P+R parkolók Budapesten

A Budapest Közút Zrt. – közszolgáltatási szerződése értelmében – a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő alábbi, a parkolási rendelet szerint őrzött fizető és ingyenes P+R várakozóhelyeket üzemelteti:

 •     Budafok-Belváros: 140 férőhely;
 •     Budafok-Háros: 62 férőhely;
 •     Cinkota P+R parkoló: 165 férőhely;
 •     Csepel P+R parkoló: 360 férőhely;
 •     Etele P1 P+R (Kelenföld pu. mellett) parkoló: 245 férőhely;
 •     Etele P2 P+R parkoló (Somogyi út): 221 férőhely;
 •     Hűvösvölgy P+R parkoló: 80 férőhely;
 •     Hűvösvölgy II. P+R parkoló: 80 férőhely;
 •     Kaszásdűlő P+R parkoló: 40 férőhely;
 •     KÖKI Terminál P+R parkolóház: 330 férőhely;
 •     Kőbánya-Kispest P+R parkoló: 206 férőhely;
 •     Örs vezér tere P+R parkoló: 265 férőhely;
 •     Őrmező P1 P+R parkoló (Péterhegyi út): 485 férőhely;
 •     Őrmező P2 P+R parkoló (autóbusz-végállomás mellett): 500 férőhely;
 •     Pillangó utcai P+R parkoló: 121 férőhely;
 •     Rákoscsaba: 135 férőhely;
 •     Rákoscsaba-Újtelep: 28 férőhely;
 •     Rákoshegy: 136 férőhely;
 •     Rákoskert: 69 férőhely;
 •     Újpest-Városkapu P+R parkoló: 120 férőhely.

A P+R parkolók üzemeltetője 2011-ben elkészítette a rendszer rövid távú, 7 + 2 helyszínen megvalósuló bővítési koncepcióját. Ez volt az első lépése annak a hosszú távú P+R fejlesztési programnak, amellyel Budapest elérné a hasonló nagyságú nyugat-európai városok P+R parkolóinak számát. A fejlesztések eredményeként csökkenhet az autóforgalom a város főbb útjain, ezáltal mérséklődhet a zaj- és a légszennyezettség is.

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából 2012-ben és 2013-ban kezdődött a fővárosi P+R parkolók fejlesztésének előkészítése. Az I. ütemben, 2014. március végén a 245 férőhelyes Etele téri P+R parkoló nyílt meg, ezt követte 2014. április 2-án Kőbánya-Kispesten az új, háromszintes, 330 férőhelyes P+R parkoló.

2015. év végéig összesen mintegy 1400 új parkolóhely létesült, tehát 2013-hoz képest 50 százalékkal több parkolóhely áll rendelkezésükre az autósoknak, hogy letegyék a járműveiket, és a közösségi közlekedés igénybevételével gyorsabban eljussanak a fővárosi úti céljukhoz.
2016-ban és 2017-ben további várakozóhelyek létesültek korábbi parkolók felújításával vagy újak kialakításával.

2014-ben megvalósult projektek

Etele tér (XI. kerület)

Az Etele téri P+R parkoló ideiglenes kialakítása március végére készült el. Azóta folyamatosan telt házzal üzemel. Végleges formáját 2015-ben nyerte el.

KÖKI Terminál (XIX. kerület)

2014. április 2-án háromszintes, 330 férőhelyes őrzött P+R parkoló nyílt a KÖKI Terminál bevásárlóközpontnál. Ez az új létesítmény lett Budapest legnagyobb P+R parkolója. Az új, 330 férőhelyes parkolóház a bevásárlóközpont közelében jelenleg is működő – nyitott, 206 gépkocsi befogadására alkalmas – P+R parkoló mellett a dél-pesti térségből érkező autósoknak nyújt várakozási lehetőséget. Ennél a metróvégállomásnál Budapest legnagyobb P+R kapacitása, összesen több mint 530 autó parkolhat, és az M3 metróval negyedóra alatt elérhető a belváros. Az itteni parkolásért egész napra mindössze egy vonaljegy árát (350 forintot) kell fizetni alkalmanként, 22-től 06 óráig pedig 105 forint/óra a parkolási díj.

