Társadalmi egyeztetés (990-es éjszakai járat)

A 990-es éjszakai járat útvonalának módosításáról

Megnevezés: A 990-es járat útvonalának módosítása
   
Érintett térség: Víziváros, Tabán, Lipótváros, Belváros
   
Érintett járatok: 990-es
   
Bevezetés tervezett időpontja: 2014. december
   
A változást kiváltó előzmények:

A 990-es éjszakai járat a Lánchíd utca lezárása óta terelt útvonalon közlekedik a Clark Ádám tér és az Astoria M között. A terelés miatt a Lánchíd utca – Szarvas tér – Döbrentei tér – Erzsébet híd – Ferenciek tere – Kossuth Lajos utca útvonal helyett a Széchenyi lánchíd – Széchenyi István tér – József Attila utca – Deák Ferenc tér – Károly körút útvonalon közlekedik mindkét irányban.

A terelt útvonal utasaink körében népszerűvé vált, mivel ez által a közösségi közlekedés a Széchenyi István tér környékét, a Duna-korzót, valamint a Vigadó tér, Vörösmarty tér környékét is eléri az éjszakai órákban.

A korábbi, terelés előtti útvonal ezzel szemben csupán az Ybl Miklós tér környékének ad éjszakai kiszolgálást, a Döbrentei térnél a 908-as és 956-as járat már elérhető.

   
Változás rövid leírása:

 

 

  • A Clark Ádám tér és az Astoria M között a jelenlegi terelt útvonalat véglegesítjük.
  • A Clark Ádám tér és az Astoria M között a Széchenyi lánchíd – Széchenyi István tér – József Attila utca – Deák Ferenc tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Károly körút útvonalon közlekedik.
Útvonal:
  • Rákoskeresztúr felé a Clark Ádám tér és az Astoria M között a Széchenyi lánchíd – Széchenyi István tér – József Attila utca – Deák Ferenc tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Károly körút útvonalon közlekedik.
  • Normafa felé az Astoria M és a Clark Ádám tér között a Károly körút – Deák Ferenc tér – Erzsébet tér – József Attila utca – Széchenyi István tér – Széchenyi lánchíd útvonalon halad.
Megállóhely:
  • A jelenlegi terelt útvonalon érintett megállókat szolgálja ki.
  • Új útvonalán Rákoskeresztúr felé megáll a Széchenyi lstván tér és József nádor tér megállókban, valamint a József Attila utca végén és a Károly körúton található Deák Ferenc tér M elnevezésű megállókban.
  • A Normafa felé megálló a Károly körúton és a Erzsébet tér mellett található Deák Ferenc tér M elnevezésű megállókban, valamint a Hild tér és Széchenyi István tér megállóhelyeken.
  • Nem érinti a Rákoskeresztúr felé a Szarvas tér, Döbrentei tér és Ferenciek tere M megállókat, Normafa felé pedig a Ferenciek tere M, Döbrentei tér és Ybl Miklós tér megállóhelyeket.
Üzemidő és követési idő: nem változik

A 990-es éjszakai járat útvonalának módosítása

A 990-es járat a Lánchíd utca lezárása előtt a Clark Ádám tér és az Astoria között a Lánchíd utca – Szarvas tér – Döbrentei tér – Erzsébet híd – Szabad sajtó út – Ferenciek tere – Kossuth Lajos utca útvonalon haladt, a Döbrentei tér és az Astoria között sok más éjszakai járattal párhuzamosan, a Döbrentei tér és a Clark Ádám tér között pedig alacsony forgalmú, csendes szakaszon közlekedve.

A Lánchíd utca lezárásakor bevezetett, a Széchenyi István tér felé vezető útvonalat utasaink megkedvelték, mert a belváros északi részének utóbbi időszakban fellendült éjszakai forgalmának jelentős segítséget nyújt. A Széchenyi István tér, a Duna-korzó és a Vörösmarty tér térségében korábban nem közlekedett éjszakai járat, a 990-es révén azonban ez a terület is az éjszakai hálózattal lefedett térségek sorába lép.

Az útvonal-módosítás révén a Lánchíd utcai lezárás előtt kiszolgált Szarvas tér és Ybl Miklós tér megállók csak rövid gyaloglással érhetőek el a Clark Ádám tértől, illetve a 908-as és a 956-os Döbrentei tér, illetve a 956-os Szarvas megállójától.

A módosítással a menetrend a terelt útvonalon közlekedő járatok menetrendjével azonos marad.

Jelen társadalmi egyeztetés célja a jelenlegi, terelt útvonal véglegesítése, a módosítás gyakorlatban semmilyen változással nem jár.

A Társadalmi Egyeztetés eredményeképpen véglegesítendő útvonal bevezetéséig a járat a jelenlegi terelt útvonalon közlekedik.

Szakmai indoklás A 990-es járat új, Széchenyi István téri útvonalán több lakóépületet és szórakozóhelyet közelít meg, mint a Lánchíd utcai útvonalán, ahol az irányonként csupán egy-egy önálló megállót jelentő útvonal bármely pontjáról rövid sétával elérhető akár a Clark Ádám tér, akár a Szarvas tér – Döbrentei tér térsége, ahol a módosuló 990-es, illetve a 908-as és a 956-os járatok érhetőek el. Az új útvonal révén az éjszakai hálózat által lefedett terület a belvárosi térségben bővül.
   
Várható eredmények:
  • A 990-es új útvonala révén nagyobb terület tárható fel az éjszakai hálózattal.
  • Az újonnan feltárt területet a turisták is gyakran látogatják, és számos szórakozóhelynek, étteremnek ad otthont a Széchenyi István tér környéke, így fontos célpontok válnak elérhetőbbé.
   
Észrevételek beküldésének határideje: 2014. október 14.