A Béke tér felújítása

Budapest XVIII. kerületében 2014. október 1-jén elkezdődött a Királyhágó utca és az Üllői út kereszteződésében a Béke tér felújítása. A munkálatok első ütemében megújult a tér parkosított része, a járda és a közút, új utca- és kerti bútorokat helyeztek ki és kerékpártárolót is létesítettek. Annak érdekében, hogy a park folyamatosan zöldelljen, örökzöld növényeket ültettek összesen 1170 négyzetméteren, és új burkolatot kapott a gyalogosok által használt csaknem 1400 négyzetméter felület.

Az átépítéssel teljesen megújult a Béke tér arculata. A füvesített zöldterületre tűlevelű és lombos fákat és cserjéket ültettek, melyek öntözéséről automata locsolórendszer gondoskodik. A parkban az arra közlekedők kényelmére padok, ülőfelületek és egyéb utcabútorok is helyet kaptak.

A felújítás hangsúlyos eleme volt az akadálymentesítés. Ennek köszönhetően a területen nincsenek szintkülönbségek, ezért lehetővé vált közlekedni kerekesszékkel, babakocsival is rámpák és egyéb kényszermegoldások nélkül.

A Béke tér felújításának I. üteme több mint nettó 71 millió forintba került, melynek forrását a megrendelő Budapest Főváros Önkormányzata biztosította. A rekonstrukciós munkálatok tervezőjét és kivitelezőjét közbeszerzési eljárásban választották ki, a pályázatot a JÓ-ÉP Építőipari Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság nyerte. A Béke tér felújításának első üteme 2014. december 29-én befejeződött.

A megújult burkolat és a folyamatosan gondozott zöldfelületek kialakításával sokkal kellemesebbé vált a Béke téren és környékén a közlekedés és a kikapcsolódással töltött idő.

Letölthető dokumentumok(1)

Megújul a Béke tér!pdf2.31 mb2020.10.08. 16:46