Társadalmi egyeztetés Rákosmente közlekedési kapcsolatainak fejlesztéséről

Meghirdetett javaslat
Eredmény
Meghirdetett javaslat címeTársadalmi egyeztetés Rákosmente közlekedési kapcsolatainak fejlesztéséről
Közzététel időpontja2023.11.08. 13:43
Véleményezés kezdete2023.11.09
Véleményezés vége2023.11.23

Előzmények

A Rákosmentét érintő Telebusz-szolgáltatás 2014-ben indult, jelenleg a 269-es, a 297-es és a 298-as autóbusz a munkanapi csúcsidőkön kívül igényvezérelten közlekedik, azaz csak akkor indul el, ha az utazási igényt online vagy telefonon előre jelzik az utasok.

A 176E busz közlekedési rendjét 2023 januárjában módosítottuk, a járat azóta munkanapokon reggel 5 óra és este 10 között közlekedik, míg korábban csak csúcsidőben járt; így Rákoscsaba-Újtelep egésznapos közvetlen kapcsolatot kapott az Örs vezér terével.

 

Miért fejlesztenénk a rákosmenti térség közlekedését?

Rákosmente Önkormányzatának támogatásával 2024 januárjától Rákoscsabán és Rákoscsaba-Újtelepen tervezzük bővíteni a Telebusz-szolgáltatást. A közúthálózat állapotának fokozatos javulásával ugyanis lehetőség nyílik új területek közösségi közlekedésbe való bevonásába, ezzel csökkentve a gyaloglási távolságokat a legközelebbi megállóig. Az úthálózat adottságainak megfelelően itt jelenleg minibuszokkal biztosítható a térség autóbuszos kiszolgálása.

 

Azért, fejlesztenénk a térség közlekedését, hogy

  • jelenleg közösségi közlekedési eszközzel ki nem szolgált területeket is bevonjunk a BKK hálózatába;
  • Rákoscsaba és Rákoscsaba-Újtelep térségében növeljük a Budapest–Hatvan (80a jelzésű) vasútvonalra a Keleti pályaudvar irányú ráhordó szerepet;
  • egyszerűsítsük a 176E autóbusz útvonalát;
  • a 98-as autóbusz útvonalának módosításával új területekről is biztosíthassuk a városközponti kapcsolatot;
  • bővítsük a 908-as és a 980-as autóbusz szerepét Rákosmentén, javítva a XVI. és a XVIII. kerület közötti, valamint a Rákosmentén belüli közlekedési kapcsolatokat, mivel a 998-998B autóbusz jelenleg nem fedi le teljes körűen az utazási igényeket, forgalmuk alacsony.

 

A tervezett változások

 

Telebusz-járatok bővítése

A XVII. kerületen belüli vasúthoz közlekedési kapcsolatot nyújtó járatokat az alábbiak szerint fejlesztenénk:

Új járat indulna 275-ös számjelzéssel Rákoscsaba-Újtelep bővebb lefedettsége érdekében. Az autóbuszok Rákoscsaba-Újtelep vasútállomástól a Piski utca felé a Bártfai utca–Piski utca–Részes utca útvonalon, Rákoscsaba-Újtelep vasútállomás felé pedig a Piski utca–Részes utca–Petri utca–Bártfai utca útvonalon érnék el a vasútállomást. A járat csak hétköznap közlekedne, 30 percenként, a vasúthoz igazított menetrenddel, csúcsidőszakon kívül igényvezérelt Telebusz-rendszerben.

 

a tervezett 275-ös busz útvonala térképen
koppints a térképre a nagyobb változatért

 

A 298-as autóbusz a Zimonyi utca felé a jövőben a Rés utca utca után az Edző utca–Nemesbük utca–Nagyszentmiklósi út–Szigetcsép utca–Csongrád utca útvonalon érné el a jelenlegi végállomását, a Zimonyi utcát, így bővítve a térség kiszolgálását. A Zimonyi utcától Rákoscsaba vasútállomás felé a járat útvonala és megállóhelyei nem változnának. Az autóbuszok a jelenlegivel azonos üzemidőben és követési idővel közlekednének, a vonathoz igazított menetrend szerint. Az új útvonalon a buszjárat a Sport téri megállóját a vasútállomás felől áthelyeznénk. Az Enying utca megálló csak a Zimonyi utca végállomás felől, vagy a Sport tér, illetve a Nagyszentmikósi út megállóból,  rövid sétával lenne elérhető.

