A csepeli Kossuth Lajos utca felújítása

A BKK 2015 márciusában kezdte el a XXI. kerületi Kossuth Lajos utca felújítását. A rekonstrukció a Fővárosi Önkormányzat útfelújítási programjának része.

A beruházás eredményeként az autóval és a kerékpárral közlekedők új, sima aszfaltburkolatot, a gyalogosok szélesebb és jó minőségű járdákat használhatnak. A Kossuth Lajos utcán középszigeteket alakítottak ki, amelyek egyrészt elősegítik a gyalogosok biztonságos átkelését, másrészt a forgalom csillapítását. Megújultak a buszmegállók is. A munkálatokat a STRABAG végezte a BKK megbízásából.

A beruházás ütemezése

A Kossuth Lajos utca felújítása két ütemben történt. A munkálatok 2015. március 7-én kezdődtek. Április közepére megújult a Kossuth Lajos utca Corvin út és Szent Imre tér közötti szakasza, június végére pedig elkészült a Szent Imre tér és az Erdősor utca közötti része.

Közúti fejlesztések

Az útszakasz jelentős hányada, 10 924 négyzetméter felület új, korszerű aszfaltburkolatot kapott. Több helyen, összesen 959 méter hosszúságban lecserélték az útszéli szegélyköveket. 

Az Ady Endre úti és a Vermes Miklós utcai csomópontban a teljes pályaszerkezet megújult. 

A Karácsony Sándor utca és a Csepeli Szakorvosi Rendelő közötti ferde parkolókat átépítették.

A Völgy utcai csomópontban a járdát kiszélesítették, hogy a bekanyarodó járművek megvezetést kapjanak, és az itt párhuzamosan parkoló járművek biztonságosabban várakozzanak. A Kossuth Lajos utca végén a középső elválasztószigetet átépítették, amely segíti az Erdősor utcából a Rákóczi Ferenc út irányába haladó járművek jobbra kanyarodását.

Kerékpárosbarát fejlesztések

A felújításban érintett szakaszra 31 kerékpártámaszt telepítettek. A meglévő kerékpárutak jelentős része új burkolatot kapott. A kerékpáros-átvezetéseknél, a jelzőlámpák előtt, a csomópont irányában jobboldalt 1,4-1,4 m hosszban hajlított csőkorlátokat helyeztek el. A kerékpárosok biztonságos átkelése érdekében a középszigeteket (járdaszigeteket) átépítették.

Közösségi közlekedési fejlesztések

A Kossuth Lajos utcában felújították a buszmegállókat, az autóbuszöblök új aszfaltréteget és szegélyköveket kaptak.

Gyalogosbarát fejlesztések

Az útszakasz több részén kiszélesítették és/vagy újraburkolták a gyalogosjárdákat. A látásukban korlátozott gyalogosok közlekedését úgynevezett taktilis jelek és sávok segítik. Az úton a biztonságos átkelést középszigetek és csőkorlátok támogatják.

A beruházás költségei

A Kossuth Lajos utca felújításának nettó költsége 257 319 865 forint.