A fogaskerekű fejlesztése

A 60-as villamos – vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a fogaskerekű vasút – a XII. kerület hegyvidéki részét, a Sváb-hegyet és a Széchenyi-hegyet köti össze a Városmajorral. A fogaskerekű felújítása mára több okból is aktuálissá vált, a vonal fejlesztéséhez szükséges kiviteli tervek már elkészültek. A BKK azon dolgozik, hogy a megvalósításához szükséges forrás minél előbb rendelkezésre álljon.


A járatot napi rendszerességgel használó utasok száma alacsony. Ennek legfőbb oka, hogy a vonal sem menetidejét, sem hálózati kapcsolatait tekintve nem jelent valódi alternatívát a térségben közlekedő 21-es és a 21A autóbusz mellett, még a közúti forgalom torlódásakor sem. A vonal rossz műszaki állapota miatt a járatok átlagsebessége alacsony, menetidejük hosszú.

Az itt közlekedő hét ikerjármű mintegy 40 éves, és az utóbbi idők – főleg esztétikai – felújításai ellenére kijelenthető, hogy elérték azt a határt, amikor még gazdaságosan üzemeltethetők, műszaki meghibásodásuk száma magas. A vonal nem érint egyetlen fontos csomópontot sem, ami szintén csökkenti a potenciális utasok számát.

 

Miért kell felújítani a fogaskerekűt?

A fogaskerekű vasút felújításának elsődleges célja, hogy a vonal megbízható, korszerű, utasbarát legyen és Budapest közlekedési rendszerébe illeszkedjen: elég utast vonzzon, hogy működése gazdaságos legyen, hétvégén és hétköznap egyaránt vonzó szolgáltatást nyújtson. A rekonstrukció célja egyfelől az utasok jobb kiszolgálása, másfelől a biztonságosabb és gazdaságosabb üzemeltetés megteremtése.

 

Így újulna meg a közkedvelt járat

Hogy a fogaskerekű Budapest közösségi közlekedési hálózatának versenyképes részévé váljon, jelentős fejlesztések szükségesek. Például a pálya rekonstrukciója és meghosszabbítása mindkét irányban. A vonal műszaki állapota miatt elengedhetetlen teljes rekonstrukciója. Ennek még akkor is jelentős lenne a költsége, ha a beszerzés kizárólag fogasüzemű – tehát a fővárosi villamoshálózathoz kapcsolódni nem képes – járműveket célozna.

A jövőbeni végállomások a tervek szerint a Széll Kálmán térre, valamint a Normafához kerülnének. Az így meghosszabbított útvonal révén a járat szerepe megerősödik, ugyanis a hét minden napján nagy forgalmú villamosjáratként szolgálhatja a Sváb-hegyen át Normafa térségét.

A meghosszabbítás illeszkedik a Normafa megújítását célzó projekthez, valamint e népszerű úti cél torlódásmentes, környezetbarát kötöttpályás elérését biztosítja, ezzel a városon belül kirándulók számára fontos új fejlesztést jelent. A fogaskerekű villamos új végállomása az újonnan kiépülő Normafa központi területén kap helyet.

A fejlesztés eredményeként

  • a fogaskerekű a Szilágyi Erzsébet fasoron keresztül a meglévő villamosvágányokon, villamosként haladva éri el a Széll Kálmán teret;
  • a jármű szintén villamosként közlekedik a mai Széchenyi-hegyi végállomástól a Normafáig, mivel a meghosszabbított szakasz vonalvezetése nem teszi szükségessé fogasléces pálya kiépítését;
  • jelentősen megnő a jármű átlagsebessége (hegymenetben 40 km/óra, völgymenetben 30 km/óra, villamosként közlekedve 50 km/óra), ami csökkenti a menetidőt. A forgalmi kitérők áttervezésének köszönhetően a mainál mintegy kétszer sűrűbben, 7-8 percenként követhetik egymást a szerelvények;
  • megújul a városmajori járműtelep;
  • javulnak a kerékpárszállítás feltételei.

A fejlesztést megalapozó koncepció 2013 februárjában készült el. Ezt követően tanulmánytervben vizsgáltuk a fejlesztés lehetséges irányait, amelynek alapján elkezdtük a kivitelezéshez szükséges tervezést is.