Előzetes egyeztetés (236, 236A)

A 236-os és 236A jelzésű új autóbuszjáratok beindításával kapcsolatos változások

Megnevezés: A 236-os és 236A új autóbuszjáratok beindítása
   
Érintett térség: Havanna utcai lakótelep; Üllői út térsége; Ganztelep; Vecsés, Market Central
   
Érintett járatok: 236 és 236A (új járatok), 166, 166A, 266
   
Bevezetés tervezett időpontja: 2013. november
   
A változást kiváltó előzmények:
 • Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere kezdeményezte Pestszentlőrinc belső közlekedési kapcsolatainak bővítését.
 • A XVIII. kerület és a Vecsés határában létesült Market Central bevásárló komplexum között tömegközlekedési kapcsolat létesítésére lakossági igény merült fel.
 • A XVIII. kerületen belüli nagy utasforgalmat generáló intézmények (polgármesteri hivatal, okmányiroda, szakorvosi rendelő) megközelítésének és egyéb, kerületen belüli közlekedési kapcsolatok javítására is igény mutatkozik.
   

 

 

 

 

 

 

Változás rövid leírása:

 • 236-os jelzéssel új járat közlekedik Vecsés, Market Central és a Havanna utcai lakótelep között a Béke tér, Ferihegy vasútállomás és a Szarvas csárda tér érintésével.
 • 236A jelzéssel csak munkanapokon új járat közlekedik Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és a Havanna utcai lakótelep között a Béke tér, Ferihegy vasútállomás és a Szarvas csárda tér érintésével.
 • A 166-os autóbusz továbbra is a Gubacsi út és Ferihegy vasútállomás között közlekedik, de egyik irányban sem tér be a Mednyánszky utcához.
 • A 266-os autóbusz útvonala módosul, Pestszentimre vasútállomás – Ferihegy vasútállomás – Mednyánszky utca – Ferihegy vasútállomás – Pestszentimre vasútállomás útvonalon közlekedik.
 • A 166A járat megszűnik.
Útvonal:
 • 236-os autóbusz: Vecsés, Market Central – Üllői út – Béke tér – Ferihegy vasútállomás – Béke tér – Üllői út – Szarvas csárda tér – Üllői út – Baross utca – Havanna utcai lakótelepi körforgalom – Üllői út – Thököly út – Gárdonyi Géza utca – Haladás utca – Szarvas csárda tér – Üllői út – Béke tér – Ferihegy vasútállomás – Béke tér – Üllői út – Vecsés, Market Central
 • 236A autóbusz: Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca – Üllői út – Béke tér – Ferihegy vasút-állomás – Béke tér – Üllői út – Szarvas csárda tér – Üllői út – Baross utca – Havanna utcai lakótelepi körforgalom – Üllői út – Thököly út – Gárdonyi Géza utca – Haladás utca – Szarvas csárda tér – Üllői út – Béke tér – Ferihegy vasútállomás – Béke tér – Üllői út – Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca
Megállóhely:
 • Az 236-os és 236A autóbuszok az útvonalukon érintett összes megállóhelyet kiszolgálják, valamint új megállóhelyet jelölünk ki a pestszentlőrinci szakorvosi rendelőintézet közvetlen közelében és a Lőrinci piacnál. Ezen felül új megállóhelyeket létesítünk a 236-os járat önálló vonalán. Új megállót létesítünk Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és Vecsés, Market Central között Pestszentlőrinc, sorompónál és a vecsési Logisztikai központ térségében a Lincoln úton és a Lőrinci utcánál.
 • A 166-os és a 266-os autóbuszok az útvonalukon található valamennyi megállóhelyet változatlanul kiszolgálják.
Üzemidő:
 • A 236-os és 236A autóbuszok minden nap 6:30 – 20:00 óra között közlekednek.
 • A 166-os járat üzemideje változatlan.
 • A 266-os járat üzemideje bővül: a 166-os autóbusszal megegyezően, mindennap teljes üzemidőben közlekedik.
Követési idő:
 • A 236-os és 236A autóbuszok munkanapokon egyaránt 60-60 percenként közlekednek, a közös járatkövetés tehát 30 perc.
 • Hétvégi napokon csak a 236-os autóbusz közlekedik 60 percenként.
 • A 166-os járatcsalád együttes követési ideje az új rend szerint nem változik, a 166-os és a 266-os autóbuszjárat egymáshoz hangoltan közlekedik.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere kezdeményezte, hogy a BKK vezessen be egy új autóbuszjáratot, mely közvetlen kapcsolatot teremt a kerület nagy lélekszámú területei és forgalmas közintézményei között, valamint eljutási lehetőséget biztosít a XVIII. kerület szomszédságában található Market Central bevásárló létesítmény. A kérés alapján megvizsgáltuk az új járat üzembe helyezésének lehetőségét, illetve az ehhez kapcsolódó szükséges forgalmi változtatásokat. A terveink szerint a XVIII. kerületi Önkormányzat, a Market Central és a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában 2013. novemberétől 236-os jelzéssel új járat közlekedik Vecsés, Market Central és a Havanna utcai lakótelep között, továbbá 236A jelzéssel Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és a Havanna utcai lakótelep között.

