Társadalmi egyeztetés (71-es, 171-es busz)

A Csepeli Strandfürdő autóbuszos kiszolgálásának módosítása a nyári hétvégi napokon

Megnevezés: A Csepeli Strandfürdő autóbuszos kiszolgálásának módosítása a nyári hétvégi napokon
Érintett térség: Csepel
Érintett járatok: 71-es, 171-es autóbuszjárat
Bevezetés tervezett időpontja: 2015. május
A változást kiváltó előzmények: A Csepeli Strandfürdőt kiszolgáló, kizárólag strandszezonban hétvégi napokon közlekedő 171-es járat kapacitása igen kevéssé hasznosul. A 71-es alapjárat mellett rásegítő jelleggel közlekedő 171-es autóbuszok meglehetősen alacsony kihasználtsággal közlekednek, míg az önálló funkciót is betöltő 71-es buszokat többen használják.
   
Változás rövid leírása:

 

 

  • Az alacsony kihasználtság alapján a 171-es jelzésű idényjárat megszűnik, szerepét a sűrített menetrend szerint közlekedő 71-es alapjárat veszi át.
  • A 71-es járat a nyári időszakban hétvégén sűrűbben, 30 perc helyett 20 percenként közlekedik.
Útvonal:
  • A 71-es járat útvonala változatlan.
Megállóhely:
  • A 71-es járat megállóhely-kiosztása változatlan.
Üzemidő és követési idő:
  • A 71-es járat üzemideje változatlan.
  • Strandszezonban, májustól szeptemberig hétvégén napközben (kb. 8 és 19 óra között) 30 perc helyett gyakrabban, 20 percenként közlekedik.

 

A Csepeli Strandfürdő autóbuszos kiszolgálásának módosítása a nyári hétvégi napokon

A BKK felülvizsgálta a Csepeli Strandfürdő autóbuszos ellátását megvalósító 71-es és 171-es járatok közlekedési rendjét. A Csepeli Strandfürdőhöz eljutást biztosító, csak strandolásra alkalmas időjárás esetén, nyári hétvégi napokon közlekedő 171-es járat kihasználtsága igen alacsony. A 2013 májusában bevezetett strandjárat kapacitása a 71-es alapjárat mellett kevéssé hasznosul. A strandidőszakban a jelenlegi közlekedési rend helyett hatékonyabb menetrend alkalmazásával kívánjuk biztosítani a közlekedési lehetőséget a Csepeli Strandfürdőhöz. A BKK javaslata, hogy a 171-es idényjárat közlekedtetése helyett strandszezonban a 71-es autóbuszok sűrítésével valósuljon meg a strandfürdő kedvező kiszolgálása.

A javaslatunk értelmében a strandolás jellemző időszakában, májustól szeptemberig hétvégi napokon a 71-es járatot sűrítjük. A 71-es autóbuszok a nyári időszakban szombaton és munkaszüneti napokon kb. 8 és 19 óra között gyakrabban, 30 perc helyett 20 percenként indulnak majd. Az alapjárat sűrűbb közlekedtetésével, kínálati menetrend alkalmazásával a strandfürdő kedvező tömegközlekedési ellátásban részesül, így emellett a 171-es idényjárat üzemeltetése feleslegessé válik.

A módosítás következtében a 71-es vonal önálló szakaszáról (a 171-es járat által nem érintett megállóhelyektől) is sűrűbb kapcsolat nyílik a strandfürdő felé. A nyári hétvégi időszakban a Kolozsvári utca – Katona József utca – Kassai utca – Szebeni utca útvonal vonzáskörzetéből, illetve a Hollandi út déli szakaszáról is 20 perces gyakoriságú autóbusz-közlekedést alakítunk ki. A javaslatunk szerint ezentúl strandszezonban is valamennyi autóbusz 71-es jelzéssel, azonos útvonalon közlekedik, így Csepel központja és a Csepeli Strandfürdő között ütemes, egyenletes autóbusz-közlekedés valósítható meg.

A nyári hévégi napokon a 71-es vonalon bevezetendő 20 perces járatsűrűség illeszkedik a XXI. kerületi járatok döntő részének közlekedéséhez is, kedvező átszállási lehetőség alakítható ki a 71-es buszokról többek között a Pesterzsébet felé közlekedő 148-as és 151-es járatra, valamint a H7-es hév-re is.

A 71-es járat idénymenetrendjét 2015 májusában tervezzük életbe léptetni.

 

Szakmai indoklás A nyári időszakban a Csepeli Strandfürdő autóbuszos ellátásának a hatékonyságát javítani szükséges.
Várható eredmények:
  • A strandszezonban fellépő utazási igényekhez jobban igazodó autóbuszos közlekedés valósul meg.
  • A 71-es járat önálló gyűjtőterületéről is sűrűbb eljutási lehetőség nyílik a nyári hétvégi napokon a Csepeli Strandfürdő felé.
  • Az egyjáratos rendszer következtében a strandfürdő ütemes, egyenletes gyakoriságú kiszolgálásban részesül.
Észrevételek beküldésének határideje: 2015. 03. 24.