A BKK újratervezi a Budapesti Mobilitási Tervet

A BKK igazgatósága elfogadta a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot, amellyel egy kétéves, átfogó közlekedésstratégiai tervezési folyamat veszi kezdetét. A jelenlegi BMT-t még 2019-ben fogadta el Budapest Főváros Közgyűlése, azóta számos változás történt (új uniós, SUMP stratégiai irányelvek, új ágazati koncepciók elfogadása, a COVID-19 hatásai, projektek megvalósulása), így esedékessé vált a terv aktualizálása. A BKK 2022 folyamán elvégzi a BMT felülvizsgálatát

Közlekedéspolitikai változások

Az Európai Bizottság 2019. decemberében fogadta el a European Green Deal-t (európai zöld megállapodás), amely megalapozza a Bizottság azon törekvését, hogy Európa 2050-re az első klímasemleges kontinenssé váljon. A European Green Deal közlekedési irányelveit a kidolgozás alatt álló Fenntartható és Okos Mobilitás Stratégia (Sustainable and Smart Mobility Strategy) – határozza meg.

CAF-villamos

Stratégiai illeszkedés

A fővárosi tervek felülvizsgálatát, frissítését a „Budapest Mindenkié" főpolgármesteri programban meghatározott környezetvédelmi célkitűzésekhez, feladatokhoz történő igazodás igénye, az Új Budapest-politika térnyerése tette időszerűvé. 2021-ben több olyan stratégiai dokumentumot is elfogadtak, mint például Budapest Integrált Településfejlesztési Stratégiája (ITS), a Klímastratégia és a Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv (SECAP).

E-busz

A Budapesti Mobilitási Terv tervezési folyamata illeszkedik az Európai Unió SUMP (sustainable urban mobility plan) irányelveihez. A tervezés során elkészül a budapesti közlekedésfejlesztési projektek átfogó értékelése, ez alapján lehetséges a fejlesztési forgatókönyvek meghatározása, a beruházási program kidolgozása csakúgy, mint a célok teljesülését értékelő monitoring rendszer részletes kidolgozása és a projekteket megvalósító intézményrendszer elemzése.

A tervezési munka kiemelten fontos célja a széleskörű, érdemi partnerség, amely a tervezési folyamat megismerésén túl a tervfázisok véleményezésére, javaslatok megfogalmazásra és az ezekkel kapcsolatos döntésekre is kiterjed. A tervezés folyamatát végigkíséri egy szakértői konzultációs fórum, a Balázs Mór Bizottság (BMB), ahol a budapesti közlekedési projektek előkészítésében és megvalósításában érintett szervezetek képviseltetik magukat.

A Budapesti Mobilitási Terv tervezési és felülvizsgálati folyamata várhatóan 2022 végére fejeződik be.