 

a 298-as buszjárat útvonalának bővítése térképen
koppints a térképre a nagyobb változatért

 

Mondd el, mit gondolsz a tervezett változásokról!

A fent ismertetett változásokat 2024. januárjától tervezzük bevezetni. Kérjük, amennyiben a változás a te mindennapi utazási szokásaidat is érinti, fejtsd ki a véleményed, mondd el nekünk javaslataidat az alábbi kérdőív kitöltésével. Észrevételeidet 2023. november 23-án éjfélig várjuk.

 

 

 

A rákosligeti nappali járatok útvonalának módosítása

Rákosmente Önkormányzatának javaslatára a Bártfai utca zajterhelésének mérséklésére módosulna a 98-as és a 176E buszjárat útvonala. Több javaslatot is készítettünk, amelyek közül a támogatottabb változatot vezetjük majd be.

 

1. változat

98-as autóbusz

Az autóbusz útvonala nem módosulna.

 

176E autóbusz

Az autóbusz útvonala az alábbiak szerint módosulna:

Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utca felé az autóbusz jelenlegi Bártfai utca–Szent Imre herceg út helyett a jövőben a Diadal utca–Naplás utca útvonalon közlekedne. A jelenlegi megállói helyett a Diadal út–Naplás út útvonalon található két új megállóhelyet és a 198-as busz Aranykút utca megállóját érintené az autóbusz. Az Örs vezér tere felé az autóbuszok útvonala és megállóhelyei nem változnának.

 

rákoscsaba-újtelep térségének közlekedésfejlesztési lehetőségei térképen
koppints a térképre a nagyobb változatért

 

2. változat

98-as autóbusz

Az autóbusz az útvonala az alábbiak szerint módosulna:

Rákoscsaba vasútállomás felé az autóbusz a jelenlegi Bártfai utca–Szent Imre utca–Naplás utca helyett a Diadal utca–Naplás utca–Szent Imre herceg útvonalon közlekedne. A buszjárat jelenlegi megállói helyett a Diadal utca–Naplás út útvonalon két új, Diadal utcai megállót, valamint a 198-as és a 176E busz egy-egy megállóját érintené. Kőbánya-Kispest felé a jelenlegi Naplás út–Diadal utca–Ároktő út–XVIII. utca–Ferihegyi út helyett a buszok a jövőben a Szent Imre herceg út–Liget sor–Ferihegyi út útvonalon közlekednének. A buszjárat a jelenlegi megállói helyett a 176E járat Szent Imre herceg út–Liget sor útvonalon található megállóhelyeit érintené.

 

176E autóbusz

Az autóbuszok útvonala az alábbiak szerint módosulna:

  • Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utca felé az autóbusz a jelenlegi Bártfai utca–Szent Imre herceg út helyett a jövőben a Diadal utca–Naplás utca útvonalon közlekedne. A buszjárat a jelenlegi megállói helyett a Diadal utca–Naplás út útvonalon két új, Diadal utcai megállót, valamint a 198-as busz megállóit érintené.

  • Az Örs vezér tere felé az autóbusz a jelenlegi Szent Imre herceg út–Liget sor–Ferihegyi út helyett a Naplás út–Diadal utca–Ároktő út–XVIII. utca útvonalon közlekedne. A buszjárat jelenlegi megállóhelyei helyett a Naplás út–Diadal utca útvonalon a 198-as és a 276E járat megállóhelyeit érintené.

 

rákoscsaba-újtelep térségének közlekedésfejlesztési lehetőségei térképen
koppints a térképre a nagyobb változatért

 

Mondd el, mit gondolsz a tervezett változásokról!

