22:00 óra között 30 percenként közlekedik.

A hipermarket zárva tartásakor (vasárnap és ünnepnapokon) a 205-ös járat nem közlekedik, helyette a 105-ös autóbusz indul.

Az új 205-ös járat jelenlegi 105-ös indulásokat vált ki. A Gyöngyösi utca M és az Apor Vilmos tér közötti szakaszon a 105-ös és a 205-ös járat közös követési ideje minden időszakban megegyezik a jelenlegi kiszolgálás gyakoriságával.

Az új 221-es járat

hétköznap
8:00 és 14:00 óra között 30 percenként,
14:00 és 18:00 óra között átlagosan 20 percenként,
18:00 és 22:00 óra között 30 percenként közlekedik.
szombaton
7:00 és 9:00 óra között 30 percenként,
9:00 és 14:00 óra között 20 percenként,
14:00 és 22:00 óra között 30 percenként közlekedik.
A hipermarket zárva tartásakor (vasárnap és ünnepnapokon) a 221-es járat nem közlekedik, helyette a 220-as autóbusz indul.

Az új 221-es járat jelenlegi 220-as indulásokat vált ki. Az Újpest-Központ M és az Újpest, Erdősor út közötti szakaszon a 220-as és a 221-es járat közös követési ideje minden időszakban megegyezik a jelenlegi kiszolgálás gyakoriságával.

A közösségi közlekedési kapcsolatok bővítése Angyalföld és Újpest térségében, illetve a XIII. kerületi Váci úti hipermarket közösségi közlekedési kiszolgálása

A Budapesti Közlekedési Központ a IV. és a XIII. kerületi Önkormányzattal, illetve az érintett áruházlánccal együttműködve olyan javaslatot dolgozott ki, amellyel a bevásárlóközpont és térsége a budapesti közlekedési hálózat integrált részévé válik. A javaslat szerint Angyalföld északi részének közösségi közlekedési lefedettsége bővül, az érintett térségből kedvezőbb közlekedési kapcsolat nyílik mind a XIII. kerület számos lakóterülete felé, mind pedig Újpest felé. A tervezett fejlesztés keretén belül közvetlen autóbuszjárat indul a XIII. kerületi hipermarkethez az angyalföldi és az újpesti lakóövezetek felől.

A XIII. kerületi Váci úti hipermarket jelenleg a BKK járataival nem közelíthető meg. Az egyéni közlekedési módon kívül a környező közösségi közlekedési csomópontoktól csak jelentős gyalogút megtételével, vagy pedig a vásárlói céljárat használatával érhető el az áruház. A hipermarket közösségi közlekedési kapcsolatát egyedüliként megteremtő vásárlói céljáratok gyűjtőterülete kizárólag a IV. kerület központi részére, az Árpád út–Rózsa utca vonzáskörzetére, illetve a XIII. kerület Rákos-pataktól északra fekvő lakóterületeire korlátozódik. A kereskedelmi partnerrel, valamint az érintett IV. kerületi és XIII. kerületi Önkormányzatokkal együttműködve a BKK olyan javaslatot dolgozott ki, mely szerint mind az angyalföldi, mind pedig az újpesti célterületeket bővítve a jelenlegi céljárathoz képest több lakóövezetből lehet közvetlenül eljutni az áruházhoz.

A BKK javaslatcsomagjának egyik eleme, hogy a 105-ös járat bizonyos indulásai 205-ös jelzéssel a Gyöngyösi utca M végállomástól továbbközlekednek a Váci úti hipermarkethez. Az új 205-ös járat az Apor Vilmos tér és a Gyöngyösi utca M között a 105-ös autóbusz útvonalán közlekedik és használja a 105-ös járat által érintett összes megállót. A Gyöngyösi utca metróállomástól az áruházat a Váci úton át éri el, míg onnan vissza a Göncöl utca felé közlekedik, és betér a Gyöngyösi utca metróállomáshoz. A Göncöl utca–Gyöngyösi utca útvonal összes érintett megállóhelyét kiszolgálja. Bizonyos 105-ös indulások továbbvezetésével, az új 205-ös járat beindításával Angyalföld északi részének, a Madarász Viktor utca és a Juta utca vonzáskörzetének közösségi közlekedési kiszolgálása javul, továbbá a hipermarket közvetlenül elérhetővé válik Angyalföld több, igen sűrűn lakott térsége felől. A tervezett 205-ös autóbuszjárat XIII. kerületi gyűjtőterülete a jelenleg közlekedő áruházi céljárathoz képest lényegesen bővebb: a Gyöngyösi utca környéki lakótelepen kívül kiszolgálja a Béke utca mentén Angyalföld központi részét, illetve a Lehel utca és a Dózsa György út vonzáskörzetét is, ahonnan jelenleg csak átszállással lehet a hipermarketet megközelíteni. A BKK tervei szerint a hipermarketig közlekedő 205-ös járat hétköznapokon kb. 8:00 és 22:00 óra között 30 perceként, szombaton kb. 7:00 és 22:00 óra között 30 percenként közlekedik.

