Előzetes tájékoztató (Csepel)

A Pesterzsébet felé közlekedő autóbuszok útvonalának módosításáról Csepel központjában

Megnevezés: A Pesterzsébet felé közlekedő autóbuszok útvonalának módosítása Csepel központjában
Érintett térség: Csepel
Érintett járatok: 35-ös, 36-os, 148-as, 151-es
Bevezetés tervezett időpontja: 2015. szeptember
A változást kiváltó előzmények: A XXI. kerület, Kossuth Lajos utcában végzett munkálatok miatt a 35-ös, a 36-os, a 148-as és 151-es járat közlekedési rendje Csepel központjában ideiglenes jelleggel módosult. A munkálatok alatt érkezett lakossági észrevételek alapján a BKK véglegesítené a pesterzsébeti buszok számára kijelölt ideiglenes útvonalat. Forgalmi tapasztalataink szerint Pesterzsébet felé a II. Rákóczi Ferenc út–Ady Endre út vonalán az autóbuszos haladás feltétele kedvező.
   
Változás rövid leírása:

 

 

  • A javaslat szerint a Pesterzsébet felé közlekedő 35-ös, 36-os, 148-as és 151-es járat terelő útvonala véglegessé válna.
  • A 35-ös, 36-os, 148-as, 151-es autóbusz a Szent Imre tér H megállóhelyet követően a Vermes Miklós utca–Kossuth Lajos utca útvonal helyett egyenesen a II. Rákóczi Ferenc úton továbbhaladva érik el az Ady Endre utat. Az Ady Endre útra kanyarodva a Kossuth Lajos utca kereszteződését követően változatlan útvonalon közlekednek tovább Pesterzsébet irányába.
  • A csepeli végállomások felé közlekedő autóbuszok útvonala nem változik.
Útvonal:
  • A járatok útvonala a csepeli végállomások felől a Szent Imre tér H megállóig változatlan, azt követően a II. Rákóczi Ferenc út–Ady Endre úton közlekednek. A csepeli végállomások felé nincs változás.
Megállóhely:
  • A Pesterzsébet felé közlekedő 35-ös, 36-os, 148-as és 151-es autóbusz a Kossuth Lajos utcában található Ady Endre út (Kossuth Lajos utca) elnevezésű megállóhelyet a továbbiakban nem használja, helyette a csomópontban, az Ady Endre úti élelmiszer-áruház előtt áll meg.
  • Ellenkező irányban az alapútvonal szerinti megállóhely-használat megmarad, nincs változás.
Üzemidő és követési idő:
  • Az érintett 35-ös, 36-os, 148-as és 151-es járat követési ideje és üzemideje változatlan.

A Pesterzsébet felé közlekedő autóbuszok útvonalának módosítása Csepel központjában
A XXI. kerület, Kossuth Lajos utcában végzett közműépítési munkálatok időtartama alatt az ott közlekedő autóbuszok ideiglenesen módosított útvonalon haladtak, illetve a forgalomtechnikai kialakítás módosítása miatt jelenleg is ezt a terelő útvonalat használják. A tereléskor felülvizsgálták az eredetileg a Kossuth Lajos utcában közlekedő 35-ös, 36-os, 148-as és 151-es autóbuszjárat közlekedési rendjét, és a keretmenetrend szerinti útvonal jellemzőivel összehasonlítva értékelték az alkalmazott terelőút forgalmi tapasztalatait. A vizsgálatok alapján megállapították, hogy Csepel, Szent Imre tértől Pesterzsébet felé a II. Rákóczi Ferenc úton az Ady Endre útig kedvezőbbek a haladási körülmények, mint a Kossuth Lajos utcán át közlekedve.

A módosított útvonal szerint az autóbuszok kikerülik a Vermes Miklós utca–Kossuth Lajos utca jelzőlámpás kereszteződést (ahol a balra kanyarodás igen időigényes), a II. Rákóczi Ferenc úton továbbhaladva mentesülnek a Kossuth Lajos utca forgalmi torlódásaitól. Összességében tehát rövidebb menetidővel érik el a Kossuth Lajos utca és Ady Endre út csomópontját. A kedvezőbb, gyorsabb haladási feltételekre tekintettel javasolják, hogy a Pesterzsébet felé közlekedő 35-ös, 36-os, 148-as és 151-es járat a Szent Imre tér H megállót követően a II. Rákóczi Ferenc úton, majd jobbra az Ady Endre úton át érje el a Kossuth Lajos utca–Ady Endre út csomópontot – a Vermes Miklós utca–Kossuth Lajos utca útvonal helyett –, ahonnan az eredeti vonalvezetésnek megfelelően közlekednek tovább. Az útvonal-módosítással összefügg, hogy a 35-ös, a 36-ös, a 148-as és a 151-es autóbusz a Kossuth Lajos utca és az Ady Endre út csomópontjánál ezentúl nem érinti a Kossuth Lajos utcában található megállót, hanem a kereszteződés után az Ady Endre úton, az élelmiszer-áruház előtt kijelölt – az ideiglenes forgalmi rend szerint is használt – megállóhelyen áll meg.

A 35-ös, a 36-os, a 148-as és a 151-es autóbusz a csepeli végállomások felé, továbbá a 179-es, a 948-as, a 979-es és a 979A járat mindkét irányban változatlan útvonalon: az Ady Endre út és a Szent Imre tér között a Kossuth Lajos utcán át közlekedik.

A Pesterzsébet felé közlekedő 35-ös, 36-os, 148-as és 151-es autóbusz módosított útvonalát várhatóan 2015 szeptemberében véglegesítik.

Szakmai indoklás A Pesterzsébet felé közlekedő autóbuszjáratok számára a Vermes Miklós utca–Kossuth Lajos utca útvonal helyett a II. Rákóczi Ferenc úton továbbközlekedve kedvezőbbek a haladási feltételek.
Várható eredmények:
  • Az útvonal-módosítással a 35-ös, a 36-os, a 148-as és a 151-es busz menetideje Pesterzsébet felé rövidebb lesz.
  • A Pesterzsébet felé közlekedő autóbuszok mentesülnek a Kossuth Lajos utcában az Ady Endre út kereszteződése előtt kialakuló torlódások menetidő-növelő hatásától.
  • A II. Rákóczi Ferenc út felső szakaszán állandósul az autóbusz-közlekedés.
Észrevételek beküldésének határideje: 2015. július 17.