Az új járatok közvetlen kapcsolatot biztosítanak a XVIII. kerület számos sűrűn lakott területe felől, továbbá a kerület központját jelentő Szarvas csárda tértől az Üllő út térségén át Ferihegy vasútállomást is érintve a Market Central bevásárlóközponthoz. A járatok útvonala érinti a Baross utca – Üllői út csomópontjánál található polgármesteri hivatalt és a közeli okmányirodát, a Thököly úti vonalvezetésből adódóan pedig könnyen elérhető a XVIII. kerületi szakorvosi rendelőintézet is. Az autóbuszok az útvonalukon érintett összes megállóhelyet kiszolgálják, továbbá új megállóhelyeket létesítünk a Zsebők Zoltán Szakrendelő közvetlen közelében és a Lőrinci piac Gárdonyi Géza utcai bejáratánál. Az új 236-os járat számára a Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és Vecsés, Market Central közötti szakaszon további megállóhelyeket jelölünk ki Pestszentlőrinc, sorompónál és a vecsési Logisztikai központ környékén.

A 236-os autóbuszt minden nap 6:30 és 20:30 óra között tervezzük közlekedtetni, a 236A jelzésű betétjárat hasonló üzemidőben, de csak munkanapokon jár majd. A javaslatunk szerint mindkét járat 60 percenként közlekedik egymáshoz hangolt ütemes menetrend szerint, tehát a közös követési idő 30 perc.

A 236-os és 236A járatok bevezetésével egy időben módosítani szükséges a 166-os, 166A és 266-os autóbuszok útvonalát és menetrendjét is. A terveink szerint a 166-os autóbusz továbbra is a Gubacsi út és Ferihegy vasútállomás között közlekedik, de egyik irányban sem tér be a Mednyánszky utcához, így a Királyhágó útról a Béke téren át egyenesen a Nagybánya utca felé halad. A 266-os autóbusz Pestszentimre vasútállomás – Béke tér – Ferihegy vasútállomás – Béke tér – Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca – Béke tér – Ferihegy vasútállomás – Béke tér – Pestszentimre vasútállomás útvonalon közlekedik. A 166-os autóbuszcsalád átalakításának következtében a 166A járat megszűnik, meneteit a 266-os indulások pótolják. A 166-os járatcsalád átszervezését követően a jellemző járatsűrűség nem változik, Pestszentimre vasútállomás és Béke tér, valamint Ferihegy vasútállomás között a közlekedés gyakorisága minden napszakban megegyezik a jelenlegi értékekkel. Az új rendszernek köszönhetően a Béke tér és a Mednyánszky utca közötti szakaszon a kiszolgálás minősége javul, lehetőség nyílik az egyenletes, autóbusz-közlekedés megvalósítására, így a mostani helyzethez képest sűrűbb járatkövetést tapasztalhatunk. A 166-os járat üzemideje változatlan, míg a 266-os autóbuszoké bővül. A 166A betétjárat kiváltását 266-os indulásokkal tervezzük, így módosított útvonalú 266-os járat a 166-os autóbusszal megegyezően mindennap teljes üzemidőben fog közlekedni.

Az új 236-os és 236A járatok, valamint a módosított útvonalú 166-os és 266-os járatok útvonalát mutatja a következő térkép.

Szakmai indoklás
 • Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármester kezdeményezésére 236-os és 236A jelzéssel új járatot indít a BKK, amely bővíti a XVIII. kerület belső közlekedési kapcsolatait, valamint a nagyobb lakóterületei irányából eljutást biztosít a Market Central bevásárlóközponthoz.
 • A nagy utasforgalmú átszállópontok (Pestszentlőrinc, Béke tér, Ferihegy vasútállomás, Szarvas csárda tér) elérése javult az új járatok által.
 • A 236-os és 236A járatokkal kedvező közlekedési lehetőség nyújtható a kerületi önkormányzathoz, okmányirodához, a szakorvosi rendelőhöz, a piachoz stb.
 • Az új járatok háromszereplős finanszírozás alapján közlekednek (a Market Central, a XVIII. kerületi Önkormányzat, és a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával).
 • A 166-os, 166A és 266-os járatok hálózati és menetrendi rendszere a vasúti csatlakozások figyelembevétele mellett egyszerűsíthető, alapvetően az új 236, 236A járatok közlekedési rendjéhez igazítva.
   
Várható eredmények:
 • A Market Central és környékének jobb megközelíthetősége a XVIII. kerület irányából.
 • Javuló belső hálózati kapcsolatok a XVIII. kerületben.
 • A közvetlen járatoknak köszönhetően számos relációban csökkenhet az utazással töltött idő.
   
Észrevételek beküldésének határideje: 2013. szeptember 18.