Kaszásdűlő (III. kerület) 

Új, díjmentes, kamerával őrzött 40 férőhelyes P+R, valamint 10 férőhelyes B+R parkolót adtak át 2014 decemberében.

2015-ben megvalósult projektek

Csepel (XXI. kerület)  

A HÉV-végállomás keleti oldalán, a nagyrészt már meglévő, nem kijelölt P+R parkolókat átépítették és bővítették, összesen mintegy 360 férőhelyes díjmentes, kamerával őrzött P+R parkoló, valamint 40 férőhelyes új B+R tároló áll rendelkezésre.

Etele tér (XI. kerület) 

A DBR Metró Projektigazgatóság megvalósításában a Kelenföldi pályaudvar környékén új P+R parkoló épült. A Volán-pályaudvar mögött 220 férőhely áll rendelkezésre az autóval közlekedők számára.

Etele tér (XI. kerület)  

Az M4-es metró beruházásához kapcsolódó Etele téri felszínrendezési munkákkal egy időben 2014-ben egy 245 férőhelyes ideiglenes parkoló épült a Gyergyótölgyes utca mellett. A parkoló 2015 decemberére végleges kialakítást kapott, ezzel egy újabb őrzött, P+R parkoló áll rendelkezésre a fővárosban.

Őrmező (XI. kerület) 

A Kelenföldi pályaudvar mellett az őrmezői oldalon egy 485 férőhelyes P+R parkoló épült a buszterminál mellett, mely 2015 novemberében nyílt meg.

2016-ban megvalósított P+R fejlesztések

Pillangó utca (X. kerület)

A metróállomás mellett lévő 53 fé rőhelyes P+R felújításával és kibővítésével 2016 januárjára egy díjfizetős, kamerával őrzött, 121 férőhelyes P+R és egy 40 férőhelyes B+R parkoló került kialakításra.

Cinkota (XVI. kerület)

A HÉV-állomásnál a már meglévő buszfordulók átépítésén és bővítésén kívül a korábbi 82 férőhelyes P+R parkoló felújításával és kibővítésével egy díjmentes, kamerával őrzött 165 férőhelyes P+R és egy 40 férőhelyes B+R is épült.

Hűvösvölgy (II. kerület):

A Hűvösvölgyi út 205. szám alatt, a Népkert területén átépült és kibővült a parkoló, így jelenleg 80 férőhelyes szilárd burkolatú P+R parkoló fogadja a gépkocsival közlekedőket. Az új, közvilágítással ellátott korszerű parkolóban mozgáskorlátozottak számára fenntartott és családi parkoló is helyet kapott. A területen megújultak a zöldfelületek, 20 fát is ültettek.

2017-ben megvalósított P+R fejlesztések

Őrmező (XI. kerület)

Egy új, 500 férőhelyes parkoló épült a Péterhegyi úton, 8 vasúti vágány helyén.

Örs vezér tere (X. kerület)

Korszerű, biztonságos és őrzött P+R parkoló, illetve fedett kerékpártároló várja a közlekedőket az Örs vezér tere déli oldalán, a Fehér út mellett található autóbusz-végállomás mögött. A beruházás eredményeként 2017 szeptemberére 265 férőhelyes, korszerű térkő burkolattal, közvilágítással ellátott, őrzött parkoló és 40 férőhelyes fedett kerékpártároló épült. A parkoló területén új zöldfelületeket alakítottak ki: fákat ültettek, cserjéket telepítettek és füvesítettek.

További tervezett P+R parkolók

Akadémia park (II. kerület)

A Hűvösvölgyi út mellett (a volt katonai akadémia előtt) a már meglévő 76 férőhelyes P+R parkoló felújításával és kibővítésével egy díjmentes, kamerával őrzött 109 férőhelyes P+R parkoló jön létre.