Előzetes Tájékoztató (Wekerletelep)

Az autóbusz-forgalom mérséklése Wekerletelep, Baross utcában

Megnevezés: Az autóbusz-forgalom mérséklése Wekerletelep, Baross utcában
Érintett térség: Wekerletelep
Érintett járatok: 99-es, 194-es, 194B, 199-es, 999-es járatok
Bevezetés tervezett időpontja: 2015. szeptember
A változást kiváltó előzmények: A Kispesti Önkormányzat kezdeményezte, hogy a 99-es, a 194-es, a 194B, a 199-es és a 999-es jelzésű buszok a Wekerletelepen a Határ út M irányában a Pannónia út – Baross utca – Ady Endre út útvonal helyett a Baross utca kihagyásával a Pannónia út – Határ út útvonalon közlekedjenek. Az önkormányzati kezdeményezés célja – összhangban az évek óta felmerülő lakossági igényekkel –, hogy a Baross utca forgalma csökkenjen és a nagyméretű járművek elkerüljék a lakóövezetet.
   
Változás rövid leírása:

 

 

  • A 99-es, 194-es, 194B, 199-es járatok a hétköznap reggeli csúcsidőszak (a 6 és 10 óra közötti időszak) kivételével, illetve a 999-es járat egész éjszaka a Pannónia út – Baross utca – Ady Endre út útvonal helyett a Baross utca kihagyásával a Pannónia út – Határ út útvonalon közlekednek.
Útvonal:
  • Az érintett járatok a Határ út M irányában a Pannónia út – Határ út útvonalon közlekednek. Pannónia út végén balra a szervizútra, majd onnan jobbra a Határ útra fordulnak, a Határ út – Ferde utca jelzőlámpás csomóponton áthaladva érik el a végállomást (194-es, 194B, 199-es, 999-es), illetve a Határ út M megállóhelyet (99-es).
  • Ellenkező irányban, a dél-pesti végállomások felé nincs változás.
Megállóhely:
  • Nincs változás.
Üzemidő és követési idő:
  • Nem változik.
  • A 99-es, 194-es, 194B és 199-es járatok hétköznap 6 és 10 óra között továbbra is az eredeti útvonalon, a Baross utca felé közlekednek.

 

Az autóbusz-forgalom mérséklése Wekerletelep, Baross utcában

A 99-es, 194-es, 194B, 199-es és 999-es jelzésű autóbuszok jelenleg a Wekerletelep belső részéről a Pannónia út – Baross utca – Ady Endre út útvonalon érik el a Határ út metróállomást. A Kispesti Önkormányzat kezdeményezésére, illetve az évek óta felmerülő lakossági igényeket figyelembe véve megvizsgáltuk, hogyan mérsékelhetjük a Wekerletelep térségében található Baross utca forgalmát. A lakosságot zavaró nagy forgalom csökkentése érdekében a Határ út M felé közlekedő 99-es, 194-es, 194B és 199-es autóbuszok a reggeli csúcsidőszak kivételével elkerülik a Baross utcát, helyette a Pannónia út – Határ út útvonalon járnak. A Pannónia út végén a szervizútról jobbra a Határ útra fordulnak, majd a Határ út – Ferde utca jelzőlámpás csomóponton áthaladva érik el a végállomást, illetve a Határ út M megállóhelyet. A nappali járatokhoz hasonló módon a 999-es járat összes menete is kihagyja a Baross utcai szakaszt. A dél-pesti végállomások irányába közlekedő autóbuszok útvonalában nincs változás.

 

 

A Határ út – Ady Endre út kereszteződésnél a csúcsidőszakokban torlódások alakulnak ki. Ezek elkerülésének érdekében az autóbuszok a reggeli csúcsidőszakban, 6 és 10 óra között továbbra is Baross utcán át fogják a Határ út metróállomást megközelíteni. Jelenleg az autóbuszok a Baross utcából jelzőlámpás korlátozás nélkül az Ady Endre úti villamospályára kanyarodnak, majd a Határ úti kereszteződésen az elsőbbségnek köszönhetően a forgalom előtt haladhatnak át, ezért torlódás esetén is akadálytalanul tudják megközelíteni a csomópontot. Szükségesnek tartjuk, hogy a legnagyobb utasforgalmú időszakban – amikor a közúti torlódások hatása is jelentős – a 99-es, 194-es, 194B és 999-es járatok a lehető leggyorsabb módon tudjanak közlekedni, így a Határ út M felé munkanapokon reggel 6 és 10 óra között továbbra is az előnyben részesített útvonalon fognak az autóbuszok végigközlekedni, változatlan menetidő mellett.

A buszok helyigényének biztosítása érdekében a Pannónia út szervizút – Baross u. közötti szakaszán megállási tilalmat vezetünk be.

Általánosságban elmondható, hogy az autóbuszok útvonalának módosításával a városszerkezeti adottságok miatt nem tudjuk a lakosokat zavaró hatást teljes mértékben megszüntetni, hanem részben más, hasonló adottságokkal és beépítettséggel rendelkező utcákra terelődik át a forgalom. A Wekerletelep esetében a Pannónia út kétségtelen előnye ugyanakkor a Baross utcával szemben, hogy a lakóházak az úttól nagyobb távolságra helyezkednek el, így az autóbuszok okozta zajhatás kevésbé, enyhébben érinti a tömegközlekedési útvonal közvetlen környezetében lakókat.

 

Szakmai indoklás A Kispesti Önkormányzat, illetve az érintett wekerletelepi lakosság kérésének eleget téve a lakosságot zavaró közlekedési forgalom mérséklése érdekében szükséges a Baross utcán áthaladó autóbuszjáratok útvonalának módosítása.
Várható eredmények:
  • A Baross utca tömegközlekedésből származó terhelése jelentősen csökken.
  • Közösségi közlekedés által eddig nem érintett szakaszon is megjelennek a nagyméretű járművek.
  • A Határ út M felé közlekedő autóbuszok menetideje az útvonal-módosítás miatt – a hétköznap reggeli időszak kivételével – némileg megnövekszik.
  • A Pannónia út északi szakaszán a várakozási lehetőség megszűnik, összességében csökken a várakozóhelyek száma a térségben.
Észrevételek beküldésének határideje: 2015. július 8.