Előzetes tájékoztató (134, 226)

226-os jelzéssel új autóbusz-járat indítása és a 134-es autóbusz hétvégi üzemidejének módosítása

Megnevezés: 226-os jelzéssel új autóbusz-járat indítása és a 134-es autóbusz hétvégi üzemidejének módosítása
   
Érintett térség: Margitsziget, Óbudai-sziget
   
Érintett járatok: 134, 234, új járat 226-os jelzéssel
   
Bevezetés tervezett időpontja: 2013. augusztus 17.
   
A változást kiváltó előzmények:
 • Budapest főpolgármesterének kezdeményezése alapján az Óbudai-sziget kedvezőbb kiszolgálása érdekében megvizsgáltuk az Óbudai-sziget közösségi közlekedésének fejlesztési lehetőségeit.
   
Változás rövid leírása:
 • A 234-es járat közlekedési rendje megváltozik, a Nyugati pályaudvar M végállomástól a Margitszigeten és az Árpád hídon keresztül nem Békásmegyer felé, hanem az Óbudai-szigetre közlekedik, új, 226-os jelzéssel. Az útvonal módosításával megvalósul az Óbudai-sziget tömegközlekedési feltárása egyrészt Óbuda központi része felől, továbbá az M3-as metró irányából is, ugyanakkor a 234-es által biztosított Óbuda – Margitsziget – Nyugati pályaudvar M kapcsolat is megmarad, a 226-os azt továbbra is biztosítja. A szabadidős tevékenységhez kapcsolódó forgalom sajátosságainak megfelelően a járat kizárólag május 1. és szeptember 30. között hétvégi és ünnepnapokon napközben közlekedik, a 234-es járat mai követésével, jellemzően 15 percenként.
 • A jelenlegi 234-es autóbusz helyett Szentlélek tér H és Békásmegyer, Újmegyeri tér között hétvégén és ünnepnapokon napközben a továbbiakban az egyébként munkanapokon itt közlekedő 134-es jelzésű autóbusszal lehet utazni.
Útvonal:
 • 226-os: útvonala Nyugati pályaudvar M és Bogdáni út között a jelenlegi 234-es járattal azonos, tovább a Szentendrei út – Reményi Ede utca – Leányfalu utca – Mozaik utca – K-híd – Május 9. park útvonalon éri el a korábbi HM-üdülő előtti buszfordulót. Visszafelé a Május 9. park – K-híd – Mozaik utca – Szentendrei út útvonalon halad, majd a Bogdáni úttól Nyugati pályaudvar M felé a 234-es járat jelenlegi útvonalán közlekedik.
 • 134-es: nincs változás
Megállóhely:
 • A 226-os vonalán a jelenlegi 234-estől eltérő új megállóhelyek Óbudai-sziget felé:

–        Jégtörő utca

–        Május 9. park

–        Sporttelep

–        Óbudai-sziget hajóállomás

–        Óbudai-sziget

 

 • Nyugati pályaudvar M felé:

–        Óbudai-sziget

–        Óbudai-sziget hajóállomás

–        Sporttelep

–        Május 9. park

–        Jégtörő utca

–        Kaszásdűlő H (új helyen)

 

 • A 226-os a jelenlegi 234-es Kaszásdűlő H és Békásmegyer, Újmegyeri tér közötti megállóit nem érinti.

 

Üzemidő:

 • 134-es: hétvégén és ünnepnapokon napközben is közlekedik
 • 226-os: kizárólag május 1-jétől szeptember 30-ig szombaton és munkaszüneti napokon 9 óra és 18 óra között közlekedik
Követési idő:
 • 134-es: hétköznap nincs változás, hétvégén és ünnepnapokon május 1. és október 14. között  is – a jelenlegi 234-es követési idejével – 15 percenként közlekedik.
 • 226-os: május 1-jétől szeptember 30-ig hétvégén és ünnepnapokon napközben 15 percenként jár.

Budapest főpolgármesterének kezdeményezése nyomán a BKK az Óbudai-sziget kedvezőbb kiszolgálása érdekében megvizsgálta a térség közösségi közlekedésének fejlesztési lehetőségeit.

