Előzetes tájékoztató (150, 251)

A 251-es járat útvonal-hosszabbításáról és a 150-es járat gyorsításáról

Megnevezés: A 251-es járat útvonalának meghosszabbítása és a 150-es járat gyorsítása
   
Érintett térség: Budafok, Koltói Anna-telep
   
Érintett járatok: 150, 251
   
Bevezetés tervezett időpontja: 2013. II. félév
   
A változást kiváltó előzmények:
 • A XXII. kerületben a Balatoni út nyugati oldalán elhelyezkedő Koltói Anna-telep közösségi közlekedési kiszolgálása a kerület központja felől kedvezőtlen. A lakóövezet környékéről jelenleg csak az 58-as és a 141-es autóbuszok biztosítanak eljutási lehetőséget Budafok központi része felé, ugyanakkor ezek Balatoni út (Háros utca) végállomásának eléréséhez a lakóterületről körülményes és hosszú gyalogút megtétele szükséges.
 • A 150-es járat egyre több utast szállít Budatétény és Újbuda között. Az utazási időt ezen a vonalon jelentősen növeli a Vincellér úti betérés, melynek önálló utasforgalma az átutazókéhoz képest alacsony, ezáltal az utazók többsége fölösleges kitérőt tesz autóbusszal.
   
Változás rövid leírása:
 • A Budafok, Városház tértől közlekedő 251-es járat útvonalát meghosszabbítjuk: az autóbuszok a Vincellér úti végállomás helyett – változattól függően – vagy a Memento Parkig vagy a Budatétény, benzinkútig közlekednek.
 • A 150-es járat Vincellér úti betérése megszűnik, az autóbuszok a Tegzes utcán egyenesen haladnak végig.
   
Útvonal:

251-es autóbusz:

1. változat:

Budafok, Városház tértől a Vincellér útig változatlan. A Vincellér út és a Memento Park között mindkét irányban a Hittérítő út – Kapisztrán utca – Pattantyús utca – Tanító utca – Balatoni út útvonalon, a 150-essel azonos útvonalon közlekedik.

2. változat:

Budafok, Városház tértől a Vincellér útig változatlan. A Vincellér út és a Budatétény, benzinkút között mindkét irányban a Hittérítő út – Kapisztrán utca – Pattantyús utca – Tanító utca – Balatoni út útvonalon közlekedik, majd a Kelenvölgyi utcába kanyarodva éri el a Budatétény, benzinkút végállomást.

150-es autóbusz:

 • Mindkét forgalmi irányban megszűnik a Hittérítő út – Budafok, Vincellér út – Hittérítő út útvonalú betérés, az autóbusz a Tordai út – Tegzes utca – Kapisztrán utca útvonalon közlekedik.
Megállóhely:

A 251-es autóbusz vonalán új megállóhelyek:

1. változat:

 • új megállóhely a Vincellér útnál a Városház tér irányában, a forduló előtt
 • a 150-es és a 250-es járat jelenlegi Hittérítő út elnevezésű megállóhelye
 • a 150-es és 250-es járat Kapisztrán utca elnevezésű megállóhelye
 • mindkét irányban a 150-es járat Tanító utca elnevezésű megállóhelye
 • mindkét irányban a 150-es járat Budatétény, benzinkút elnevezésű megállóhelye
 • Memento Park végállomás, 150-es járat Újbuda-központ irányú megállóhelye

2. változat:

 • új megállóhely a Vincellér útnál a Városház tér irányában, a forduló előtt
 • a 150-es és a 250-es járat jelenlegi Hittérítő út elnevezésű megállóhelye
 • a 150-es és 250-es járat Kapisztrán utca elnevezésű megállóhelye
 • mindkét irányban a 150-es járat Tanító utca elnevezésű megállóhelye
 • új végállomási megállóhely Budatétény, benzinkút elnevezéssel a Kelenvölgyi utcában a Kőmáli utca kereszteződése előtt
 • a 150-es járat Újbuda-központ irányú, Budatétény, benzinkút elnevezésű megállóhelye

A 150-es autóbusz vonalán megszűnő megállóhelyek:

 • Hittérítő út (mindkét irányban használt megállóhely)
 • Budafok, Vincellér út (mindkét irányban használt megállóhely)
 • Tegzes utca (csak Újbuda-központ felé használt megállóhely)

A 150-es, 250-es autóbuszok Újbuda-központ irányú közös megállóban való megállítása érdekében új megállóhely létesül a Tegzes utcában, a Hittérítő út kereszteződése után. Ez az új megállóhely a jelenlegi Kapisztrán utca és Hittérítő út elnevezésű megállóhelyekkel együtt egységesen a Szabina út elnevezést kapja.

