Előzetes tájékoztató (135, 135A)

135-ös és 135A jelzésű új viszonylatok indítása a XXIII. kerületben

Megnevezés: 135-ös és 135A jelzésű új viszonylatok indítása Soroksár térségében
   
Érintett térség: Soroksár
   
Érintett viszonylatok: Új 135-ös és 135A viszonylatok
   
Bevezetés tervezett időpontja:

A XXIII. kerületi Önkormányzattal és az Auchan Magyarország Kft.-vel megkötendő megállapodások függvényében, tervezetten 2013. szeptember 1-jétől.

   
A változást kiváltó előzmények:

A XXIII. kerület térségében Soroksár-Újtelep felől a kerület központja, illetve Millenniumtelep irányába közvetlen tömegközlekedési kapcsolatot a BKK jelenleg nem biztosít. A közvetlen eljutási lehetőséget csak a XXIII. kerület által finanszírozott Volánbusz-járat, az ún. Soroksár-busz valósítja meg. A BKK a minőségi közszolgáltatási feladatinak ellátása, az egységes tömegközlekedési hálózat kialakítása, valamint a jogszabályi előírások alapján kezdeményezte a XXIII. kerületi Önkormányzatnál a járat integrációját a BKK vonalhálózatába.

 

   
Változás rövid leírása:

A jelenlegi Soroksár-busz elnevezésű Volán-járathoz hasonló útvonalon új viszonylatokat indítunk.

A Soroksár, Millenniumtelepről induló 135-ös és 135A autóbuszok a XXIII. kerület központján át, az Erzsébeti temetőt és a Jahn Ferenc Kórházat is kiszolgálva érik el Soroksár-Újtelep térségét, ahonnan a 135-ös járat továbbhalad Soroksár, Auchan áruházig, a 135A betétjárat végállomása pedig a Szentlőrinci úti lakótelep.

Útvonal:
 • A 135-ös és a 135A viszonylat útvonala Soroksár, Millenniumtelep felé:

Soroksár, Auchan áruház (135 vá.) – Auchan belső út – Szentlőrinci út – M5-ös szervizút – Tesco lehajtó – felüljáró – Tesco bekötőút – Szentlőrinci út – Szent László utca – Szentlőrinci úti lakótelep vá. (135A vá.) – Szent László utca – Újtelep út – Köves út – Tartsay utca – Külső Vörösmarty utca – Vörösmarty utca – Előd utca – Vágóhíd utca – Alsó határút – Könyves utca – Tárcsás utca – Tisza utca – Rézöntő utca – Templom utca – Hősök tere – Templom utca – Grassalkovich út szervizútja – Hunyadi utca – Tájkép utca – Haraszti út – Soroksár, Millenniumtelep

 

 • A 135-ös és a 135A viszonylat útvonala Soroksár, Auchan áruház / Szentlőrinci úti lakótelep felé:

Soroksár, Millenniumtelep – Haraszti út – Tájkép utca – Grassalkovich út szervizútja – Templom utca – Hősök tere – Templom utca – Tárcsás utca – Könyves utca – Alsó határút Külső Vörösmarty utca – Tartsay utca – Köves út – Újtelep út – Szent László utca – Szentlőrinci úti lakótelep vá. (135A vá.) – Szent László utca – Szentlőrinci út – M5-ös szervizút – felüljáró – áruházi parkoló – Soroksár, Auchan áruház (135 vá.)

 

Megállóhely: A mellékelt térkép szerint
Üzemidő:

135-ös

 • tanítási munkanapokon: a reggeli csúcsidőszak kivételével teljes üzemidőben;
 • tanszüneti munkanapokon és hétvégi napokon: teljes üzemidőben;
 • ünnepnapokon (az Auchan zárva tartása idején): nem közlekedik

135A

 • tanítási napokon: a reggeli csúcsidőszakban;
 • tanszüneti munkanapokon és hétvégi napokon: nem közlekedik;
 • ünnepnapokon (az Auchan zárva tartása idején): teljes üzemidőben
Követési idő:

A mostani Soroksár-busz közlekedési rendjéhez képest mindkét csúcsidőszakban gyakrabban, 40-50 perc helyett 30 percenként indulnak az új viszonylatok. A hétvégén kb. kétszeresére növeljük a menetek számát.

135-ös

 • tanítási napokon a délutáni csúcsidőszakban 30 percenként;
 • üzemidejének minden más időszakában 60 percenként

135A

 • tanítási napokon a reggeli csúcsidőszakban 30 percenként;
 • ünnepnapokon a teljes üzemidőben 60 percenként

135-ös és 135A jelzésű új viszonylatok indítása Soroksár térségében
A BKK tömegközlekedési hálózatából jelenleg hiányzik a XXIII. kerületet feltáró, belső közlekedési kapcsolatokat nyújtó autóbuszjárat. Soroksár térségében a kerületi belső tömegközlekedési kapcsolatokat csak a XXIII. kerület által finanszírozott Volánbusz-járat, az ún. Soroksár-busz valósítja meg. A járat Soroksár, Auchan áruház és a Soroksár, Millenniumtelep között közlekedik, feltárja Soroksár-Újtelep lakóövezeteit, és onnan közvetlen eljutási lehetőséget nyújt a XXIII. kerület központja felé is.