Az Óbudai-szigeten, valamint a Margitszigeten a nyári időszakban számos szabadidős, valamint gyermekprogram zajlik. Ezen programok megközelítése érdekében módosítjuk a 234-es járat útvonalát. Az autóbuszok a Nyugati pályaudvar M végállomás és Bogdáni út között a jelenlegi útvonalat használják, a Bogdáni úttól az Óbudai-sziget felé a Szentendrei út – Reményi Ede utca – Leányfalu utca – Mozaik utca – K-híd – Május 9. park útvonalon érik el végállomásukat, a korábbi HM-üdülő előtti buszfordulót. Nyugati pályaudvar M irányában a Május 9. park – K-híd – Mozaik utca – Szentendrei út útvonalon át haladnak a Bogdáni út megállóhely felé, ahonnan további vonalvezetésük változatlan. A módosított útvonalú járat jelzése 226-osra változik.

A főváros közkedvelt zöldövezeteinek, így a Margitsziget és az Óbudai-sziget látogatóinak száma tavasszal (jellemzően májustól), nyáron, valamint a kora őszi időszakban lényegesen magasabb, mint az év többi szakában. Tekintettel a Margitszigethez és az Óbudai-szigethez kapcsolódó szabadidős forgalom szezonalitására, a 226-os járatot kizárólag a tavaszi – nyári – kora őszi idényben, május 1. és szeptember 30. között hétvégi napokon tartjuk indokoltnak közlekedtetni. Az üzemkezdetet 9 óra körüli időpontban, az üzemzárást pedig 18 óra tájékában tervezzük. A 234-es által biztosított Óbuda – Margitsziget – Nyugati pályaudvar M kapcsolat is megmarad, a 226-os azt továbbra is biztosítja.

Békásmegyer, Újmegyeri tér – Szentlélek tér H útvonalon ezentúl egész évben hétvégén és ünnepnapokon is a 134-es autóbuszok fognak közlekedni. Az útvonal kiszolgálásának gyakorisága nem változik, hétvégén napközben jellemzően 15 perces járatsűrűséget alkalmazunk.

A Budapest közlekedésszervezési feladatainak ellátásáról szóló, 20/2012. (III. 14.) Főv. Kgy. rendelet 9. §-ának megfelelően a BKK Zrt. feladata az érintettek előzetes tájékoztatása és véleményük kiértékelése a tervezett tömegközlekedési változásokkal kapcsolatban. Végleges hálózatmódosulás vagy egy járat kapacitását lényegesen befolyásoló menetrendi változás esetén a BKK Zrt. köteles kikérni az utasok véleményét oly módon, hogy a módosításra vonatkozó javaslatát 60 nappal a tervezett bevezetés előtt elkészíti és közzéteszi honlapján legalább 14 napig tartó véleményezés céljából. A véleményezési időszak csökkenthető, ha azt rendkívüli helyzet indokolja.

A Margitsziget és az Óbudai-sziget szezonális utasforgalom-növekedése miatt a 134-es, a 234-es és az új 226-os járatokkal kapcsolatos változásokat 2013. augusztus 17-től, a Sziget fesztivál utáni első hétvégétől tervezzük bevezetni. A közlekedési igényekhez megfelelőbben illeszkedő szolgáltatás nyújtása érdekében a társadalmi egyeztetés időtartamát lerövidítjük.

Szakmai indoklás

Az Óbudai-sziget kedvezőbb kiszolgálása érdekében a 234-es autóbusz útvonalát módosítjuk és a továbbiakban 226-os jelzéssel közlekedtetjük. Az Óbudai-szigetre az utazások idényjellegűek, valamint jellemzően szabadidős tevékenységekhez köthetőek, ezért csak a tavaszi, a nyári, illetve a kora őszi időszak hétvégi napjain látjuk indokoltnak a sziget kiszolgálását . A Margitsziget mellett az Óbudai-sziget is kedvező, belvárosi, valamint M3-as metrókapcsolatot kap, ugyanakkor a 234-es által biztosított Óbuda – Margitsziget – Nyugati pályaudvar M kapcsolat is megmarad, a 226-os azt továbbra is biztosítja.

   
Várható eredmények: A 226-os járatok közlekedtetése a szabadidős és idényjellegű utazási igényeket megfelelő mértékben kielégíti.
   
   
Észrevételek beküldésének határideje: 2013. július 17.