Easyway projekt – digitális kijelzők

A fővárosi forgalmat figyelő rendszer kiépítése nagymértékű előrelépést jelent a közlekedés kiszámíthatóságának támogatásában és a torlódások enyhítésében. Az EasyWay projekt keretében a forgalmasabb bevezető utakon kihelyezett digitális táblák tájékoztatnak arról, hogy a Dunán átvezető hidakhoz mennyi idő alatt lehet eljutni. A budapesti utakat járva rögtön megtudhatod, hogy a szokásos helyett célszerűbb-e egy másik, gyorsabb útvonalat használnod.

A forradalminak mondható rendszer automatikusan frissíti a táblákon megjelenő információkat, mely a Lánchíd, az Erzsébet híd, a Petőfi híd, illetve a Rákóczi híd elérési idejét jeleníti meg. A 6-os főút bevezető szakaszára telepített kijelző még a Kelenföld vasútállomás környékén kialakított P+R parkoló telítettségéről, valamint az onnan induló közösségi közlekedési járművek indulási idejéről is tájékoztat. Ennél még kiemelkedőbb, hogy a balesetekről, az útlezárásokról vagy az árvíz miatti közlekedési fennakadásról is kapnak figyelmeztetést az autóval közlekedők.

Hogyan működik?

A mérési feladatokat olyan csúcstechnológiás kamerák végzik, amelyek képesek megállapítani az arra haladó járművek sebességét egy adott szakaszon belül. A forgalomintenzitás jellemzőit – az összforgalmat vagy a sávok kihasználtságát – számításba véve, az adatokat értékelve megkapjuk a Dunán átvezető hidakig várható eljutási idő becsült értékét. A szokásostól eltérően észlelt forgalmi változásokról a rendszer figyelmeztetést is küld a központ részére.

A Budapesti Közlekedési Központ az euroregionális EasyWay projekt II. fázisában építette ki a változtatható jelzésképű táblákat, illetve a kamerás megfigyelésre, járműazonosításra és -számlálásra alkalmas intelligens végpontokat.