Az áruház zárva tartásakor (vasárnap és ünnepnapokon) a 205-ös járat nem közlekedik, helyette a 105-ös busz indul. Azokon a vasárnapokon, amikor a törvény adta lehetőséggel élve az áruházak nyitva tartanak, az áruházzal történő megállapodás függvényében külön menetrend lép életbe. Mivel az új 205-ös járat jelenlegi 105-ös indulások helyett közlekedik, ezért a 105-ös alapjárat menetrendje némileg módosul. A Gyöngyösi utca M és az Apor Vilmos tér közötti szakaszon a 105-ös és a 205-ös járat közös követési ideje minden időszakban megegyezik a jelenlegi kiszolgálás gyakoriságával.

Angyalföld északi térségének közvetlen megközelítését, illetve a XIII. kerületi Váci úti hipermarket elérését a IV. kerület térségéből a 220-as járat bizonyos indulásainak meghosszabbításával tervezi a BKK. Az Újpest-Központ M csomóponttól az áruház felé továbbközlekedő új, 221-es jelzésű járat az István út–Pozsonyi utca–Berda József utca–Mártírok útja–Új Palotai út–Balzsam utca–Juta utca útvonalon éri el a hipermarketet, és ezen az útvonalon halad visszafelé is. A 221-es járat használja az Újpest-Központ M (Munkásotthon utca), illetve a Tél utca / Pozsonyi utca megállót, továbbá a tervezet szerint új megállópár létesül az autóbuszok számára a Berda József utca / Mártírok utca csomópontban. A 221-es autóbusz Újpest-Központ M és Újpest, Erdősor út között a 220-as viszonylatéval megegyező útvonalon és megállóhely-használat szerint közlekedik. Az új 221-es járat indításával Újpest számos forgalmas térségétől közvetlen közlekedési kapcsolat nyílik a Madarász Viktor utca és a Juta utca térsége felé, valamint a Váci úti a hipermarket átszállás nélkül elérhetővé válik több, nagy lélekszámú IV. kerületi lakótelep felől is. A tervezett 221-es autóbuszjárat IV. kerületi gyűjtőterülete a jelenleg közlekedő áruházi céljáratéhoz képest lényegesen bővebb: az Árpád út vonzáskörzetén és a kerület központján kívül kiszolgálja a Leiningen Károly utca környéki lakótelepet, illetve az Izzó-lakótelepet is, ahonnan jelenleg csak átszállással lehet a hipermarketet megközelíteni.

Az új 221-es járatot a bevásárlóforgalom jellemző időszakában (hétköznap kb. 8:00 és 22:00 óra, szombaton kb. 7:00 és 22:00 óra között) tervezi a BKK üzemeltetni.

Tervezett játarsűrűség

hétköznap szombaton
délelőtt 30 perc reggel 30 perc
délután     20 perc délelőtt     20 perc
este     30 perc délután és este 30 perc

A BKK tervezete szerint hétköznap délután és szombat délelőtt Újpest térségéből a Váci úti áruház felé a jelenlegi vásárlói céljárathoz képest sűrűbb lesz az eljutási lehetőség.

Az áruház zárva tartásakor (vasárnap és ünnepnapokon) a 221-es járat nem közlekedik, helyette a 220-as autóbusz indul. Azokon a vasárnapokon, amikor a törvény adta lehetőséggel élve az áruházak nyitva tartanak, az áruházzal történő megállapodás függvényében külön menetrend lép életbe. Mivel az új 221-es járat jelenlegi 220-as indulások helyett közlekedik, így a 220-as alapjárat menetrendje kissé módosul. Az Újpest-Központ M és az Újpest, Erdősor út közötti szakaszon a 220-as és a 221-es járat közös követési ideje minden időszakban megegyezik a jelenlegi kiszolgálás gyakoriságával.

A BKK a jelenlegi vásárlói céljáratokat kiváltó 205-ös és 221-es vonalon döntő részben új, korszerű, akadálymentes, környezetkímélő, a legszigorúbb környezeti normáknak megfelelő komfortos autóbuszokat tervez forgalomba állítani. Az akadálymentes közlekedés feltételeinek megfelelően többek között kerekesszékkel, babakocsival is könnyebben igénybe lehet venni ezeket a járműveket, az alacsonypadlós kialakításnak köszönhetően a fel- és a leszállás kényelmesebbé és biztonságosabbá válik.

A XIII. kerületi Váci úti hipermarket közösségi közlekedési ellátását biztosító autóbuszjáratok BKK-jegyekkel és -bérletekkel vehetők igénybe.

Várható eredmények:    

 • A XIII. kerület északi részének, a Madarász Viktor utca és a Juta utca vonzáskörzetének közösségi közlekedési ellátása javul, a térbeli lefedettség növelése mellett a kerületi belső kapcsolatok, illetve a szomszédos Újpest felé irányuló közlekedési kapcsolatok bővülnek.
 • A Váci úti hipermarketet könnyebben meg lehet közelíteni közösségi közlekedéssel.
 • Angyalföld és Újpest térségéből a jelenlegi vásárlói céljárat nyújtotta utazási lehetőségekhez képest kedvezőbb közlekedési kapcsolat nyílik az új BKK-járatokkal.
 • A korszerű, akadálymentes, környezetbarát járművek üzemeltetésével az utazás komfortosabbá válik, és csökken a környezetterhelés mértéke.

Észrevételek beküldésének határideje:    2016. február 23.