A D11-es, D12-es és D13-as hajójáratok kínálatának módosítása az utazási igények alapján
Meghirdetett javaslat
Meghirdetett javaslat címeA D11-es, D12-es és D13-as hajójáratok kínálatának módosítása az utazási igények alapján
Közzététel időpontja2016.05.30. 18:08
Véleményezés kezdete2016.05.30
Véleményezés vége2016.06.13
Lezárás dátuma
Bevezetés dátuma2016.07.18
Érintett térség: III., IV., XIII., V., I., IX. és XI. kerületi dunai hajókikötők vonzáskörzete
   
Érintett járatok: D11, D12, D13
   
Bevezetés tervezett időpontja: 2016. nyár

 

Az utasforgalmi tapasztalatok szerint a dunai hajójáratok kihasználtsága függ az időjárástól: a téli időszakban viszonylag kevesen, míg nyáron sokan veszik igénybe ezt a szolgáltatást. A BKK a hajójáratok útvonalának, megállási rendjének és menetrendjének felülvizsgálatával, a szezonálisan változó igényeket is figyelembe véve elkészítette javaslatát a dunai hajóközlekedés hatékonyságának növelésére.

A javaslat szerint:

  • Az Újpest, Árpád út és a Haller utca között közlekedő D11-es járat a jelenlegi menetidejénél gyorsabban közlekedik, kihagyva a munkába járáshoz kevésbé használt Várkert Bazár kikötőt. A hajójárat csak munkanapokon csúcsidőszakban, egész évben azonos menetrend szerint közlekedik.
  • Tavasztól őszig a D12-es hajó az újpesti csúcsidei járat kiegészítéseként a Boráros tér és Rómaifürdő között jár. A két járat együtt a jelenleginél gyakrabban közlekedik a belvárosi szakaszon, növelve a dunai átkelési lehetőségek számát is.
  • A hétvégi D13-as és a D12-es hajójáratot a BKK összevonja, ezáltal egyszerűbbé, átláthatóbbá válik a hálózat. Tavasztól őszig hétvégeken is a D12-es hajójárat közlekedik a jelenleginél bővebb kínálattal.
  • Az utasforgalmi igényekhez igazodva tavasztól őszig jobb kiszolgálásban részesül a Margitsziget, Centenáriumi emlékmű és az Óbudai-sziget megálló. A jelenleg csak hétvégén érintett (kis forgalmú) Margitsziget, Szállodák és a Dráva utca kikötőt a hajók a továbbiakban nem érintik.

A tavasztól őszig tartó időszakban

Ebben az idényben két hajójárat, az Újpest és a Haller utca között a D11-es, valamint a tervek szerint a Boráros tértől induló és a Rómaifürdő térségét kiszolgáló D12-es közlekedik. A közös belvárosi szakaszon a hajók sűrűbben, együttesen 30 percenként indulnak. Tavasztól őszig könnyen megjegyezhető, egységes menetrendet alakít ki a BKK. Az utasforgalmi tapasztalatok alapján a reggeli csúcsidőszakban csak a D11-es jelzésű hajók közlekednek jellemzően 60 percenként. Igazodva az Újpesti-öböl vonzáskörzetében, a Meder utca és az Újpest, Árpád út kikötő térségében jelentkező utazási igényekhez, néhány D11-es hajó Újpest, Árpád út helyett csak a Jászai Mari térig közlekedik, illetve onnan indul.

A D13-as és a D12-es hajójáratot a BKK összevonja, így hétvégén is a D12-es hajók közlekednek egyszerűbbé, átláthatóbbá téve ezzel a hajóközlekedési hálózatot. Az utazási igények alapján a hétvégi hajóközlekedés kínálata bővül: a jelenlegi menetrendhez képest bővebb üzemidőben, 60 helyett jellemzően 30 percenként járnak a hajók.

Az Egyetemváros–A38, illetve a Haller utca megálló forgalma jellemzően a munkába járásból adódik, ennek megfelelően a gyorsabb eljutás érdekében ezentúl csak a csúcsidőszakban közlekedő D11-es járat szolgálja ki körforgalmi jelleggel, napszakonként változó irányban a Petőfi hídtól délre található kikötőket. A D12-es hajók pedig a Boráros tér és a Rómaifürdő között közlekedik. A Várkert Bazár megállónál csak a tavasztól őszig napközben és délután közlekedő D12-es hajók kötnek ki, a gyorsabb eljutást kínáló D11-es hajójárat ezentúl ezt a kikötőt nem érinti. Az észak-budai célterületek kedvezőbb elérése érdekében a továbbiakban a D12-es hajójárat nem érinti a Meder utca kikötőt, melyet a csúcsidőszaki D11-es hajók szolgálnak ki. Tavasztól őszig ezentúl mindennap el lehet jutni hajóval is a Duna mentén található népszerű fővárosi közparkokhoz: a tervek szerint a D12-es hajójárat kiköt a Margitsziget, Centenáriumi emlékmű, valamint az Óbudai-sziget megállónál is. A jelenleg csak a hétvégi hajójárat által kiszolgált – alacsony forgalmú – Margitsziget, Szállodák, illetve a Dráva utca kikötőt a jelenlegi hétvégi és hétköznapi járatok összevonásaként közlekedő új D12-es hajók nem érintik.

A téli időszakban

A téli időszakban (november 1-jétől március 14-éig) az utasforgalmi tapasztalatok alapján csak munkanapokon csúcsidőszakban indokolt a hajóközlekedést biztosítani. A BKK javaslata szerint ebben az idényben csak a D11-es hajó közlekedik a tavasztól őszig tervezett forgalmi rend szerint.

A dunai hajóközlekedés módosításával a BKK célja, hogy a munkába járáshoz biztosítson megfelelő menetrendi és hálózati kínálatot, emellett a hajózás iránt – tavasztól őszig – szezonálisan megnövekvő igényeknek megfelelően alakítson ki vonzó hajóközlekedést.

Észrevételek beküldésének határideje:    2016. június 13.

Letölthető dokumentumok (1)

hajo_te_lezaropdf • 491.04 kb • 2021.03.19. 12:56