A fent ismertetett változásokat 2024 januárjától tervezzük bevezetni. Kérjük, amennyiben a változás a te mindennapi utazási szokásaidat is érinti, fejtsd ki a véleményed, mondd el nekünk javaslataidat az alábbi kérdőív kitöltésével. Észrevételeidet 2023. november 23-án éjfélig várjuk.

 

 

 

A rákosligeti éjszakai járatok útvonalának módosítása

Rákosmente Önkormányzatának javaslatára a Bártfai utca éjszakai zajterhelésének mérséklésére változna a 908-as, a 980-as, a 998-as és a 998B buszjárat útvonala. Több javaslatot is készítettünk, amelyek közül a támogatottabb változatot vezetjük majd be.

 

1. változat

908-as autóbusz

Az autóbusz a Cinkotai autóbuszgarázs helyett meghosszabbított útvonalon Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utca végállomásig, közlekedne. a Cinkotai út–Pesti út–Ferihegyi út–Ananász utca–Naplás út–Szent Imre herceg út–Tarcsai út útvonalon, Rákoskeresztúr, városközpontot érintésével. A meghosszabbított útvonalon megtalálható valamennyi megállóhelyet érintené az autóbusz a jövőben.

 

980-as autóbusz

Az autóbusz Rákoskeresztúr, városközpont helyett meghosszabbított útvonalon a Cinkotai autóbuszgarázs végállomásig közlekedne, a Ferihegyi út–XVII. utca–Gyöngytyúk utca–Cinkotai út–Bökényföldi út útvonalon, érintve Rákoskeresztúr, városközpontot. A meghosszabbított útvonalon megtalálható valamennyi megállóhelyet érintené az autóbusz a jövőben.

 

998 és 998B autóbuszok

Az autóbuszok szerepét a meghosszabbított útvonalú 908-as és 980-as autóbusz venné át, így a 998-as és a 998B buszjárat a jövőben nem közlekedne. A Diadal utca–Bártfai utca–Liget sor útvonalon található megállókat a meghosszabbított járatok nem érintenék.

 

rákoscsaba-újtelep térségének közlekedésfejlesztési lehetőségei térképen
koppints a térképre a nagyobb változatért

 

2. változat

908-as autóbusz

Az autóbusz a Cinkotai autóbuszgarázstól meghosszabbított útvonalon Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utca végállomásig közlekedne, a Cinkotai út–Pesti út–Ferihegyi út–Ananász utca–Naplás út–Szent Imre herceg út–Tarcsai út útvonalon, Rákoskeresztúr, városközpontot érintve. A meghosszabbított útvonalon megtalálható valamennyi megállóhelyet érintené a jövőben.

 

980-as autóbusz

Az autóbusz Rákoskeresztúr, városközpont helyett a Cinkotai autóbuszgarázs végállomásig közlekedne, a Ferihegyi út–Ananász utca–Naplás út–Diadal utca–Ároktő út–XVIII. utca–XVII. utca–Gyöngytyúk utca–Cinkotai út–Bökényföldi út útvonalon. A meghosszabbított útvonalon megtalálható valamennyi megállóhelyet érintené a jövőben.

 

998 és 998B autóbuszok

Az autóbuszok szerepét a meghosszabbított útvonalú 908-as és 980-as autóbusz venné át, így a 998-as és a 998B buszjárat a jövőben nem közlekedne. A Bártfai utca–Liget sor útvonalon található megállókat a meghosszabbított járatok nem érintenék.

 

rákoscsaba-újtelep térségének közlekedésfejlesztési lehetőségei térképen
koppints a térképre a nagyobb változatért

 

Mondd el, mit gondolsz a tervezett változásokról!

A fent ismertetett változásokat 2024. januárjától tervezzük bevezetni. Kérjük, amennyiben a változás a te mindennapi utazási szokásaidat is érinti, fejtsd ki a véleményed, mondd el nekünk javaslataidat az alábbi kérdőív kitöltésével. Észrevételeidet 2023. november 23-án éjfélig várjuk.