A XXIII. kerületi Önkormányzattal és az Auchan Magyarország Kft.-vel megkötendő megállapodások függvényében, tervezetten 2013. szeptember 1-jétől a BKK a szolgáltatási tevékenységébe illesztve átvállalja a Soroksár-busz üzemeltetését. A mai Volán-járatéhoz hasonló útvonalon 135-ös és 135A jelzéssel új viszonylatokat indítunk. A 135-ös alapjárat Soroksár, Millenniumteleptől Soroksár, Auchan áruházig közlekedik, míg a 135A betétjárat vonala a Millenniumteleptől csak a Szentlőrinci úti lakótelepig vezet. A viszonylatok útvonalát, valamint megállóhelyeit mutatja a következő térkép.

A 135-ös és 135A járat az útvonalon érintett összes megállóhelyet kiszolgálja. A jelenlegi Soroksár-busz vonalvezetéséhez képest az új viszonylatok útvonala Soroksár-Újtelep térségében egyszerűsödik. A 123-as járattal megegyező módon tárják fel a Jahn Ferenc Kórház környékét és a Szentlőrinci úti lakótelepet, a 135-ös autóbuszok mindkét irányban betérnek a Szentlőrinci úti lakótelep fordulóhoz. Azokon az ünnepnapokon, amikor az Auchan áruház zárva tart, az autóbuszok csak Soroksár, Millenniumtelep és a Szentlőrinci úti lakótelep között közlekednek 135A jelzéssel.

A mostani Soroksár-busz közlekedése nem ütemes, hétköznap a reggeli csúcsidőszaktól a délutáni csúcsidőszakig kb. 40-50 percenként, majd esténként hozzávetőleg óránként indul. Szombaton és munkaszüneti napokon végállomásonként mindössze a hajnali órákban 1, délelőtt 3, délután 4, este pedig 1 indulással rendelkezik.

A XXIII. kerületi belső utazások kedvezőbb feltételeinek megteremtése céljából a 135-ös járatcsaládot ehhez képest gyakrabban, ütemes menetrend szerint tervezzük üzemeltetni, nagyrészt alacsonypadlós járművekkel. A csúcsidőszakokban az eddigi 40-50 perces követés helyett 30 perces gyakoriságú indulásokat tervezünk, napközben, esténként és a hétvégi napokon is egyszerűen megjegyezhető, ütemes óránkénti közlekedést alakítunk ki. A Soroksár-busznak irányonként hétvégén jelenleg mindössze 9 menete van, ehhez képest a 135-ös járatpár szombaton 19-szer, vasárnap és ünnepnapokon 17-szer indul majd mindkét végállomásról.

A 135-135A járatpár együttes üzemideje hétköznap és szombaton Soroksár, Millenniumtelep felől kb. 4 és 22 óra között tart, az Auchan áruház, illetve a Szentlőrinci úti lakóteleptől kb. 5 és 23 óra között közlekednek az autóbuszok. Vasárnap és ünnepnapokon az üzemzárás korábbi időpontban történik: Millenniumteleptől 20 óra körül, az Auchan áruháztól, valamint a Szentlőrinci úti lakóteleptől 21 óra tájékán indul az utolsó kocsi.

A reggeli csúcsidőszakban, 6 és 8 óra között az autóbuszok 30 percenként indulnak, 6 és 7 óra között nem térnek be az Auchan áruházhoz, csak a Szentlőrinci úti lakótelep és Soroksár, Millenniumtelep között közlekednek 135A jelzéssel. Napközben és a délutáni csúcsidőszakban a reggeli időszaknál magasabb bevásárló utasforgalom miatt az autóbuszok teljes vonalon 135-ös jelzéssel közlekednek 12:10 és 17:40 óra között 30 percenként, a délelőtti órákban pedig 60 percenként. Szombaton és munkaszüneti napokon az autóbuszok 60 perces követési idővel indulnak Millenniumtelep és Soroksár, Auchan áruház között, ugyanakkor ünnepnapokon az áruház zárva tartása miatt csak a rövidebb 135A vonalon, a Szentlőrinci úti lakótelepig szükséges lefedni az utazási igényeket.

A Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzattal történő egyeztetések függvényében a Soroksár-busz helyébe lépő 135-ös és 135A járatokat 2013. szeptember 1-jén tervezzük üzembe helyezni. A 135-ös és 135A viszonylatok a jelenlegi Soroksár-buszhoz hasonló ingyenes igénybevételének lehetősége – a vonatkozó jogszabályi lehetőségek keretein belül – szintén a XXIII. kerületi önkormányzattal folytatott tárgyalások eredményének függvénye.

Szakmai indoklás

Soroksár belső tömegközlekedési kapcsolatait javítani szükséges. A jelenleg csak a 966-os éjszakai BKK-járat által feltárt területeket (Könyves utca, Erzsébeti temető térsége) nappal is indokolt kiszolgálni. Soroksár-Újtelep felől a XXIII. kerület központján át a Millenniumtelep irányába igény merült fel a közvetlen, ütemes menetrend szerint közlekedő viszonylat bevezetésére.

 

   
Várható eredmények:

A XXIII. kerület tömegközlekedési ellátottsága, térbeli és időbeli lefedettsége jelentősen javul. A kerületi belső hivatásforgalom és az Auchan áruházhoz kapcsolódó bevásárlóforgalom színvonalasabb kiszolgálásban részesül.

   
Az előkészítésben részt vevő szervezetek: XXIII. kerületi Önkormányzat;

 

Auchan Magyarország Kft.

   
Észrevételek beküldésének határideje: 2013. július 24.