Az érdekképviseleti- és szakmai szervezetekkel közösen véglegesítjük a mobilitási stratégiáinkat

2023. február 16-án negyedik alkalommal ült össze a Civil Mobilitási Témacsoport, hogy a főváros legaktuálisabb közlekedési kérdéseiről egyeztessen.

Az ülés két témája alapjaiban határozza meg a budapesti közlekedést: a Közlekedésbiztonsági Stratégia és a hozzá kapcsolódó Közúthálózati Terv 2030-ig azt célozza, hogy ne veszítse senki életét a budapesti utakon. A közlekedésbiztonság témakörhöz szorosan kapcsolódik az Aktív- és Mikromobilitási Stratégia is, amely kiemelten foglalkozik a fővárosi kerékpáros és gyalogos közlekedés célkitűzéseivel. A Kerékpárforgalmi Főhálózati Terv a főváros alap-, fő- és bringasztráda hálózatát határozza meg, hogy minden közlekedő számára biztosítva lehessenek a biztonságos és kényelmes kerékpározás feltételei.

Az egyeztetésen az autóval és kerékpárral közlekedők érdekképviseleti szervezetei mellett, a közlekedéssel és urbanisztikával foglalkozó civil szervezetek is képviseltették magukat, akiknek a BKK szakértői mutatták be a stratégiai anyagokat.

Az egyeztetésen fontos javaslatok érkeztek mind a két témához. A résztvevők egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen a rendvédelmi szervek gyakoribb és határozott fellépése a közutakon, ami visszatartó erőt jelenthet a szabályok megszegése ellen. Fontos cél, hogy minden közlekedő tisztában legyen az aktuális közlekedési szabályokkal és be is tartsa azokat. Ennek eléréséhez mind a két stratégia megfogalmaz edukációs célú intézkedéseket, amelyeket az egyeztetésen résztvevő szervezetek is támogattak. Kiemelt témaként szerepelt a sebességhatárok kérdése, és a közlekedési veszélycsökkentéshez szükséges infrastruktúra kialakításának részletei.

A BKK fontosnak tartja, hogy a városi közlekedést meghatározó stratégiai anyagai a társadalmi egyeztetések különböző szintjein is keresztül menjenek. Ennek keretében mind a közlekedésbiztonsággal, mind az aktív és mikromobiltással foglalkozó stratégiákat széleskörű lakossági egyeztetésre bocsátottuk, a kerületi önkormányzatok, illetve a közlekedési és városfejlesztési szakma képviselői és a szakmai civil szervezetek is több körben véleményezhették az anyagokat. A Közlekedésbiztonsági Stratégia munkaanyaga február 29-én felkerült a BKK honlapjára, illetve hamarosan az Aktív- és Mikromobilitási Stratégia munkaanyagát is nyilvánosságra hozzuk.