Üzemidő:

 • A 251-es járat üzemideje bővül, szombaton délelőtt is közlekedik.
 • A 150-es járat üzemideje változatlan.
Követési idő:
 • A 251-es járat hétköznapi 30 perces követési idejét hosszabb időszakban biztosítjuk, ezáltal több járatot indítunk a körzetbe. Szombat délelőttönként a 251-es járat 60 percenként közlekedik.
 • A 150-es járat esetében nem változik a követési idő.

A XXII. kerületben a Balatoni út nyugati oldalán elhelyezkedő Koltói Anna-telep közösségi közlekedési kiszolgálása a kerület központja felől kedvezőtlen. A lakóövezet környékéről jelenleg az 58-as és a 141-es autóbuszok biztosítanak eljutási lehetőséget Budafok, Városház tér irányába, amely járatok Balatoni út (Háros utca) végállomásának eléréséhez a teleptől körülményes és hosszú gyalogút megtétele szükséges.

A Koltói Anna-telep tömegközlekedési ellátottságát a 251-es járat útvonalának meghosszabbításával tervezzük javítani. A telep alapos feltárása csak a forgalomcsillapított, szűk lakóutcák használatával lenne megvalósítható, azonban az autóbuszos közlekedés megjelenése és annak zavaró hatása a telep belső területén a lakosság ellenérzését váltaná ki. Minderre tekintettel az autóbuszok továbbvezetését a Balatoni úton látjuk célszerűnek egészen a Memento Parkig. A szolgáltatási színvonal emelése, illetve az utasok kényelme érdekében fontosnak tarjuk, hogy a Koltói Anna-telephez közeli, kevés gyaloglási távolsággal megközelíthető megállóhelyekről közvetlen közlekedési kapcsolat létesüljön Budafok központi része felé.

A módosítás lényege, hogy a Budafok, Városház térről induló 251-es autóbusz a mostani végállomásától, a Vincellér úttól tovább közlekedik, az első változat szerint a Memento Parkig, illetve a második változat szerint a Budatétény, benzinkútig. Az első változat előnye, hogy eléri a Koltói Anna-telep déli részét is , míg a második fő előnye, hogy a Koltói Anna-telepről indulók a Balatoni úton való átkelés nélkül tudnak felszállni a járművekre.

A 251-es mindkét forgalmi irányban a Hittérítő út – Kapisztrán utca – Pattantyús utca – Tanító utca – Balatoni út útvonalon halad végig, az új útvonalán található összes megállóhelyet kiszolgálja, amelyeket jelenleg a 150-es járat érint. A változással összefüggésben ezentúl nem csak hétköznap, hanem szombaton délelőtt is közlekednek az autóbuszok, emellett tervezzük a járat hétköznapi közlekedésének sűrítését is bizonyos időszakokban.

A 251-es autóbusz útvonal-hosszabbítása, üzemidejének kibővítése, valamint hétköznapi sűrítése megengedhetővé teszi, hogy a 150-es autóbuszok kevesebb helyben le- vagy felszálló, és több átutazó utas által használt  Vincellér úti betérését mindkét irányban felhagyjuk. A Budafok, Vincellér út megállóhelyet ezentúl a 250-es és 251-es járatok szolgálják ki. A betérés megszüntetésével részben kompenzálható a fejlesztés következtében fellépő többletköltség is.

Szakmai indoklás A Koltói Anna-telep és Budafok központi része közötti kedvező tömegközlekedési kapcsolat megvalósítható a 251-es járat továbbvezetésével. A telepről utazók kényelme érdekében fontos, hogy a kerületközpont irányába közlekedő autóbuszok olyan megállóhelyeket szolgáljanak ki, amelyek gyalogosan könnyen megközelíthetőek a lakóövezet felől. Az útvonal-hosszabbítás következtében átszállás nélküli eljutási lehetőség nyílik a Koltói Anna-telep közvetlen szomszédságában található Memento Park (1. változat) és Budatétény, benzinkút megállóhelyektől Budafok, Városház térre.

 

A 251-es autóbusz sűrítésével és útvonal-hosszabbításával kapcsolatos többlet-ráfordítások részleges kompenzálásaként, valamint a 150-es járat átutazó utasai részére a menetidő csökkentése érdekében a 150-es járat Vincellér úti betérése megszüntethető. A Budafok, Vincellér út megállóhelyet a továbbiakban a 250-es és a 251-es járatok szolgálják ki. A megállóhelytől az Újbuda-központ irányú ritkább kiszolgálást a bővülő kerületközponti eljutási lehetőségek ellensúlyozzák.

   
Várható eredmények: A Koltói Anna-telep környékének tömegközlekedési kiszolgálása és hálózati kapcsolatai javulnak.

 

A 251-es autóbusz útvonal-hosszabbításával, üzemidejének kibővítésével, hétköznapi sűrítésével az érintett térség térbeli-időbeli közlekedési lefedettsége nő.

A 150-es járat betérésének megszüntetése csökkenti a menetidőt Budatétény és Újbuda között.

   
Észrevételek beküldésének határideje: 2013. augusztus 11.