Az újpesti Tél utca komplex felújítása

A BKK a Fővárosi Önkormányzat útfelújítási programjának részeként sikeresen elvégezte a rossz állapotú IV. kerületi utca rekonstrukcióját.

A korábbi helyzet

A Tél utca Újpest egyik fontos, korábban 2 x 2 sávos, középen járdaszigettel kettéválasztott közlekedési útvonala. A környéken lakók, illetve dolgozók parkolási igényeinek kielégítése érdekében a Tél utca északi útpályáján, a Pozsonyi utca és az Erzsébet utca közötti szakaszon a szélső sávot és a középső szigetet is parkolóként használták. A Tél utcán közlekedik a 20E, a 25-ös, a 120-as és a 121-es autóbusz, amelyek szintén a szélső forgalmi sávban álltak meg. Az útburkolat a jelentős forgalom miatt megsüllyedt, kátyússá, töredezetté vált. A korábbi betonszegélyek helyenként tönkrementek, hiányoztak, magasságuk sem felelt már meg.

A felújítás utáni állapot

Az utca felújításának részletes terveit a BKK 2014 áprilisában készítette el. Ezt követték az ősszel elkezdett rekonstrukciós munkálatok, amelyek eredménye, hogy a Tél utca nemcsak új burkolatot kapott, de megváltozott a sávkiosztása is. Augusztus 3-án a megtörtént az út műszaki átadása. A meglévő 2 x 2 forgalmi sáv helyett mind az északi, mind a déli oldalon egy-egy forgalmi sávot, irányhelyes kerékpársávot, valamint parkolósávot alakítottak ki. A zavartalan közlekedés, valamint a Tél utcától északra található lakótelep jobb megközelítése érdekében az itt található csomópontoknál, a déli pályán egy balra kanyarodó sávot is használhatnak az autósok. A felújításkor kialakított a kerékpársávoknak köszönhetően a Tél utcát teljes hosszában használhatják a biciklivel közlekedők.

Az új sávkiosztás eredményeként nőtt a parkolóhelyek száma, a kevesebb forgalmi sáv miatt a gyalogosok biztonságosabban tudnak átkelni az úton. A felújítással megújultak a járdaszegélyek, a buszmegállók új, ellenállóbb burkolatot kaptak, a déli oldalon található Erzsébet utca buszmegállót áthelyezték az Erzsébet utca és a Nap utca közé.